Simultaan met Jan Timman werd groot feest in ‘Ari’

6496-simultaan-met-jan-timman-werd-groot-feest-in-ari

(Door Jim Postma)

Het was afgelopen zaterdag een van de sprankelende happenings in de stad, een schaaksimultaan voor jong en oud met bekend grootmeester Jan Timman in café Ari aan de Nieuwe Binnenweg. Het werd ook zo’n beetje een reünie van oudere caféschaakliefhebbers uit heel Rotterdam. Daarnaast ware n er vier jonge deelnemers van een jaar of tien op het totale veld van 31 schaakborden. (Foto: Rinus Vuik)


Jan Timman won na een urenlange sessie van twintig deelnemers en maakte elf remises, zonder dus een partij te verliezen. Van de jonge schaakhelden wisten er zelfs twee remise te behalen. Dit betekende voor Timman een schaakgemiddelde van ruim 80 procent, een dikke voldoende dus.

Uitbater Ger Koedam van café Ari, die het initiatief nam om het schaken in Rotterdamse cafés wederom te promoten, kondigde aan dat voortaan op elke maandagavond in zijn café schaakpartijen worden gespeeld.

Voor de simultaan met Timman stelde Koedam als prijzen beschikbaar een etentje voor twee personen bij winst op de grootmeester. Die prijs hoefde dus niet te worden uitgedeeld…

Wel een fles whisky voor de deelnemers die er een remise uitsleepten. Dat waren dus in totaal negen man. De jongere schaaktalenten kregen uiteraard geen whisky, maar frisdranken naar wens.

Foto: Jan Timman met een zwart-wit-foto uit de tachtiger jaren tijdens een simultaanpartij met onder meer Jim Postma in café Radio Rijnmond. De beide heren zijn sinds die tijd ‘ietsje’ in volume toegenomen. (Foto © Rinus Vuik)

Anekdote Gerard Cox
Het geheel werd een bijzondere gezellige en amusante schaakmiddag met de beste hapjes en drankjes voor iedereen. Met een afgeladen café Ari, waar zeker naast de 31 deelnemers nog eens zo’n honderd bezoekers graag een ‘schaakje’ hadden willen doen.

Nog een kleine anekdote. Een van de schaakliefhebbers tegen Jan Timman was cabarettier Gerard Cox. Die was bijzonder enthousiast aan zijn partij begonnen. Maar moest helaas als een van de eersten zijn vlag strijken. Toen ging onder de schaakbezoekers ineens de mare rond dat was aangekondigd ‘een etentje voor twee voor de winnaar tegen Timman.’ Maar dat ‘de eerste verliezer van dit schaaksimultaantoernooi nooit meer bij de zaak (Ari) hoefde terug te komen.’

Toen Gerard Cox dit in de wandelgangen te horen kreeg was hij wel zo sportief om hier smakelijk om te lachen. Weliswaar als een boer met kiespijn. Een kleine troost voor hem was dat na intensief onderzoekjournalistiek van ondergetekende (Jim Postma) niet officieel bewezen kon worden dat hij waarschijnlijk niet de eerste verliezer was.

Maar zeker wel een goede tweede.

Foto: Jan Timman gaat hier van start met zijn simultaan tegen 31 deelnemers. (Foto © Rinus Vuik)

Foto: Ook Jan Timman moest soms even nadenken.(Foto © Rinus Vuik)

Foto: ‘Halverwege had Jan Timman reeds een slachtpartij aangericht onder de deelnemers. Hun gezichten en houdingen spreken hierin boekdelen. (Foto: Wim de Boek).

Foto: Reuze enthousiaste jonge schaakliefhebbers gingen van harte tekeer tegen de grootmeester. Twee van hen behaalden uiteindelijk een ‘manhaftige’ remise. (Foto © Wim de Boek)

Foto: Ook van buiten het café werd er door velen regelmatig ‘mee gekeken’ naar de start en het verdere verloop van de simultaan. (Foto © Rinus Vuik)
Foto: Uitbater Ger Koedam (links) heeft het prima naar zijn zin, net als zijn ‘oude schaakkameraad’ Jim Postma. (Foto © Rinus Vuik)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

NEIN, ZWEI! ..

Toen in 1982 ene Helmut Kohl de nieuwe Duitse Bondskanselier werd, was nog maar weinig over hem bekend. Van Duitse collega journalisten hoorde ik dat de nu bij zijn overlijden zo geprezen politicus erbarmelijk slecht Engels sprak. Later hoorde ik wat voorbeelden hiervan.

Kohl was op bezoek bij president Reagan en op weg naar het Witte Huis crashte de limousine van de voor hem rijdende Margaret Thatcher op de limousine van president Reagan. Thatcher stapte uit en sprak:,, I am so sorry." Reagan antwoordde beleefd:,, I am sorry too." Waarop de limousine van Kohl ook botste en de Bondskanselier uit de auto sprong:,, I am sorry Three " sprak Kohl trots.

Later in New York na een bijeenkomst van de VN ging Kohl in een Amerikaanse kroeg wat met zijn secretaresse drinken. Zij wilde sherry. De barkeeper vroeg: ,,Do you want dry sherry?".

Kohl met stemverheffing: ,,NEIN, ZWEI!"

Fotobijschrift: in 1995 bezocht de toenmalige Bondskanselier Helmut Kohl het monument van Zadkine in het hartje van onze stad. Geflankeerd door links toenmalig premier Wim Kok en rechts van Kohl toenmalige burgemeester Bram Peper.
  • Nieuw

  • Reacties