Urban Trail met 4.500 lopers

7237-urban-trail-met-4-500-lopers

Aan de start van de opnieuw uitverkochte derde editie van de Rotterdam Urban Trail stonden zondagochtend 6 mei 4.500 lopers. Met een prachtig lentezonnetje was het genieten geblazen voor de deelnemers die door maar liefst 18 bijzondere locaties liepen. Naast een parcours van 10 km was er ook voor het eerst één van 6,5 km.

Een recordaantal van 4.500 sportievelingen ontdekten zondagochtend 6 mei de tofste plekken van Rotterdam en genoten van een unieke beleving. De stad ontdekken deden de deelnemers via een parcours van 6,5 km of 10 km waar ze, naast historische monumenten, ook spectaculaire randanimaties voorgeschoteld kregen.


Dat de Rotterdam Urban Trail geen wedstrijd is, maar vooral een belevingsloop, bleek wel uit het feit dat sommige lopers zelfs even stopten om de locaties goed te aanschouwen of snel even een selfie te nemen.

“Naast een aantal klassiekers zoals Bibliotheek Rotterdam, Brouwerij Noordt en BAR mochten we een behoorlijk aantal nieuwkomers verwelkomen”, zegt Rebekka Kadijk, organisator van de Rotterdam Urban Trail. “Zo liepen deelnemers door de iconische Markthal, de Bijenkorf en het Oostelijk Zwembad.” Na een 6,5 km of 10 km lange inspanning werden de lopers feestelijk onthaald op het Schouwburgplein. De deelnemers werden weer getrakteerd op een heerlijk ontbijt en ontvingen eveneens een unieke medaille.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde editie: “De sfeer was echt geweldig en alle deelnemers kwamen ontzettend enthousiast over de finish. Uiteraard dankzij de locaties die allemaal op eigen wijze iets unieks hebben toegevoegd aan het evenement.

Dat we inmiddels zijn gegroeid naar 4.500 deelnemers is zeker een mooi compliment. Voor volgend jaar komt er wederom een vernieuwd parcours en kijken we of we meer deelnemers mogen toelaten.”

Landelijke tour
De Rotterdam Urban Trail is onderdeel van de Urban Trail Series Nederland. De eerstvolgende Urban Trails vinden plaats in Utrecht (10 juni), Den Haag (24 juni) en Zwolle (8 juli). Alle Urban Trails zijn te vinden op www.urbantrailseries.nl


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties