Fietsexamen voor 2500 jonge Rotterdammers
Iedere Rotterdammer die regelmatig fietst weet dat het fietsverkeer er ondanks fietspaden en een tikje autoluwere stad niet veiliger op geworden is. Elektrische fietsen en scooters -onhoorbaar- zorgen naast alle bestaande risico's -die dus gelukkig wat afgenomen zijn - voor nieuwe gevaren. In dat soort verkeer is een fietsexamen voor kinderen geen overbodige luxe. Ook voor menig oudere, denkt u, wellicht terecht, maar het onderstaande gaat over kids.
Groep 7
De komende anderhalve maand leggen ruim 2500 Rotterdamse basisschool scholieren uit groep 7 het fietsexamen af. Dit jaar zijn er 69 basisscholen in Rotterdam die meedoen.
Vanaf het schoolplein van het Minister Marga Klompéschool vertrekken de hele dag basisschoolleerlingen op de fiets. Wethouder Judith Bokhove gaf het startschot om 9.00 uur: “Alle kinderen die vandaag het fietsexamen af leggen, laten in het echte verkeer op de fiets zien wat ze in de theorie hebben geleerd. Jong geleerd, is oud gedaan. Als kinderen op jonge leeftijd veilig leren fietsen, is er een grotere kans dat ze dat later blijven doen. Dat is niet alleen gezond, maar het zorgt ook voor een fijnere stad.”
Behendigheidsparcour
Na een ronde op het behendigheidsparcours op het schoolplein en de controle van hun fiets reden de leerlingen een route door Ommoord. Om te slagen voor het fietsexamen werden ze op 9 handelingen en 6 punten gecontroleerd. Bijvoorbeeld hoe ze voorsorteren, het andere verkeer goed in de gaten houden en hoe ze duidelijk hun hand uitsteken als ze een andere richting op gaan.
Interactieve en speelse verkeerslessen
Het Praktisch Fietsexamen is onderdeel van Verkeersmenu010. Verkeersmenu010 is een programma waar gemeente Rotterdam interactieve en speelse verkeerslessen en voorlichting aanbiedt op basisscholen. Om kinderen te leren waar ze op moeten letten in het verkeer en welke gevaren er zijn. Deze verkeersmodules noemen we het ‘Verkeersmenu’. Er zijn verschillende lessen beschikbaar per leeftijdsgroep. Van groep 1 tot en met groep 8.
De gemeente Rotterdam gaat het aanbieden van lessen en het geven van voorlichting op scholen intensiveren. Zij doet dit met de inzet van twee school accountmanagers én door het verbeteren van de kwaliteit van verkeerseducatieprogramma’s. De school accountmanagers worden het vaste aanspreekpunt voor scholen als het gaat om verkeerseducatie. Zij kunnen zo beter inspelen op specifieke behoeftes en knelpunten bij scholen én ervoor zorgdragen dat scholen passende verkeerseducatie krijgen. Met de verbeterde kwaliteit van de programma’s kunnen kinderen zich veilig in het verkeer bewegen. Belangrijk onderdeel van deze passende verkeerseducatie is het Praktisch Verkeersexamen. De gemeente verwacht dat het aantal deelnemende scholen door de intensivering de komende jaren stijgt. Dit zorgt ervoor dat meer kinderen veilig op de fiets kunnen.