Duizend jonge & nieuwe Rotterdammers aan de slag voor stadsgenoten

7124-duizend-jonge-nieuwe-rotterdammers-aan-de-slag-voor-stadsgenoten

Dankzij een bijdrage van 25.000 euro van het Oranje Fonds gaan studenten, statushouders en internationals in groepen aan de slag bij vrijwilligersprojecten in Rotterdam.

Rotterdam Cares brengt mensen uit verschillende leefwerelden met elkaar in contact. Met ons platform voor flexibel vrijwilligerswerk faciliteren wij wekelijks 30 vrijwilligersactiviteiten bij maatschappelijke organisaties in Rotterdam. Iedereen vanaf 18 jaar kan eenmalig of vaker aan de slag als vrijwilliger bij diverse projecten.

Nieuw project: Hand in hand, samen vrijwilligen in Rotterdam.


Studenten, internationals en vluchtelingen willen graag starten met vrijwilligerswerk. Het is voor hen echter lastig hier een geschikte ingang voor te vinden. Onze ervaring leert dat de drempel om te starten met vrijwilligerswerk voor iedereen hoog is. Deze specifieke groepen ervaren echter een nóg hogere drempel. Rotterdam Cares speelt hierop in en helpt deze groepen om maatschappelijke impact te maken, precies waar deze nodig is.

Zo creëren we een win-win situatie, waar zowel vrijwilligers als kwetsbaren baat bij hebben. Na een inspiratiesessie gaan deelnemers in groepen aan de slag met en voor ouderen, migranten, dak- en thuislozen, mensen met een beperking en kinderen in achterstandssituaties. De ontmoetingen zijn voor alle betrokkenen leerzaam en verrijkend.

Met dit project boort Rotterdam Cares een potentieel van zo’n duizend nieuwe vrijwilligers aan. Na de introductie kunnen de deelnemers zelfstandig aan de slag bij de ruim dertig wekelijkse vrijwilligersactiviteiten van Rotterdam Cares. Zo komen de deelnemers in contact met mensen die extra ondersteuning kunnen gebruiken en creëren we duizenden bijzondere ontmoetingen in Rotterdam.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, bekend van onder meer NLDoet. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo’n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Rotterdam Cares is onderdeel van Stichting Nederland Cares. Nederland Cares is actief in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Nederland Cares gelooft in een samenleving waarin we open staan voor elkaar. Wij brengen mensen uit verschillende leefwerelden samen. De ontmoetingen die plaatsvinden zorgen voor begrip en verbondenheid. Nederland Cares biedt flexibel vrijwilligerswerk aan voor individuen en het bedrijfsleven. Je doet een activiteit wanneer het jou uitkomt en kiest iets dat bij jou past. Vrijwilligerswerk bij Nederland Cares is laagdrempelig en inspirerend. De ontmoeting met anderen verruimt je blik op de wereld. Nederland Cares is hét platform voor jonge mensen met een drukke agenda die iets voor een ander willen betekenen.

Schrijf uw reactie








Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, Limpopo (Zuid-Afrika)

(door Kees Versteeg)



Ons Rotterdam is niet het enige Rotterdam. In Zuid-Afrika zijn er liefst twee plaatsen die Rotterdam heten. Een in de Oost-Kaap provincie, de ander in Limpopo, het noordelijk deel van Zuid-Afrika. Het Rotterdam in de Oost-Kaap lijkt een plaatsje te zijn waar nauwelijks iets gebeurt. Het is zo onbeduidend dat het niet eens in de Afrikaanse Wikipedia voorkomt. Er is wel een Facebook-pagina over dit Kaapse gehucht aangemaakt, maar na het plaatsen van drie berichten is de maker opgehouden. Er vindt een Mountainbike evenement plaats op 31 augustus, voor wie er naartoe wil.


Rotterdam, Limpopo is heel andere koek. Wie Wikipedia ‘deursoekt’ vindt:


‘Rotterdam, Limpopo is 'n nedersetting in die ooste van die Limpopoprovinsie, Suid-Afrika. Dit val onder die beheer van die Groter Letaba Plaaslike Munisipaliteit wat onder die Mopani-distriksmunisipaliteit ressorteer.’


De ‘nedersetting’ telt minder dan 5.000 inwoners. Maar dat zegt niets over het geweld. Een nieuwsitem van SABC News op Youtube doet je huiveren. De volgende gebeurtenis vond al in 2016 plaats, maar iets zegt me dat eenzelfde geweld zich in de toekomst makkelijk kan herhalen.


Een aantal jongeren terroriseerden ouderen in Rotterdam. Nadat twee oudere vrouwen werden verkracht en beroofd, volgde er een lynchpartij met één dode. Het opgetrommelde volk duwde een brandende autoband om de nek van een 22-jarige man, om hem daarna te stenigen. Er staan gruwelijke foto’s van deze ‘mob justice’ op internet. Vijf huizen van medeverdachten werden in brand gestoken. De Zuid-Afrikaanse politie zegde toe een onderzoek in te stellen.



foto:picluck.net

  • Nieuw

  • Reacties