Het duurde lang maar Sparta is terug!

6184-het-duurde-lang-maar-sparta-is-terug

(Door Zettie Leeuwenburgh)

Zes jaar in de Eerste Divisie, het duurde lang, maar de vreugde dat Sparta kampioen werd in de Jupiler League op 16 april 2016 en weer terugkeerde in de Eredivisie was des te groter. Zeker toen bleek dat de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen het volwassen Ajax de tegenstander was. Dat de wedstrijd is verloren, kan het optimisme en de pret niet drukken. De supporters laten spontaan de Sparta-Mars door het Kasteel schallen. Wij houden er vertrouwen in, het komt heus goed, menen de Spartanen.


Zij hebben een knotsgek jaar meegemaakt, waarin de nieuwe hoofdcoach Alex Pastoor een indrukwekkend en onuitwisbaar stempel op Sparta drukte. Hij durfde de oudste voetbalclub, opgericht in 1888, van Nederland en Rotterdam keihard aan te pakken en is ervan overtuigd dat Sparta een kerngezonde toekomst tegemoet gaat. Dat mag ook wel, want hoewel Sparta de oudste is, heeft de club toch altijd een beetje in de schaduw geleefd van de grote, wat luidruchtiger ´broer´ op Zuid. Er waren zelfs plannen om de jeugdopleiding maar af te schaffen.

Sparta-supporters ben je in hart en ziel, zoals de dichter en Rotterdams Nacht Burgemeester Jules Deelder en de schrijver/freelance journalist Hugo Borst. ,,Ik dacht... Krijg nou de pleuris,’’ vertelt Jules Deelder later tegen de freelance journalist Anton Slotboom, die meteen naar de pen grijpt en aan zijn derde boek over Sparta begint. Getiteld: ´Kampioen op het Kasteel´, ´Het complete verhaal van een onvergetelijk voetbaljaar´.

Foto: Sparta heeft zelfs nog een museum over zijn rijke voetbalhistorie met daarin heel oude voetbalschoenen.

Een veelbelovende, maar onmogelijk waar te maken titel, zeker niet omdat het boek nog vóór aanvang van het nieuwe seizoen 2016-2017 in de boekwinkels moet liggen. Het ´bijna complete verhaal´ bekt echter niet. Belevenissen van tientallen beroemde vaste seizoenkaarthouders zijn onmogelijk, tegelijk met die van trainers, spelers, bestuurders en gedichten uitgebreid in één boek te proppen.

Bovendien had Slotboom buiten de waard gerekend: een interview met de eigenzinnige hoofdcoach Alex Pastoor kreeg hij niet. ,,Draai maar een dag met me mee, dan kom je er wel achter hoe ik te werk ga,’’ antwoordt Pastoor daadkrachtig.

Daar zit wat in en het wordt een heel lange dag, want wie gaat er nu met een team vanuit Rotterdam helemaal naar Zwolle om daar een uurtje te trainen. Niet één speler klaagt als zij in de spelersbus stappen. Na dat uurtje trainen gaan zij weer de bus in op weg naar een restaurant waar een lekker diner wordt voorgeschoteld en vervolgens terug naar Rotterdam, waar zij zich voorbereiden op de dag van morgen.

Onverstoorbaar

Met aandachtig luisteren, op tijd kans zien - tussen het geratel door - de juiste vraag stellen en een feilloos instinct weet Anton Slotboom uiteindelijk het geheim van Alex Pastoor te ontrafelen. Tot zijn verbazing blijkt Pastoor tijdens die dag ook nog een gesprek met een onbekende ´sollicitant´ te hebben, waar hij ook bij mag zijn.

Foto: De selectie van Sparta voor het seizoen 2016 / 2017 (Foto's © Sparta)

Pas veel later blijkt dat het om de Deen Tobiasen gaat. Opvallend is de onverstoorbaarheid van Pastoor. ‘Doordouwen’, ‘niet zeiken’ en ‘vol vertrouwen blijven’, vormen spreuken die overal in Het Kasteel op deuren en muren zijn geplakt, alsof iedere speler die uit zijn hoofd moet leren.

Schuilt daarin het geheim van Alex Pastoor? Hij voorspelt ook met schijnbaar groot gemak de vooruitgang van zijn spelers. Het is niet aan de redactie van deze site dat te openbaren. Wel is duidelijk geworden, dat ‘Kampioen op Het Kasteel’ een uitstekend handboek kan zijn voor al wat gevorderde voetballers, die dromen over een nieuwe carrière op latere leeftijd als coach van een andere voetbalclub. Voetbaljargon en spreektaal worden door elkaar gebruikt, maar met doordouwen, volhouden én - vooruit maar - goed lezen, kunnen ook zij hun doel bereiken.

Een tweede Alex Pastoor zal er niet opstaan, maar hoe een coach niet te werk moet gaan wordt klip en klaar duidelijk.

‘Kampioen op Het Kasteel’, auteur Anton Slotboom, is uitgegeven door Hans Coolegem Media in Rotterdam en kost €16,95. ISBN-nummer: 978-94-91354-59-5

Wim Smit :
Bevrijd van zes jaar FC Oss, Telstar, Almere City en al die andere 'grootheden'. Het is geweldig om nu naar de samenvattingen van de wedstrijden in de Jupiler League te kijken. Niet omdat het moet maar omdat het mag...

maandag 22 aug 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties