Wat doet die ´Trut-Trui´ toch in Kralingen

6477-wat-doet-die-trut-trui-toch-in-kralingen

(door Zettie Leeuwenburgh)

Rotterdam - ´Het Goede, de Vrijheid én de Liefde´ moeten worden aangewakkerd in de mensen. Twee sportieve jonge Rotterdammers, Wayne Snoek (33) en Cas Teensma (31) hebben meer dan genoeg van alle ongein in de mensheid. ,,Wij werden er zelf wat somber van: hier geduvel, daar gedonder, en dat niet alleen met regen en onweer uit de lucht kwam vallen. Twee jaar geleden besloten we dat er iets moest gebeuren, waardoor mensen weer opgewekt en vrolijk zichzelf kunnen zijn. (Foto: Sanne Boukoura)


De verruwing van de maatschappij hangt ons de keel uit. Overal zie je ´t om je heen, zelfs als de stoplichten op groen gaan. Als iemand ietsje te langzaam reageert, staat er meteen een ander als een dwaas achter te toeteren. Er is meer in het leven dan elkaar op de nek te gaan zitten.¨

Cas en Wayne, die elkaar kennen van de middelbare school en van R.H.V. Leonidas, sloegen zo´n twee jaar geleden de handen ineen, ontwierpen een eigen Fashion Label om de toon aan te geven, en begonnen met hun eigen kledingmerk ´9Lemons´ de strijd tegen de verruwing van de maatschappij aan. Met kleding voor jong en oud sturen zij een statement de wereld in, en toveren een lach op de gezichten van mensen die bijvoorbeeld hun truien zien en gaan dragen. Op het ogenblik hebben zij zo´n honderd verkooppunten in de Benelux voor de ´Trut-Trui´ - dagelijks te dragen Sweatshirts of T-shirts - die er geweldig vrolijk uitzien, en ook nog eens van een goede kwaliteit zijn. (Foto hieronder: Sanne Boukoura)

Petjes en Jasjes

,,De collectie is in razendsnel tempo groter geworden´´, vertelt Wayne Snoek in hun eerste echte winkel op de hoek van de Jericholaan en de Tweede Jerichostraat in Rotterdam-Kralingen, waar zij klanten zelf kunnen ontvangen en ook stagiaires training kunnen geven. ,,Voor deze zomer zijn er al petjes en jasjes bij gekomen. Natuurlijk zijn we ook al bezig voor de volgende winter. Dan laten we ook Bomberjassen en Parkajassen maken bij louter goede en betrouwbare bedrijven in Europa en Azië. Alleen goede leveranciers, die we uiteraard van te voren hebben gescreend door ze zelf te bezoeken. Je wilt bijvoorbeeld niet, dat er van kinderarbeid gebruik wordt gemaakt.´´

Wayne Snoek en Cas Teensma gaven een goede twee jaar geleden hun baan op om hun droom waar te kunnen maken. Wayne en Cas liepen en passant nog wel even de Marathon van New York voor het goede doel, Kika Kinderkanker. Ongebonden konden zij wel een jaar zonder salaris leven, vonden zij. In 2015 lieten zij ´9Lemons´ bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Eerst werd er van huis uit gewerkt tot zij een kleine kantoorruimte vonden op het Noordplein in Crooswijk. Daar groeide dankzij online bestellingen de opslagruimte al gauw uit z´n voegen. ,,Het was heel leuk om ineens een bestelling te krijgen van mensen die vlak in de buurt woonden´´, zegt Cas lachend. ,,Dan overhandigden we de bestelling één van tweeën zo´n vijf minuten nadat hij was binnen gekomen al, tot grote verrassing van de klant.´´

Fotoshoots

,,Nog veel verrassender is het voor ons om de nieuwsgierige gezichten van nieuwe klanten hier in de winkel op de hoek van de Jericholaan te zien´´, vult Wayne aan. ,,Ja, iedereen wil weten wat die grote vlag met ´Trut´ op straat heeft te betekenen. Bij m´n ´ouwe´ hockeyclub lopen er al heel wat teams met een stralende ´Trut-Trui´ rond, maar het contact met mensen hier in de winkel slaat nog beter aan. De fotoshoots voor deze zomer hebben we net laten maken met nieuwe sweaters en hippe shirts met bijvoorbeeld een grijnzende tijger erop. In juli gaan we met onze fotomodellen naar Berlijn voor de nieuwe wintercollectie. In januari volgt de fotoshoot in Kaapstad, Zuid-Afrika, voor de zomercollectie van 2018 met meer nieuwe fleurige zomeritems.

Het gebeurt zelden, dat er een ´pareltje´ van een nieuw winkeltje wordt geopend langs een vrij drukke verkeerslaan in Rotterdam-Kralingen, maar ´9Lemons´ is er één, die er mag zijn. De lezer, die daar nog aan twijfelt, is een zwartkijker die het enthousiasme en de toffe intenties van de beide ontwerpers niet kan vatten. De lachebek daarentegen doet mee aan de strijd tegen de vertrutting en verzuring van de maatschappij. Hij of zij volgt het eigen, warm kloppend hart. (Foto hieronder: Sanne Boukoura)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties