GIRLPOWER: Rotterdamse sportvrouwen in Museum Rotterdam

8227-girlpower-rotterdamse-sportvrouwen-in-museum-rotterdam


(Van onze redactie)

Museum Rotterdam opent op Internationale Vrouwendag 7 september een expo over Rotterdamse sportvrouwen. Van legendarisch zwemster Rie Mastenbroek tot Amira Tahri, de 10 jaar oude wereldkampioen kickboksen, alle bekende Rotterdamse sportvrouwen door de tijden heen komen aan bod. Daarnaast neemt Museum Rotterdam haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en wil het met ‘sportclinics’ kinderen stimuleren om te gaan bewegen.


Amira Tahri, wereldkampioen kickboksen, 10 jaar
Rotterdam, 20 juni 2019 - Vrouwen vormen nadrukkelijker dan ooit het gezicht van sportland Nederland. Sinds 2000 worden zelfs meer dan de helft van de Nederlandse sportmedailles gewonnen door vrouwen! Tijd om de vrouwelijke (top)sporters op een voetstuk te plaatsen. Rotterdamse vrouwen welteverstaan! Museum Rotterdam presenteert GIRLPOWER: een sportieve expo over Rotterdamse sportvrouwen.

Van o.a. zwemster Rie Mastenbroek tot kickbokser Amira Tahri, en van hockeyster Fatima Moreira de Melo tot wielrenster Leontien van Moorsel; ze passeren allemaal de revue. GIRLPOWER is nu al de meest sportieve expo van het jaar!

Rotterdamse sportvrouwen
Sport en Rotterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De stad heeft vele topsporters voortgebracht en doet dat vandaag de dag nog steeds. Helaas is de rol die vrouwen in de sport hebben gespeeld en spelen, nog altijd onderbelicht. Dit terwijl vrouwelijke topsporters ongekende prestaties leveren! In GIRLPOWER krijgen de Rotterdamse sportheldinnen de eregalerij die ze verdienen. Maar Museum Rotterdam pakt ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

'We like to move it!'
Focusdoelgroep van de expo is de Rotterdamse jeugd. Want nog steeds zijn er teveel kinderen in onze stad die niet genoeg sporten. Reden genoeg voor Museum Rotterdam om er letterlijk een sport van te maken om alle (jonge) bezoekers in beweging te krijgen! Zowel in het museum als daarbuiten. Zo krijgt iedere bezoeker na het museumbezoek de mogelijkheid zich kosteloos in te schrijven voor diverse gratis sportclinics. Van voetbal tot hockey, (kick)boksen en zwemmen; vele Rotterdamse sportclubs openen hun deuren om beweging te stimuleren.

"Museum Rotterdam programmeert niet alleen voor het vermaak. Entertainen moet ook in het belang zijn voor de bewoners van de stad. Met GIRLPOWER hebben we een thema dat jongeren in beweging zet. Niet door stoere mannelijke sporters als icoon naar voren te plaatsen, maar de vrouwen. En iedereen weet: Rotterdam sterker door strijd, maar dan wel met de vrouwen vooraan.", aldus Paul van de Laar - directeur Museum Rotterdam

Een sportieve expo
Ook op de tentoonstellingsvloer staat alles in het teken van sport. Leer over de sportprestaties van Rotterdamse sportvrouwen van toen en bewonder de verhalen van de sportmeisjes van nu. Lees over de emancipatie van vrouwen in sport en bekijk hoe sportmode zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. De stad is het speelveld en tegelijkertijd het podium; want wat heeft Rotterdam een hoop (vrouwelijke) sporticonen voortgebracht!

"Ik vind het heel mooi om in een rijtje van vrouwen te staan die succes hebben gekend maar ook hebben geleerd om te gaan met tegenslagen. Sport is, als het echte leven, mooi, oneerlijk, gezellig, moeilijk maar ook zeker de moeite waard. Net als de expo!", aldus Fatima Moreira de Melo, gastcurator van de expo GIRLPOWER

GIRLPOWER is vanaf zaterdag 7 september 2019 t/m 8 maart 2020 (Int. Vrouwendag) geopend voor publiek.

- Foto Amira Tahri (kopfoto)

- Beeld Rie Mastenbroek [Nationaal Archief, CCO, fotograaf onbekend - Anefo]

- Beeld [turnster Nationaal Archief, collectie Spaarnestad, fotograaf onbekend]

- Beeld hieronder: Shanice Silva Cruz [credits Naoki Gaman (Japan) - @55naoking]

van de uitgever :
UW BIJDRAGE IS NODIG
RV&M -met name de infrastructuur van de website- wordt gefinancierd door bijdragen van lezers, sympathisanten, advertenties en dergelijken. U kunt Rotterdam Vandaag & Morgen steunen met eenmalige bijdrage van €10, €25, €50 of een bedrag naar keuze of met een periodieke overschrijving van €2 of €5 of €10 per maand. Naar bankrekening nummer NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Bijdrage RV&M

maandag 26 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties