Schaakantiek voor de liefhebber

6908-schaakantiek-voor-de-liefhebber

(Door Jim Postma)

Een prachtige collectie schaakantiek staat uitgestald op een al even unieke locatie in Rotterdam, domicil van schaker Adri Helfrich. (Foto © Rinus Vuik)

Deze Rotterdamse schaker heeft het wereldrecord simultaan schaken (740 tegenstanders) op zijn naam en staat vermeld in het Guinness Book of Records.

Midden in het havengebied, op de kruising van de Maas en de Waalhaven staat een voormalige radarpost van het Havenbedrijf waarin momenteel eeuwenoude schaakattributen te bewonderen zijn.


Schaaktafels uit de gildetijd, handgesneden stukken uit been en hout, schaakpaarden met glazen ogen. Niet alleen zijn ze te bewonderen. Er kan ook mee gespeeld worden gezien de vitrinekaartjes: “gelieve wél aan te raken”. Vorige maand nog werd er voor liefhebbers van schaakantiek een simultaan georganiseerd.

Achter 15 antieke tafels namen spelers het op tegen schaakgrootmeester Tea Lanchava.

Foto: De radartoren (Foto © Adri Helfrich)

Deelnemers vonden het een zeer bijzondere ervaring om achter de historische stukken plaats te nemen, waarvan de oudste exemplaren uit 1750 stamden. Vooraf gaf schaker Adri Helfrich een lezing over het oude materiaal en het ontstaan van het spel, 4500 jaar geleden in India.

‘Old in Chess antiques’ is de club die achter de collectie en deze unieke evenementen zit. De collectors club verzamelt niet alleen, na gedegen onderzoek en documentatie wordt een gedeelte weer verkocht aan liefhebbers. We zijn natuurlijk benieuwd naar de prijzen.

Foto: De antieke stukken staan klaar (Foto © Rinus Vuik)

Desgevraagd:
“Liefhebbers kunnen hier voor elke prijs ‘shoppen’, een mooie set antieke stukken vanaf 55,-maar de prijzen variëren uiteraard. De schaaktafels liggen tussen de 250,- en voor bijvoorbeeld een uiterst zeldzame originele ‘Michaël Thonet’ met bijbehorende stoelen zo’n 5500,-“.

Een bezoek aan Old in Chess antiques is van harte aan te bevelen.

Geopend alleen op afspraak.

Belangstellenden kunnen een bericht sturen naar de facebookpagina @oldinchess.

Foto: Stille overdenking voor de openingszet (Foto © Rinus Vuik)

Foto: Tienduizenden stukjes intarsia inlegwerk. (Foto © Rinus Vuik)

Foto: Kaffeehaus Schachtisch uit Wenen (Foto © Rinus Vuik)

Foto: De antieke stukken staan klaar (Foto © Rinus Vuik)

Foto: Aan zet (Foto © Rinus Vuik)


Jeroen Waardenburg. :
Prachtig ....prachtig.
En voor hen die het niet weten,in Rotterdam is er ook een schaak museum Overblaak 94.

Voor de schaakliefhebber een mooi lief schaakparadijsje.

vrijdag 15 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties