Oliebollentocht per ligfiets

6916-oliebollentocht-per-ligfiets

Het grootste jaarlijkse velomobieltreffen van de wereld vindt dit jaar plaats in Rotterdam.

De Nederlandse Ligfietsvereniging organiseert op 28 december een toertocht voor velomobielen in Rotterdam. De organisatie van deze ‘Oliebollentocht’ rekent op 150 tot wel 200 deelnemers. De tocht voor de gestroomlijnde ligfietsen voert door de havens, langs de oevers van de Oude Maas en via de Erasmusbrug door het hart van de stad.


De Oliebollentocht is een initiatief van de Nederlandse Ligfietsvereniging (NVHPV) en wordt al ruim 20 jaar door een telkens wisselende groep vrijwilligers georganiseerd in telkens een andere plaats. Traditiegetrouw wordt de tocht afgesloten met oliebollen en erwtensoep. Het aantal deelnemers neemt ieder jaar toe: van een vriendentreffen is het evenement uitgegroeid tot een professioneel georganiseerd evenement met deelnemers uit binnen- en buitenland. De meesten komen fietsend naar Rotterdam en fietsen na afloop weer terug naar huis. Voor sommigen betekent dit dat ze er een hele week voor uittrekken want de buitenlandse ligfietsfanaten komen dit jaar uit België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Oostenrijk, Roemenië en zelfs Australië.

Met de tocht rond en door Rotterdam wil de organisatie dit jaar bijdragen aan de kandidaatstelling van Rotterdam als Fietsstad van het jaar 2018.

De naam van het evenement is ingegeven door de tijd van het jaar waarin de Oliebollentocht wordt georganiseerd: altijd tussen de kerstdagen en de jaarwisseling. Het evenement is alleen bedoeld voor velomobielen want juist in de koudste dagen van het jaar kun je met deze gestroomlijnde ligfietsen nog steeds comfortabel lange afstanden rijden.

Een velomobiel is een ligfiets met een stroomlijnkuip, in de volksmond ook wel een ‘banaanfiets’ genoemd. De kuip biedt de fietser bescherming tegen regen en kou en de gestroomlijnde vorm maakt het mogelijk om met minder inspanning flinke snelheden te behalen. De meeste velomobielen hebben drie wielen, sommige nieuwe modellen zelfs vier.

De velomobiel wordt vooral door fietsforenzen gebruikt die hier dagelijks lange afstanden mee afleggen. 20.000 kilometer per jaar is niet uitzonderlijk. Een velomobiel trekt altijd veel bekijks en een grote groep kleurrijke velomobielen is zeker een bezienswaardigheid.

Bij de start, de koffiepauze en de finish is er gelegenheid om de velomobielen te bekijken en in gesprek te gaan met de deelnemers (zie programma).

In de bijlagen vindt u het programma en de route.

Wijzigingen kunnen tot het laatste moment plaatsvinden en worden via de website http://www.ligfiets.net en bij de start bekend gemaakt.

Op de website http://www.ligfiets.net/ staat détailinformatie, waaronder route met straatnamen en een uitgebreide lijst van te verwachten doorkomsttijden.

Zie ook de promofilm van 1:34: https://www.youtube.com/watch?v=H4ACkYyhdzk&t=2s

Informatie: Jan laverman 0180-619773

Meer beeldmateriaal:

Filmpjes

Start OBT 2016 Dronten 1min38sec

Roef Veerman Dronten 2016-aankomst koffiestop Flevonice Biddinghuizen 51sec

Jaap Rauw OBT Dronten 2016 2min40sec

Dronten 2016 6min 37sec

Schermerhorn 2011 9min46sec

Blogs

Blog Wim Schermer Dronten 2016

Blog Roef Veerman, Dronten 2016

Blog Wilco Pompert Dronten 2016


Programma Oliebollentocht 28 december 2017

Donderdag 28 december (tijden kunnen afwijken)
- 10.00 – 11.00 Ontvangst met koffie bij Routiers Distripark Eemhaven. Gelegenheid om de fietsen te bekijken en met deelnemers te praten.
- Vanaf 11.00 Vertrek voor het eerst deel van de route.
- 12.50 – 13.50 Stop bij Café-Restaurant Prachtig voor koffie en appelgebak.Gelegenheid om de fietsen te bekijken en met deelnemers te praten.
- 13.50 Start eerste groep. Iedere volgende groep start 1,5 minuten later dan de vorige. We verwachten 10 groepen. Elke groep wordt voorgereden door iemand die bekend is met de route en als voorrijder herkenbaar is.
- 15.20 Fotomoment bij Hotel New York
- Vanaf 15.35 Vertrek voor het tweede deel van de route.
- Vanaf 16.50 Terugkomst bij Routiers Distripark Eemshaven voor o.a. oliebollen en soep.
Gelegenheid om de fietsen te bekijken en met deelnemers te praten.

Route Oliebollentocht 28 december 2017
Totale traject. Lengte ca. 64 km (Zie hieronder)

Trajectgedeelte Rotterdam - stad (Zie hieronder)

Trajectgedeelte Rotterdam – binnenstad (Zie hieronder)

Jan Tak :
Ik vind het prachtig om deze velomobielen met grote snelheid over de dijk te zien rijden, maar.........
Onder welke paragraaf van onze wegenverkeerswet zijn deze driewielers - welke met gemak 40 km per uur halen - toegelaten op de weg?

donderdag 21 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Wie komisch!

Arthur van Amerongen‏ @DonArturito

Frenske lacht om het eerste kantoorgrapje van zijn nieuwe baasje.

© Twitter

  • Nieuw

  • Reacties