Oliebollentocht per ligfiets

6916-oliebollentocht-per-ligfiets

Het grootste jaarlijkse velomobieltreffen van de wereld vindt dit jaar plaats in Rotterdam.

De Nederlandse Ligfietsvereniging organiseert op 28 december een toertocht voor velomobielen in Rotterdam. De organisatie van deze ‘Oliebollentocht’ rekent op 150 tot wel 200 deelnemers. De tocht voor de gestroomlijnde ligfietsen voert door de havens, langs de oevers van de Oude Maas en via de Erasmusbrug door het hart van de stad.


De Oliebollentocht is een initiatief van de Nederlandse Ligfietsvereniging (NVHPV) en wordt al ruim 20 jaar door een telkens wisselende groep vrijwilligers georganiseerd in telkens een andere plaats. Traditiegetrouw wordt de tocht afgesloten met oliebollen en erwtensoep. Het aantal deelnemers neemt ieder jaar toe: van een vriendentreffen is het evenement uitgegroeid tot een professioneel georganiseerd evenement met deelnemers uit binnen- en buitenland. De meesten komen fietsend naar Rotterdam en fietsen na afloop weer terug naar huis. Voor sommigen betekent dit dat ze er een hele week voor uittrekken want de buitenlandse ligfietsfanaten komen dit jaar uit België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Oostenrijk, Roemenië en zelfs Australië.

Met de tocht rond en door Rotterdam wil de organisatie dit jaar bijdragen aan de kandidaatstelling van Rotterdam als Fietsstad van het jaar 2018.

De naam van het evenement is ingegeven door de tijd van het jaar waarin de Oliebollentocht wordt georganiseerd: altijd tussen de kerstdagen en de jaarwisseling. Het evenement is alleen bedoeld voor velomobielen want juist in de koudste dagen van het jaar kun je met deze gestroomlijnde ligfietsen nog steeds comfortabel lange afstanden rijden.

Een velomobiel is een ligfiets met een stroomlijnkuip, in de volksmond ook wel een ‘banaanfiets’ genoemd. De kuip biedt de fietser bescherming tegen regen en kou en de gestroomlijnde vorm maakt het mogelijk om met minder inspanning flinke snelheden te behalen. De meeste velomobielen hebben drie wielen, sommige nieuwe modellen zelfs vier.

De velomobiel wordt vooral door fietsforenzen gebruikt die hier dagelijks lange afstanden mee afleggen. 20.000 kilometer per jaar is niet uitzonderlijk. Een velomobiel trekt altijd veel bekijks en een grote groep kleurrijke velomobielen is zeker een bezienswaardigheid.

Bij de start, de koffiepauze en de finish is er gelegenheid om de velomobielen te bekijken en in gesprek te gaan met de deelnemers (zie programma).

In de bijlagen vindt u het programma en de route.

Wijzigingen kunnen tot het laatste moment plaatsvinden en worden via de website http://www.ligfiets.net en bij de start bekend gemaakt.

Op de website http://www.ligfiets.net/ staat détailinformatie, waaronder route met straatnamen en een uitgebreide lijst van te verwachten doorkomsttijden.

Zie ook de promofilm van 1:34: https://www.youtube.com/watch?v=H4ACkYyhdzk&t=2s

Informatie: Jan laverman 0180-619773

Meer beeldmateriaal:

Filmpjes

Start OBT 2016 Dronten 1min38sec

Roef Veerman Dronten 2016-aankomst koffiestop Flevonice Biddinghuizen 51sec

Jaap Rauw OBT Dronten 2016 2min40sec

Dronten 2016 6min 37sec

Schermerhorn 2011 9min46sec

Blogs

Blog Wim Schermer Dronten 2016

Blog Roef Veerman, Dronten 2016

Blog Wilco Pompert Dronten 2016


Programma Oliebollentocht 28 december 2017

Donderdag 28 december (tijden kunnen afwijken)
- 10.00 – 11.00 Ontvangst met koffie bij Routiers Distripark Eemhaven. Gelegenheid om de fietsen te bekijken en met deelnemers te praten.
- Vanaf 11.00 Vertrek voor het eerst deel van de route.
- 12.50 – 13.50 Stop bij Café-Restaurant Prachtig voor koffie en appelgebak.Gelegenheid om de fietsen te bekijken en met deelnemers te praten.
- 13.50 Start eerste groep. Iedere volgende groep start 1,5 minuten later dan de vorige. We verwachten 10 groepen. Elke groep wordt voorgereden door iemand die bekend is met de route en als voorrijder herkenbaar is.
- 15.20 Fotomoment bij Hotel New York
- Vanaf 15.35 Vertrek voor het tweede deel van de route.
- Vanaf 16.50 Terugkomst bij Routiers Distripark Eemshaven voor o.a. oliebollen en soep.
Gelegenheid om de fietsen te bekijken en met deelnemers te praten.

Route Oliebollentocht 28 december 2017
Totale traject. Lengte ca. 64 km (Zie hieronder)

Trajectgedeelte Rotterdam - stad (Zie hieronder)

Trajectgedeelte Rotterdam – binnenstad (Zie hieronder)

Jan Tak :
Ik vind het prachtig om deze velomobielen met grote snelheid over de dijk te zien rijden, maar.........
Onder welke paragraaf van onze wegenverkeerswet zijn deze driewielers - welke met gemak 40 km per uur halen - toegelaten op de weg?

donderdag 21 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties