Schaakantiek voor de liefhebber

6908-schaakantiek-voor-de-liefhebber

(Door Jim Postma)

Een prachtige collectie schaakantiek staat uitgestald op een al even unieke locatie in Rotterdam, domicil van schaker Adri Helfrich. (Foto © Rinus Vuik)

Deze Rotterdamse schaker heeft het wereldrecord simultaan schaken (740 tegenstanders) op zijn naam en staat vermeld in het Guinness Book of Records.

Midden in het havengebied, op de kruising van de Maas en de Waalhaven staat een voormalige radarpost van het Havenbedrijf waarin momenteel eeuwenoude schaakattributen te bewonderen zijn.


Schaaktafels uit de gildetijd, handgesneden stukken uit been en hout, schaakpaarden met glazen ogen. Niet alleen zijn ze te bewonderen. Er kan ook mee gespeeld worden gezien de vitrinekaartjes: “gelieve wél aan te raken”. Vorige maand nog werd er voor liefhebbers van schaakantiek een simultaan georganiseerd.

Achter 15 antieke tafels namen spelers het op tegen schaakgrootmeester Tea Lanchava.

Foto: De radartoren (Foto © Adri Helfrich)

Deelnemers vonden het een zeer bijzondere ervaring om achter de historische stukken plaats te nemen, waarvan de oudste exemplaren uit 1750 stamden. Vooraf gaf schaker Adri Helfrich een lezing over het oude materiaal en het ontstaan van het spel, 4500 jaar geleden in India.

‘Old in Chess antiques’ is de club die achter de collectie en deze unieke evenementen zit. De collectors club verzamelt niet alleen, na gedegen onderzoek en documentatie wordt een gedeelte weer verkocht aan liefhebbers. We zijn natuurlijk benieuwd naar de prijzen.

Foto: De antieke stukken staan klaar (Foto © Rinus Vuik)

Desgevraagd:
“Liefhebbers kunnen hier voor elke prijs ‘shoppen’, een mooie set antieke stukken vanaf 55,-maar de prijzen variëren uiteraard. De schaaktafels liggen tussen de 250,- en voor bijvoorbeeld een uiterst zeldzame originele ‘Michaël Thonet’ met bijbehorende stoelen zo’n 5500,-“.

Een bezoek aan Old in Chess antiques is van harte aan te bevelen.

Geopend alleen op afspraak.

Belangstellenden kunnen een bericht sturen naar de facebookpagina @oldinchess.

Foto: Stille overdenking voor de openingszet (Foto © Rinus Vuik)

Foto: Tienduizenden stukjes intarsia inlegwerk. (Foto © Rinus Vuik)

Foto: Kaffeehaus Schachtisch uit Wenen (Foto © Rinus Vuik)

Foto: De antieke stukken staan klaar (Foto © Rinus Vuik)

Foto: Aan zet (Foto © Rinus Vuik)


Jeroen Waardenburg. :
Prachtig ....prachtig.
En voor hen die het niet weten,in Rotterdam is er ook een schaak museum Overblaak 94.

Voor de schaakliefhebber een mooi lief schaakparadijsje.

vrijdag 15 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties