'Rotterdamse' pakt eerste zilver

6191-rotterdamse-pakt-eerste-zilver (Door Zettie Leeuwenburgh)

Rotterdam - Een schitterend glimmende zilveren medaille brengt de eerste Nederlandse boksster ooit op de Olympische Spelen, de in Rotterdam geboren Nouchka Fontijn (28) mee terug uit Rio de Janeiro. Met slechts een paar punten verschil in elke boksronde was haar rivale, de Amerikaanse Claressa Maria Shields, net even sterker in de finale. Daar komt nog bij dat Nouchka Fontijn voor het eerst in de Olympische ring stond. De Amerikaanse heeft meer ervaring opgedaan. Zij won vier jaar geleden ook goud.

Nouchka Fontijn kan beslist trots op haar zilveren plak zijn. Haar optreden was taktisch uitstekend. ,,In elk geval ben ik niet in Clarissa´s provocerende houding getrapt´´, zei zij na afloop. Haar vriend en coach Abdul Fkiri vindt de finale haar beste partij in Rio. ,,Nouchka liet zich niet intimideren en deelde flink wat rake klappen uit. Shield heeft de gewoonte om al gauw met de armen omlaag te gaan staan en in de tweede minuut van een ronde met een plotseling offensief te komen. Nouchka heeft zich echter niet laten uitdagen.´´ Dat is zeker waar, haar slotoffensief was bijzonder krachtig.

In Schiedam, waar de fysiotherapeute Nouchka Fontijn woont en werkt, wordt al besproken om op een nieuw sportpark een pad of laan naar haar te noemen, zo trots zijn de Schiedammers op hun plaatsgenoot. Terecht, want alleen de Rotterdamse bokser Bep van Klaveren heeft ooit kans gezien - in 1928 - een gouden Olympische medaille te veroveren. Nouchka Fontijn geeft aan zeker door te gaan met boksen. Van Claressa Shields wil ik beslist een keer winnen, luidt haar vaste voornemen.

(Bron foto: Twitteraccount Nouschka Fontein)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties