Sprookjesachtig Rusland: ‘Let it snow, let it snow’

7838-sprookjesachtig-rusland-let-it-snow-let-it-snow

(Door Jim Postma)

Onze fotograaf Rinus Vuik verkeert al weer een tijdje Siberië, het winterse Rusland in het Noorden. Met soms gevoelstemperaturen van tussen de 45 en min 50 graden. Als het daar sneeuwt dan kan dit dagen achter elkaar doorgaan en hebben wij hier wat dit betreft niets om over te klagen.

De Russische winters daarentegen kunnen ook sprookjesachtig zijn, gezien de beelden die Rinus Vuik heeft gemaakt in zijn Siberische verblijfplaats Kemerovo en in Moskou. Allemaal nog in Kerstsfeer.

‘In Rusland’, zo verklaart Vuik, ‘worden de Kerstdagen en Oud en Nieuw twee keer gevierd. En daarom zijn de versieringen hier nog niet verwijderd. De Russische,Servische en Grieks Orthodoxe Kerken vieren de Kerst op 7 en 8 januari en Oudejaarsavond pas op 13 januari. Voor deze orthodoxe gelovigen begint het Nieuwe Jaar dus op 14 januari'

De Kerstman kennen ze niet,maar wel de veel oudere Vadertje Vorst of Koning Winter.


Foto's: Rinus Vuik.


Arie C. Torcque Zaanen :
Ja Rinus helemaal waar, een pracht land maar jammer genoeg met een groot verschil tussen arm en rijk (nou ja eigenlijk net als in NL.)

donderdag 24 jan 2019

Rinus Vuik :
De tijden veranderen Jan...'Times they are a changin'/Bob Dylan.
Zelf ben ik tot nu toe keurig behandeld,geen gedoe op de vliegvelden en fotografeer wat ik wil.Wij Westerlingen moeten eens af van dat Koude Oorlog syndroom,jarenlang door de Westerse media en ook op school door de leraren gevoed.
Zelf vrees ik Trump meer dan Putin, die zeker niet dom is.

donderdag 24 jan 2019

Jim Postma :
Reactie mede doorgegeven door collega fotograaf Wim de Boek:


'Het lijkt potverdorie wel Disneyland!'

Zie daar Poetin al, verkleedt als Micky Mouse. Of Dagobert Duck!

Beslist niet als 'Willy Wortel'. Daar is onze Wortel veel te slim voor!

woensdag 23 jan 2019

Jan Tak :
Weer prachtige foto's van het Rode Plein Rinus ooit liep ik daar toen een soldaat plots een machinepistool op me richtte en naar mij video-camera wees, nou dan voel je je even niet prettig. Gelukkig kwam zijn meerdere snel tussen beide, bleek dat de soldaat dacht dat ik met de camera naar het graf van Lenin wilde en daar is fotograferen ten strengste verboden.

Ik weet niet hoe het nu is maar van westerlingen moesten ze toen sowieso niets hebben dat lieten ze duidelijk merken. Hoop voor jou dat ze nu wat slimmer zijn, veel plezier gewenst.

woensdag 23 jan 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties