Skateboarders veroveren Rotterdam

7497-skateboarders-veroveren-rotterdam

40 skateboarders uit 13 verschillende landen haalden vrijdagmiddag halsbrekende capriolen uit in de straten van Rotterdam. Deze zogeheten streetspot sessions waren het startschot voor het driedaagse skateboardtoernooi RTM World Cup Skateboarding, dat op 14, 15 en 16 september in de Maasstad plaatsvindt. Op zaterdagmiddag zal op het skatepark aan de Westblaak om de prijzen gestreden geworden. De beste skaters zullen om 18.00u in de finale tegen elkaar uitkomen. Het prijzengeld bedraagt €10.000,-. In het verlengde van het skatetoernooi wordt op het Eendrachtsplein het muziekfestival Zephyr-010 georganiseerd, waar diverse bands en DJ’s staan geprogrammeerd. Dit is tevens de plek waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden.


Rotterdam is rauw'
‘Als je op marmer wilt skaten ga je naar Barcelona, voor beton moet je in Los Angeles zijn en Rotterdam staat in de internationale skatescene vooral bekend als rauwe stad vol plekken die zich erg goed lenen om je skills in de praktijk te brengen. Wat dat betreft is het een waanzinnige plek om dit toernooi te organiseren’, aldus professioneel skateboarder Douwe Macaré.

Olympische Spelen
Organisator Martijn Oostdijk is content dat het toernooi in Rotterdam plaatsvindt: ‘Skateboarden zal tijdens de Olympische Spelen in Tokyo (2020) voor het eerst als volwaardige Olympische sport beoefend worden. Daarom is het goed om dit soort toernooien naar Rotterdam te halen. Behalve dat het een spectaculaire sport is om naar te kijken, zit er ook een hele subcultuur aan vast, die je bij veel andere sporten niet ziet. Dat maakt het interessant voor bedrijven en steden om dit soort evenementen te steunen. Het is niet voor niets dat een merk als Red Bull zich aan dit evenement verbonden heeft. Als we dit de komende jaren goed oppakken, kan RTM World Cup Skateboarding een nieuwe publiekstrekker voor de stad Rotterdam worden.’

Street Culture Weekend #wooosh
RTM World Cup Skateboarding is onderdeel van het ‘Rotterdam Street Culture Weekend’. In dit weekeinde worden er diverse evenementen georganiseerd die in het teken van street culture staan, zoals POW! WOW! Festival, de ARTgoot en de uitreiking van de Street Art Awards Benelux.

IVAN MONTEIRO PAKT DE WINST OP RTM WORLD CUP SKATEBOARDING 2018

De Braziliaanse rider Ivan Monteiro heeft zaterdag 15 september de finale van het RTM World Cup Skateboarding toernooi in Rotterdam gewonnen. De 19-jarige Braziliaan mag een cheque van €2500,- mee naar huis nemen. De rest van het prijzengeld werd verdeeld onder de nummers:

2- Mauro Iglesias (Argentinië)

3 - Matias Dell Olio (Argentinië)

4 - Sewa Kroetkov (Nederland)

5 - Alex Decunha (Groot Brittannië)

6 - Douwe Macaré (Nederland)

De Nederlandse Kate Oldenbeuving was de beste vrouwelijke deelnemer en liet onder meer de Argentijnse Eugenia Ginepro en de Slowaakse Dominika Kralikova achter zich.

Ruim 200 bezoekers bezochten zaterdagmiddag de finale van het toernooi dat op het skatepark op de Westblaak in Rotterdam werd gehouden. Organisator Martijn Oostdijk is erg tevreden met het verloop van het toernooi. ‘We hadden een sterk internationaal deelnemersveld met riders uit 13 landen en ook qua publieke belangstelling hadden we niet te klagen. Skateboarden zal tijdens de Olympische Spelen in Tokyo (2020) voor het eerst als volwaardige Olympische sport beoefend worden. Dat zie je terug in de publieke belangstelling voor de sport. Bovendien zit er een hele subcultuur aan vast, dus wat dat betreft is het niet verwonderlijk dat er veel mensen op afkomen. Het goede weer hielp overigens ook een handje.’


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties