‘Horrorscenario in de Kuip: ‘Vooral blijven lachen!’

6504-horrorscenario-in-de-kuip-vooral-blijven-lachen

(Door Jim Postma)

Het werd dus uiteindelijk een ‘horrorscenario’ die niemand van tevoren had kunnen voorspellen. Of toch wel? Wat te denken van de ‘bookmakers’ in deze. Wat leverde winst van Excelsior op? Zeker tien euro per ingezette euro.

Bij een inleg van 100 euro, krijg je dan zo’n duizend euro terug! Geen slecht scenario in het kader van matchfixing, als je niet beter zou weten.


Maar gezien de absoluut slappe inzet van de stadionploeg zou je het haast wel gaan denken. Barkeeper Pieter, die mij betrapte bij het maken van aantekeningen voor dit verhaal op het nog zonnige terras, kwam breed lachend zijn café Companje binnen gelopen. Toen hij mijn gezicht zag als een ‘boer met kiespijn’, zei hij glunderend: ‘Jôh, dat hebben zij expres gedaan. Wat is er nou een mooier scenario om volgende week in de Kuip kampioen te worden. Met schaal en al!’

Mijn bierviltje was inmiddels al weer vol geschreven.

Wie overigens zeker een gat in de lucht had gesprongen, achter de coulissen, was burgemeester Aboutaleb. Die werd na de 1-0 voor Excelsior plotseling vanuit het Kasteel weggeroepen naar het Crisiscentrum in de stad. ‘Aboutaleb een gat in de lucht gesprongen?’ sprak naast mij een mede-Feyenoordfan. ‘Zeker omdat hij een oud-Ajaxied is!’

‘Nee Dombo, jij begrijpt er geen snars van’, antwoordde ik na mijn zware kater. ‘Natuurlijk omdat in dit hele verhaal Excelsior is behouden voor de eredivisie. En vanwege zijn grote opluchting dat straks de hele Coolsingel en daar omheen niet in een slagveld zou worden veranderd.

Crisiscentrum
Maar bij aankomst in het Crisiscentrum keek hij op de beelden in de stad toch zijn ogen uit. Her en der waren wederom raddraaiers geconstateerd. Hij gaf daarop meteen het bevel om charges uit te voeren met de ‘brede politie te paard’ en de inzet van het waterkanon.

Bij het Churchilplein waren inmiddels tientallen relschoppers te zien die willens en wetens, waarschijnlijk reeds totaal bezopen, de confrontatie met de politie zochten. Daarbij waren ook vele supporters die in dit geval de kant van de politie kozen. Zij hielpen de zwaar beproefde agenten te helpen met hun noodzakelijke werk. De burgemeester noemde dit ‘hartverwarmend’.

Aboutaleb hierover: ‘Onder de hooligans zag ik naast vele tieners ook dertigers en veertigers die als kwajongens te keer gingen. Toen dacht ik ‘ga toch naar huis en ga daar je kinderen amuseren, in plaats van onze mooie stad op stelten te zetten.’

De supportersvereniging FSV Feyenoord gaf hier later een verklaring over. Zij waren letterlijk woedend op de groepjes relschoppers die zich in het centrum van de stad haast misdadig gedroegen. De FSV: ‘Schaam je diep en ga naar huis!’

‘Om deze gasten te typeren was ik zelf al weer jarenlang geleden getuige van het volgende waar gebeurde tafereel. Ik zit in café De Postbank aan de Schiekade. Plotseling komt daar een toeristenbus voor gereden vol met zogenaamde Feyenoordsupporters’. Zij stappend luid schreeuwend uit om dit café binnen te lopen. Zij waren afkomstig uit Italië waar Feyenoord voor de UEFA-Cup of zelfs de Champions Cup (?) speelde tegen Juventus. Het bewuste café stond onmiddellijk op zijn kop. Iedereen was al min of meer ‘lazerus’ van de kratten bier en andere spitualiën uit de bus. Een herkende ik als cafébezoeker van De Postbank. Ik stapte op hem af en vroeg vriendelijk: ‘En hoe was de wedstrijd?!’

Hij keek mij stomverbaasd aan en antwoordde lallend: ‘De wedstrijd? De wedstrijd? Je denkt toch niet dat wij voor de wedstrijd gaan!’

100 arrestaties
In totaal werden zo’n honderd hooligans gearresteerd. De politie verwacht samen met het OM nog meer aanhoudingen te zullen doen. Dit op basis van uitgebreid beeldmateriaal. (Zie hierover ook ons commentaar in de rubriek Kopstoot). Ondanks deze schandvlekken ziet Aboutaleb nu geen reden om aanstaande zondag of maandag (?) de huldiging te verbieden.

Voormalig radioreporter Wim de Boek merkte hierover op: ‘Sterker door strijd’, maar wel op het voetbalveld. Feyenoord kan zeker aanstaande zondag nog kampioen worden, nota bene op de dag dat het bombardement op Rotterdam (14 mei 1940) eveneens in de stad zal worden herdacht. Naast dat het ook nog eens een keer dan Moederdag is. Misschien zeggen dit de relschoppers ook niets en gaan zij met ‘rellen’ gewoon door. Zou een grote blamage zijn!’, aldus De Boek.

Terwijl ik zelf op het terras nog zit af te kicken zie ik foto’s in de krant van hevig lachende en juichende Ajax-supporters in de Arena nadat Excelsior met 2-0 kwam voor te staan. Dat was dus wel van deze ‘pannenkoeken’ te verwachten. Maar, daar kom ik zo op terug, wie het laatste lacht, lacht het best, nietwaar?!

Spartafans
Waar ik werkelijk wel van geschrokken ben zijn de lachend en haast juichende Sparta-supporters op het Kasteel bij dezelfde stand (2-0) via televisiebeelden. Niet een groepje, maar massaal op de tribunen. Met groot leedvermaak. Onvoorstelbaar als Rotterdamse broeders onder elkaar. Ik maakte mij daar zo kwaad over dat ik binnensmonds mompelde: ‘Wat een verraders!’ Als je Feyenoord niet het kampioenschap gunt (soms wel aartsrivaal Ajax?!) dan ben jezelf het voortbestaan in de eredivisie niet waard.

Voordat ik deze voor mij afschuwelijke beelden zag gunde ik het Sparta van harte dat zij met 1-0 van Twente hadden gewonnen. Daar juichte ik zelfs over. ‘Een schrale troost op deze zondagmiddag’, zo sprak ik nog tot mede-Feyenoord-kameraad ‘Johan de Kolonel.’ Ook hij gunde het de Kasteelploeg.

Maar nu moet ik toch zeker met hele andere ogen naar deze ‘overlopers’ van Kasteelgangers gaan kijken. Als Spartanen zo minderwaardig reageren, kunnen zij voor mij voortaan op de pot op. Zo dat is er ook weer uit. Van mijn hart maak ik in deze geen ‘moordkuil’

Verliezen in de Kuip
Nu terug naar aanstaande zondag. Daar is zeker ook nog een horrorscenario mogelijk. Het haast onmogelijke dat Feyenoord dan van Heracles verliest! Ja en dan en dan?’…

Zoals ik eerder al schreef: ‘Wie het laatste lacht, die lacht het best!’

Dan verliest Ajax zonder meer ook van Willem II, zeg met 2-0. Zeker ook een zeer goede uitslag voor de bookmakers.

En dan? En dan?

Feyenoord, meer dan verdiend dit seizoen, alsnog kampioen.

Blijven lachen!

Bij de foto's: Zomaar een plein met een cafe in Rotterdam, met een serie foto's waar de frustratie van afspat. Met dank aan fotograaf Rinus Vuik.

N.B. ‘Onze fotograaf Rinus Vuik werd hierna helaas bedreigd en moest van de scene wegvluchten.’

Jan Tak :
Vergeet het maar Jim ik lees net dat het plan er door is, zeg maar dag tegen je centjes.
Ene Gerard Hoetmer ex. Unilever en sinds vorig jaar president-commissaris van Feyenoord noemt het een prachtige overwinning. Hé overwinning? Was er strijd dan, weten ze in de top van Feyenoord niet dat de tegenhanger van een overwinnaar altijd een verliezer is? In dit geval de gewone Rotterdammer die telkens weer de pineut is.
Waar was de directie Feyenoord zondag toen bleef het opmerkelijk stil in de top.
Man je snapt er geen pepernoot van, je hebt geen overwinning maar een cadeautje maar je bescheiden dank je wel aan alle Rotterdammers hoor ik je niet zeggen.

donderdag 11 mei 2017

jim postma :
De beslissing uitstellen tot na de wedstrijd van aanstaande zondag, lijkt mij een bijzonder gezond plan.

Zeker ook als extra stok achter de deur.

donderdag 11 mei 2017

Jan Tak :
Natuurlijk heeft Feyenoord een eigen juridische entiteit en beslist het zelf over de invulling van Directie en Raad van Commisarissen maar evenzo heeft de gemeenteraad van Rotterdam de bevoegdheid om eisen te stellen aan een club die hand ophoudt voor gemeentegeld.
Tja dan moet je het met elkaar wel kunnen vinden en Voorlopig is Feyenoord niet in een positie om veel eisen te stellen.

Bovendien ook niet onbelangrijk is er nogal wat oppositie vanuit de eigen supportersvereniging die zich al een paar keer tegen de huidige plannen heeft gekeerd.
Kortom "het kan verkeren"

Voorlopig zou Rotterdam als eerste prioriteit aandacht moeten geven aan het eigen politiepersoneel, de centrumwinkeliers en het publiek. Het zou een goed signaal zijn als men de een beslissing nog even uitstelt en mede laat afhangen van komend weekend.

donderdag 11 mei 2017

Hans Roodenburg :
Inmiddels wordt het bericht in De Telegraaf aan alle kanten tegengesproken. Zoals het de gemeenteraad betaamt valt het verenigingsrecht onder eigen jurisprudentie. De gemeenteraad heeft geen enkele bevoegdheid direct het bestuur van Feyenoord te vertellen dat het moet opkrassen.

woensdag 10 mei 2017

Jeroen Waardenburg. :
De zogenaamde huldigingen van afgod bal en haar barbaren gewoon in de Kuip zelf ;laten ze daar slopen met elkaar op de vuist gaan enz enz ;de poorten dicht en na een paar dagen kijken of ze nog zo flink zijn.

Het kan niet zo zijn dat de stad Rotterdam en haar burgers maar voor de kosten op moeten draaien;eindelijk zijn er wat kreetjes uit de Gemeenteraad,maar die kunnen natuurlijk niet beslissen dat het bestuur van Feyenoord op stapt het is hier Noord-Korea niet.Dus ook deze kreetjes van uit de gemeenteraad zullen wel dood lopen als een golf op een golfbreker.

Wat is Sparta toch een verademing in heel het Rotterdamse voetbal gebeuren.

woensdag 10 mei 2017

Jan Tak :
Even correctie, die €135 miljoen zou de gemeentelijke bijdrage zijn voor het nieuwe stadion (welke de echte supporter niet eens ziet zitten) en niet de miljoenen van beveiliging en vernielingen in het centrum. (al zou ik die kosten ook wel willen weten)

Maar dat snapten jullie wel, toch?

woensdag 10 mei 2017

Jan Tak :
Ik sta niet alleen:
Het nieuwe Feyenoord-stadion komt er alleen als de directie van de Rotterdamse club opstapt. Dat wil een grote meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad.
Quote
"De raad krijgt morgen de vraag voorgelegd in te stemmen met de plannen voor een nieuw stadion. Maar de lokale politiek heeft tabak van de gigantische kosten (€135 miljoen) die de stad moet dragen om wedstrijden van Feyenoord te beveiligen.
En nu doorpakken, geen feest meer op kosten van de belastingbetaler.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/28134609/__Gemeenteraad_eist_vertrek_Feyenoorddirectie__.html

woensdag 10 mei 2017

Jan Tak :
Sorry Hans maar de Spartanen staan vandaag niet op de banken om het verlies van hun grote broer. Gekscherende grappen mag je verwachten evenals het er even inwrijven dat ze zich al twee maanden geleden de ballen uit de broek lachten toen Feyenoord beschaamd werd in Spangen.

Dat het grote Feyenoord, het arrogante Feyenoord in wederom een stadsderby klop had gekregen is zo langzamerhand een schande voor het Rotterdamse voetbal en dan zijn de supporters één.

Nee Hans evenals de oprechte Feyenoordaanhangers schamen ook de supporters van Sparta en Excelcior zich over het gedrag van randdebielen die slechts naar het voetbal gaan om te rotzooien, ik kan je garanderen dat indien er op Woudestein was gewonnen de stad eveneens in een puinzooi was veranderd.

Het wordt tijd dat de Besturen van Feyenoord alsook de Supportersvereniging zich gaan realiseren dat ze niet meer staan voor sportiviteit en het "Ech wel gevoel" maar nu het moment is bereikt dat Rotterdam ze uitkotst, nou dan ben je pas een Kampioen

woensdag 10 mei 2017

Hans Roodenburg :
De gezonde rivaliteit tussen Feyenoord (Jim is een van de vele eenzijdige aanhangers), Sparta en Excelsior is ALTIJD al heel groot geweest. Natuurlijk staan de Sparta-supporters op banken. Wat kun je van hen anders verwachten als hun concurrent van Zuid verliest. Niettemin staan Sparta- en Excelsior-supporters voor de Rotterdamse zaak. Maar even niet als Feyenoord verliest van Excelsior.

woensdag 10 mei 2017

Jeroen Waardenburg. :
Inderdaad het is zeker lachen met dit huil verhaal.O O wat gebeurd er nu weer tja dat heb je van alles los en leven in het eeuwig durend heden.Men heeft er zelf om gevraagd.

Met van alles los cultuur en wortels is dit gewoon standaard,op naar de volgende uitbarsting van het NL barbarendom.

maandag 08 mei 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Meeroken (2) is nog dodelijker


Roken is dodelijk.

Meeroken is nog dodelijker.


Wonen in Rotterdam staat gelijk

aan het meeroken van 7 sigaretten

per dag, elke dag weer.


Onzichtbaar (roetzwarte longen)

fijnstof is de grote dooddoener.


Vluchten kan niet meer.


Advies Milieudefensie:

‘Pik nog even een zonovergoten

geheel rookvrij terrasje

op de maan’


Of: ‘STOP NU, onmiddellijk,

met ademhalen!’Jim Postma

  • Nieuw

  • Reacties