Schaakantiek voor de liefhebber

6908-schaakantiek-voor-de-liefhebber

(Door Jim Postma)

Een prachtige collectie schaakantiek staat uitgestald op een al even unieke locatie in Rotterdam, domicil van schaker Adri Helfrich. (Foto © Rinus Vuik)

Deze Rotterdamse schaker heeft het wereldrecord simultaan schaken (740 tegenstanders) op zijn naam en staat vermeld in het Guinness Book of Records.

Midden in het havengebied, op de kruising van de Maas en de Waalhaven staat een voormalige radarpost van het Havenbedrijf waarin momenteel eeuwenoude schaakattributen te bewonderen zijn.


Schaaktafels uit de gildetijd, handgesneden stukken uit been en hout, schaakpaarden met glazen ogen. Niet alleen zijn ze te bewonderen. Er kan ook mee gespeeld worden gezien de vitrinekaartjes: “gelieve wél aan te raken”. Vorige maand nog werd er voor liefhebbers van schaakantiek een simultaan georganiseerd.

Achter 15 antieke tafels namen spelers het op tegen schaakgrootmeester Tea Lanchava.

Foto: De radartoren (Foto © Adri Helfrich)

Deelnemers vonden het een zeer bijzondere ervaring om achter de historische stukken plaats te nemen, waarvan de oudste exemplaren uit 1750 stamden. Vooraf gaf schaker Adri Helfrich een lezing over het oude materiaal en het ontstaan van het spel, 4500 jaar geleden in India.

‘Old in Chess antiques’ is de club die achter de collectie en deze unieke evenementen zit. De collectors club verzamelt niet alleen, na gedegen onderzoek en documentatie wordt een gedeelte weer verkocht aan liefhebbers. We zijn natuurlijk benieuwd naar de prijzen.

Foto: De antieke stukken staan klaar (Foto © Rinus Vuik)

Desgevraagd:
“Liefhebbers kunnen hier voor elke prijs ‘shoppen’, een mooie set antieke stukken vanaf 55,-maar de prijzen variëren uiteraard. De schaaktafels liggen tussen de 250,- en voor bijvoorbeeld een uiterst zeldzame originele ‘Michaël Thonet’ met bijbehorende stoelen zo’n 5500,-“.

Een bezoek aan Old in Chess antiques is van harte aan te bevelen.

Geopend alleen op afspraak.

Belangstellenden kunnen een bericht sturen naar de facebookpagina @oldinchess.

Foto: Stille overdenking voor de openingszet (Foto © Rinus Vuik)

Foto: Tienduizenden stukjes intarsia inlegwerk. (Foto © Rinus Vuik)

Foto: Kaffeehaus Schachtisch uit Wenen (Foto © Rinus Vuik)

Foto: De antieke stukken staan klaar (Foto © Rinus Vuik)

Foto: Aan zet (Foto © Rinus Vuik)


Jeroen Waardenburg. :
Prachtig ....prachtig.
En voor hen die het niet weten,in Rotterdam is er ook een schaak museum Overblaak 94.

Voor de schaakliefhebber een mooi lief schaakparadijsje.

vrijdag 15 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties