Sprookjesachtig Rusland: ‘Let it snow, let it snow’

7838-sprookjesachtig-rusland-let-it-snow-let-it-snow

(Door Jim Postma)

Onze fotograaf Rinus Vuik verkeert al weer een tijdje Siberië, het winterse Rusland in het Noorden. Met soms gevoelstemperaturen van tussen de 45 en min 50 graden. Als het daar sneeuwt dan kan dit dagen achter elkaar doorgaan en hebben wij hier wat dit betreft niets om over te klagen.

De Russische winters daarentegen kunnen ook sprookjesachtig zijn, gezien de beelden die Rinus Vuik heeft gemaakt in zijn Siberische verblijfplaats Kemerovo en in Moskou. Allemaal nog in Kerstsfeer.

‘In Rusland’, zo verklaart Vuik, ‘worden de Kerstdagen en Oud en Nieuw twee keer gevierd. En daarom zijn de versieringen hier nog niet verwijderd. De Russische,Servische en Grieks Orthodoxe Kerken vieren de Kerst op 7 en 8 januari en Oudejaarsavond pas op 13 januari. Voor deze orthodoxe gelovigen begint het Nieuwe Jaar dus op 14 januari'

De Kerstman kennen ze niet,maar wel de veel oudere Vadertje Vorst of Koning Winter.


Foto's: Rinus Vuik.


Arie C. Torcque Zaanen :
Ja Rinus helemaal waar, een pracht land maar jammer genoeg met een groot verschil tussen arm en rijk (nou ja eigenlijk net als in NL.)

donderdag 24 jan 2019

Rinus Vuik :
De tijden veranderen Jan...'Times they are a changin'/Bob Dylan.
Zelf ben ik tot nu toe keurig behandeld,geen gedoe op de vliegvelden en fotografeer wat ik wil.Wij Westerlingen moeten eens af van dat Koude Oorlog syndroom,jarenlang door de Westerse media en ook op school door de leraren gevoed.
Zelf vrees ik Trump meer dan Putin, die zeker niet dom is.

donderdag 24 jan 2019

Jim Postma :
Reactie mede doorgegeven door collega fotograaf Wim de Boek:


'Het lijkt potverdorie wel Disneyland!'

Zie daar Poetin al, verkleedt als Micky Mouse. Of Dagobert Duck!

Beslist niet als 'Willy Wortel'. Daar is onze Wortel veel te slim voor!

woensdag 23 jan 2019

Jan Tak :
Weer prachtige foto's van het Rode Plein Rinus ooit liep ik daar toen een soldaat plots een machinepistool op me richtte en naar mij video-camera wees, nou dan voel je je even niet prettig. Gelukkig kwam zijn meerdere snel tussen beide, bleek dat de soldaat dacht dat ik met de camera naar het graf van Lenin wilde en daar is fotograferen ten strengste verboden.

Ik weet niet hoe het nu is maar van westerlingen moesten ze toen sowieso niets hebben dat lieten ze duidelijk merken. Hoop voor jou dat ze nu wat slimmer zijn, veel plezier gewenst.

woensdag 23 jan 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties