Vele Joden waren ook lid van Feyenoord

6522-vele-joden-waren-ook-lid-van-feyenoord

(Door Hans Roodenburg)

Nu het stof van alle feestvreugde rond het kampioenschap van Feyenoord is neergedaald, is het misschien tijd om ook aandacht te besteden aan het feit dat deze voetbalclub deels vele Joodse leden had voor de Tweede Wereldoorlog.

De grote vijand Ajax Amsterdam wordt altijd beschouwd als een ‘jodenclub’. Het enkele gesis dat we de afgelopen dagen hoorden van Feyenoord-supporters moet dan ook met een korreltje zout worden genomen, als een ironisch bedoelde tegenhanger worden gezien of meer nog als dom gelul worden bestempeld.


Voor de oorlog had Feyenoord voor zijn leden de plicht om analoog aan het bevolkingsregister op hun kaart hun kerkgenootschap te zetten. Dat gold ook voor donateurs. De voetbalclub was weliswaar niet religieus, maar de leden voetbalden samen als christenen, joden, katholieken en niet-gelovigen. Dat ging zonder problemen, zoals ook in feite bij Ajax die wel het Amsterdamse stempel had van vele joden uit De Jordaan. Dat wordt ze door haatdragende Feyenoord-supporters nog steeds nagedragen. Na Amsterdam en Den Haag had de gemeente Rotterdam het grootste aantal joden ingeschreven.

Van de enkele honderden leden van Feyenoord voor de oorlog waren er enkele tientallen van joodse afkomst. Bekend is geworden de familie Naarden uit Hillegersberg van wie de meesten in de concentratiekampen van nazi-Duitsland om het leven zijn gekomen. Ongelooflijk triest dus wat sommige haatdragende supporters van Feyenoord, de dommen onder hen, niet beseffen of niet willen beseffen. Hetzelfde geldt voor andere Rotterdamse families die mede ook aanhanger waren van de voetbalclub Feyenoord.

De gemeentelijke bevolkingsadministratie was natuurlijk voor Hitler Duitsland een paradijs om mensen van het niet-Ariërs-ras op te sporen. Daarvan werd dan ook grif gebruik van gemaakt. Met name de Joden moesten het ontzien. Op de persoons- of gezinskaart werd in 1939 nog prominent gezet het kerkgenootschap waartoe men behoorde. De Joden, niet beseffend welke gevolgen dat had voor de bezetters, kwamen daar ook voor uit. De club Feyenoord volgde trouw in hun administratie wat het bevolkingsregister voorschreef.

Pas na de oorlog waren alleen voor clubs voor-, achternamen en adressen voldoende in de ledenadministratie. Een les van de Tweede Wereldoorlog. In de bevolkingsadministratie is pas in 1994 het kerkgenootschap geschrapt. Tot dat jaar werd er in het Nederlandse bevolkingsregister ook een dataveld 'godsdienst' opgenomen. Vanaf dat jaar verdween de vermelding van kerkelijke gezindte uit het bevolkingsregister en konden de lokale kerken geen mutaties meer opvragen bij het gemeentehuis.

Andere gegevens uit het bevolkingsregister van de gemeenten zijn voor derden ook moeilijk op te vragen. Dat heeft alles met privacy te maken. Alleen van tevoren goedgekeurde wetenschappelijke en zorgorganisaties kunnen soms bepaalde gegevens krijgen. Uiteraard ook de belastingdienst. Vaak moeten mensen op grond van hun privacy ook toestemming verlenen. Dus daarom is het maar goed dat clubs niet meer het geloof (of niet-geloven) in hun administratie opnemen. Stel je voor dat een club als Feyenoord precies weet hoeveel leden er zijn die thans het Jodendom of de Islam aanhangen.

De vooraanstaande Brits-Nederlandse journalist Simon Kuper heeft een keer onderzocht waar de naam ‘Ajax Jodenclub’ vandaan kwam. en bleek dat Ajax geen uitgesproken joodse club was. De Amsterdamse club had, net als Feyenoord, joodse leden en supporters, maar bij het uitbreken van de oorlog geen significant joodse spelers in het eerste. Op internet is trouwens genoeg terug te vinden over Feyenoord en zijn Joodse geschiedenis.

Jeroen Waardenburg. :
Jeroen neem ik al niet serieus CITAAT.

Dat jij Hans man uit de provincie disrespect hebt voor mensen die het met jou niet eens zijn is toch bekend.Dom heel dom om mensen niet serieus te nemen,je hebt nog niets geleerd in je leven.

Zo Jeroen gaat maar is koffie drinken .

dinsdag 23 mei 2017

Hans Roodenburg :
Jeroen neem ik al niet serieus. Kees plaatst een opmerkelijke opmerking. Niet zozeer betreffende ons, maar zijn reactie op onze concurrenten, Stadslog, Vers Beton en Bogue, die zich niet verder ontwikkelen. Bij eigenaar Jim moet er wel geld bij. Klein maar fijn!

dinsdag 23 mei 2017

Jeroen Waardenburg. :
Kees Versteeg is net een 14 jarige jongen mag wat is de schoolkrant schrijven en is in eens de schoolkrant de beste krant van alle schoolkranten.Dus nu is dit de beste internetkrant om dat jij er onzin in zet.Ga is buiten spelen joh.

Tjonge tjonge zielig heel zielig.

Oja deze internetkrant kan zeker toonaangevend zijn ,maar niet met de onzin die er nu in gezet wordt.

dinsdag 23 mei 2017

Kees Versteeg :
Wil je iets grappigs horen, Jeroen? Ik vind Rotterdam Vandaag & Morgen op dit moment de leidende opiniesite in Rotterdam. Gesteld dat we AD Rotterdam even niet meerekenen want dat maakt deel uit van een landelijk dagblad. Het valt me op dat Vers Beton zich inhoudelijk nauwelijks ontwikkelt, om nog maar te zwijgen over Stadslog Rotterdam en Bogue. RTV Rijnmond is vooral de stem van het gezag. Andere sites doen er niet toe. Meen ik dit echt? Ja, eigenlijk wel. Toch een beetje de Benidorm Bastards die de toon zetten in Rotterdam ;_)

maandag 22 mei 2017

Hans Roodenburg :
Niemand verbiedt Jeroen om deze internetkrant links te laten liggen. In Turkije en vele andere landen is dat wel even anders. Misschien moet hij zich eerst toch maar eens breder oriënteren.

maandag 22 mei 2017

Jeroen Waardenburg. :
Laat men maar is een paar monumenten voor de zigeuners neer zetten,maar ja die weten het niet te brengen zo als de joden.

Veel joden waren ook lid van Feyenoord nou en wat is daar zo bijzonders aan;en waarom zou een jood geen lid mogen zijn van een voetbalvereniging of roeivereniging en ga zo maar door.

Het begint hier steeds meer een stokpaardjeskrant te worden ;Wordt tijd dat deze krant is een echte internetkrant gaat worden,met artikelen die er toe doen ; te beginne met de Wereldstad Rotterdam.

maandag 22 mei 2017

Kees Versteeg :
Ik loop dagelijks langs het Joodse Monument, Jan. Het is nooit beklad.
En niet meer denken in groepen of geloven is theoretisch mooi, maar in de praktijk een illusie.

maandag 22 mei 2017

Jan Tak :
Correctie
Onbekend moet zijn onbeklad

maandag 22 mei 2017

Jan Tak :
Als we nu eens stoppen met het denken in groepen en geloven zou dat niet beter zijn?
Wil je echt de joden herdenken loop dan eens langs alle Stolpersteentjes en lees op internet de bijbehorende omschrijvingen.

En bedenk eens hoelang een joods monument in de deelgemeente Feyenoord onbekend zal blijven.

maandag 22 mei 2017

Kees Versteeg :
Interessant artikel. Ik vraag me af waarom er niet een speciaal monument is om die joodse leden van Feyenoord te herdenken. Dat zou een remmende werking kunnen hebben op vervelende uitingen van bepaalde Feyenoord-supporters.

Ik vind trouwens sowieso dat de geschiedenis van Rotterdamse joden wel wat zichtbaarder mag zijn. Bijvoorbeeld door een wandelroute te creëren langs de Stieltjes- en Nassaukade. Daar bevindt zich al het Joods Monument en voor het Entrepotgebouw staat het standbeeld van de roemruchte joodse ondernemer Lodewijk Pincoffs. Een standbeeld voor botertycoon en grondlegger van Unilever, Samuel van den Bergh, ontbreekt nog. Voor dagjesmensen zou misschien een joodse bakkerij annex broodjeszaak leuk zijn. Tijd voor ieder z'n ding op Zuid, onder de vlag van het Nieuwe Midden. Balans en tolerantie, daar draait het allemaal om.

maandag 22 mei 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kampioen 2016 – 2017


Met de kampioensschaal in de hand

hand in hand door het hele land


win je wedstrijden door het ganse land


JP.


  • Nieuw

  • Reacties