Een ketelbinkie in krantenland (22)
- Stap voor stap: een nieuwe krant -
In september 1999 verscheen bij Hazewinkel Pers BV een doorwrocht rapport met als titel: ,,Een logische stap; het Groninger Dagblad in de stad Groningen.” Mijn vorige kranten, de ochtendbladen het Groninger Dagblad en de Drentse Courant, groeiden met hun populaire gerubriceerde regionale nieuwsvoorziening nog steeds met ruim 3 procent per jaar.
Geert-Jan Laan vertelt: Mijn huidige krant, de middagkrant het Nieuwsblad van het Noorden, was nog wel de grootste krant van het Noorden maar verloor vooral in de stad Groningen te veel abonnees. Met een nieuwe stadseditie van het Groninger Dagblad zou een advertentiecombinatie van de twee kranten aanzienlijk meer inkomsten kunnen opleveren.
In de organisatie van de redactie van het Nieuwsblad had ik al wel enkele veranderingen aangebracht. Zo had ik naar Brits voorbeeld een zogenaamde centrale tafel ingesteld die de ultieme zeggenschap over de inhoud van de actuele dagkrant kreeg.
Lid van de hoofdredactie Dick Dalmolen kreeg de dagelijkse leiding. Maar ik had daar aan toegevoegd een pittige dame met een arendsoog voor spel- en stijlfouten. Op de redactie werd deze Greetje Drenth niet overal met applaus ontvangen. Vooral enkele oudere redacteuren moesten behoorlijk wennen wanneer zij door een jongere vrouwelijke collega werden bekritiseerd.
De nieuwe stadseditie van het Groninger Dagblad zou in het voorjaar van het jaar 2000 verschijnen. Eindelijk had ik een goede reden om de stadsredactie van het Nieuwsblad opnieuw in het centrum van de stad te vestigen.
Dat kon in de kelder van het voormalige hoofdkantoor aan het Zuiderdiep. Met veel tromgeroffel vond de opening door burgemeester Wallage plaats op 5 november 1999.
De jonge chef van deze redactie Evert van Dijk zou een aantal jaren later voor een primeur in de soms gespannen relatie tussen de Friezen en de Groningers binnen de Noordelijke Dagblad Combinatie zorgen. Hij werd de eerste algemeen hoofdredacteur van zowel het Groningse Dagblad van het Noorden als de Friese Leeuwarder Courant.
Die nieuwe stadseditie van het Groninger Dagblad, met enthousiasme begonnen, kon ook het abonneeverlies van het Nieuwsblad van het Noorden in de stad Groningen niet goedmaken.
Ik zag een situatie opdoemen die ik al eens eerder bij Het Vrije Volk in Rotterdam had meegemaakt. Toen die krant gestaag daalde onder een oplage van 100.000 werd dat te lang verzwegen. Bovendien zat Het Vrije Volk in een keurslijf van boetebedingen wanneer de krant ‘naar de ochtend’ zou gaan.
Dat was bij het Nieuwsblad gelukkig niet het geval. De krant moest ook naar de ochtend. En ik moest toegeven dat een aantal organisatorische en redactionele veranderingen niet of onvoldoende hadden gewerkt. Echter, het zou waanzin zijn om als uitgeverij twee aparte ochtendbladen in dezelfde regio te exploiteren. Dus een nieuwe fusie.
Dat werd bekend gemaakt op 9 maart 2001.
Het zou de eerste fusie worden die niet halsoverkop werd uitgevoerd. We hadden de tijd en nog belangrijker, genoeg geld om dit proces op een zeer verantwoorde sociale manier uit te voeren. Samen met de nieuwe jonge, ambitieuze hoofdredacteur van de Drents/Groningse Pers Jan Bonjer werd een begin gemaakt met het in elkaar schuiven van de twee redacties.
Op 2 april 2002, dus ruim een jaar later, verscheen de eerste editie van het Dagblad van het Noorden. We hadden de tijd genomen.