De vrouw en man achter oud voetballer Tinus Bosselaar

6681-de-vrouw-en-man-achter-oud-voetballer-tinus-bosselaar (Door Marcella Deen)

Het leven naast het voetbal en wat velen misschien nog niet weten over Tinus Bosselaar

Zoals de meesten al hebben gelezen over het Tinus biertje waar overigens diverse artikelen zijn geschreven al dan niet met een hele vette knipoog, wil ik iets met jullie/u delen.

Foto hierboven: Het echtpaar Bosselaar (Foto: Rinus Vuik)


De Nachtwacht
Die avond op het terras heb ik heerlijk zitten keuvelen met Loes. Jawel, de sterke vrouw achter de man. En wat een geweldig mens is dat. Tinus wist niet beter die avond dan dat er iemand jarig was. Het feit dat het om hem ging drong helemaal niet bij hem door. Met een rustige glimlach onderging hij de aandacht voor hem en de alsmaar flitsende camera's. Hij oogt een tevreden mens. Ondertussen sprak ik met Loes. Want wat de meesten vergeten is het ook de vrouw van!, die een man sterk maakt. Destijds was het voetbal heel anders. Je verdiende geen miljoenen zoals nu. En voor al die miljoenen mag je toch wel verwachten dat er een beetje gevoetbald wordt, niet dan. Nee, Tinus moest echt wel bijverdienen. En dat deed hij, in de dierenvoeding.

Foto hierboven: Tinus Bosselaar schildert de Nachtwacht (Foto bijdrage: Eric Bosselaar)

Wat weinigen wellicht ook niet weten is dat Tinus gek was op schilderen, en dan heb ik het niet over deuren of het plafond. Hij kon zijn ei kwijt op het witte doek, en heeft zelfs de Nachtwacht nageschilderd. Hoe prachtig is dat.

Foto hierboven: Tinus Bosselaar poserend voor zijn versie van de "Nachtwacht." (Foto bijdrage: Eric Bosselaar)

Zo hoorde ik nog eens verhalen die avond. In 2012 stond Tinus op het ijs en kreeg een hartinfarct. Zeker 6 minuten voor reanimatie was hij even van de wereld. Loes weet het niet zeker maar zij denkt dat mede door deze gebeurtenis het weleens heeft kunnen bijdragen aan zijn Alzheimer. Tinus gaat vier dagen in de week naar een dagopvang en bij thuiskomst vraagt hij aan zijn lieve Loes: “hier woon ik toch ook?” Zij vertelde mij zelfs dat Alzheimer ook een geschenk kan zijn. Hoe lief is dat. Loes was altijd een soort Willeke Alberti van het voetbal, een voetbalmoeder. Naar feestjes ging ze niet, voetbal stond voorop. Grappig is ook wel toen ik zijn kleinkinderen sprak, die hadden helemaal niets met voetbal.

Tussen neus en lippen door tijdens het gesprek over het voetballeven en Tinus zei ze: “geloof me of niet, het favouriete liedje van Tinus was….geef mij maar Amsterdam”. Ik kreeg even de lach niet van mijn gezicht.

Ja, het leven van een voetballer gaat niet altijd over bier zoals deze avond bestempelde, al was het fijn om te zien dat hij nog steeds in ons hart zit, en een boegbeeld is voor het Alzheimer Fonds. Zeker ook mooi van uitbater Vincent Bek van cafe 'De Walenburg' dat hij mede door het uitbrengen van het Sparta biertje Tinus een sociaal maatschappelijk doel ondersteund.

Het was een mooie avond.

Foto hierboven: Met aandacht luistert verslaggeefster Marcella Deen naar hetgeen Loes Bosselaar haar heeft te vertellen. (Foto: Rinus Vuik)

fonz wenehnubun :
speelde eens tegen Tinus nog steeds dat voetje over de bal. Was de veteranen tijd bij RFC toen aan de Essenburgsingel, ook Coen Moulijn zat in onze poule mooie wedstrijden waren dat om als tegenstander tehebben. Uitslagen tegen Sparta en Xerxes was winst voor RFC natuurlijk whahaa trouwens mooie Marcella

zondag 27 aug 2017

Ronald Sörensen :
Als Feyenoordbink in Rotterdam West had ik het moeilijk. Zeker toen Tinus een seizoen overstapte naar mijn club. Mijn klasgenootjes zagen die club als een rijke competitievervalser, wat hoekon Tinus anders zijn overgestapt dan door geld.
Eenmaal in de politiek heb ik gebruik gemaakt van het voorrecht mijn jeugdhelden te spreken. Zo ook Tinus.
Op een zomeravond zag ik hem zitten op een terras in Ommoord en ik gaf hem een hand en hij herkende me(ik trots)
Mijn Nel gaf hem ook een hand en zei:"Leuk u weer te zien meneer Schouten" Waarop - voor ik kon reageren - Tinus zei: "Wat leuk dat u me verwisselt met mijn vriend Henk Schouten, maar ik heb nog nooit negen doelpunten in één wedstrijd gemaakt"

Klasse noemt men dat!

vrijdag 25 aug 2017

Hans Roodenburg :
In mijn jonge jaren als Feyenoord supporter was Tinus van 'onze vijand' Sparta. De derby's waren befaamd. Ik kwam in een kroeg in Rotterdam, De Kleine Witte, waar 99 procent voor Sparta was. Toen was er nog gezonde rivaliteit. Ook ten opzichte van Ajax. Dat is nu heel anders met hooliganisme en Jodenhaat. Alleen enkelingen doen 'normaal'. Tinus en zijn vrouw zijn heel lief. Mooi verhaal van Marcella over zijn Alzheimer en zijn trouwe echtgenote. Ik ben thans voor alle Rotterdamse clubs en als ze mooi en technisch voetbal spelen. Zelfs voor Ajax. Maar reken de club uit Amsterdam niet af op haat! Daarvoor zijn het amusement het spelletje te simpel.

woensdag 23 aug 2017

Jan Tak :
Sorry voor de fouten Mobieltje

woensdag 23 aug 2017

Jan9 Tak :
Nu heb je me toch een traantnd onglokt. Mooi stukje bedankt

woensdag 23 aug 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties