Wijnproeverij in Blijdorp

6489-wijnproeverij-in-blijdorp

(Door Marcella Deen)

Al jaren woon ik met plezier in Blijdorp, niet in de dierentuin al hoewel dat bijna mijn achtertuin is. Wat is er al zo te doen in deze wijk? Nou, wijn proeven bijvoorbeeld. Ik woon tegenover een glasbak en geloof mij nou; in Blijdorp wordt er flink gedronken. Het is zaterdag en het miezert buiten. Spannender wordt het niet deze dag. Op naar Born en Bink, een voormalig tuincentrum in Blijdorp waar de proeverij plaats vind. Sietze Hoogland en Jorik Vos zwaaien de scepter. (Foto: Marc van Charante, wijnkenner/wijnhandelaar met een fles wijn die op Koningsdag zijn primeur zal beleven. Foto © Rinus Vuik)


De opening begon om 13.00 uur en zou eindigen om 17.00, dat heb ik niet meer meegemaakt. Om 15.00 uur was ik present, schappelijke tijd voor een wijntje toch? En het was bijzonder druk. Van vijfentwintig plus tot pensioenwaardige leeftijd was aanwezig. Hmmmm, wijn is fijn.

Ik liep door de mooi aangeklede locatie waar veel uitgestalde wijnen stonden. Vinoos, is de handelsnaam van deze twee jonge honden. Hoe komen jullie op deze naam? Nou het bekt lekker op zijn Rotterdams. De gedachten achter de wijnen van Vinoos is duidelijk. De moderne consument wil het liefst de wijn aan huis. Ja het wordt zelfs geleverd aan huis.

Foto hierboven: Jorik Vos en Sietze Hoogland, de eigenaren van VINOOS (Foto © Rinus Vuik)

Een soort van de Hello Fresh box maar dan in wijn. De doelgroep is de beginnende wijndrinker vanaf 25 jaar maar willen ook de ervaren wijndrinkers blijven verrassen. Het is nu 2017, tinder date, berenkleed, open haard (of centrale verwarming) en een wijntje van Vinoos. Zij willen door middel van de smaak van hun wijnen een ervaring te laten beleven. Het stof moet eraf, je krijgt geen wijn, je krijgt vinoos. Dus dat.

Deze boys timmeren aan de weg zoals velen, maar doen het leuk. Niet lullen maar poetsen, en dat door online te handelen en te netwerken. Zij willen groeien maar niet door het in je strot te duwen. Ik liep langs een rij van wijnen en kwam een rosé tegen, bijna maagdelijk wit. In het glas leek het een jonge dame, maar dronk weg als een volwassen vrouw. En dat is waarschijnlijk de boodschap. Je drinkt geen wijn maar 'een Vinoos'. Tenslotte zijn wij de moderne consument..... toch?

Foto hierboven: Er viel meer dan genoeg te proeven (Foto © Rinus Vuik)

Quote:

Wijn is een prachtig product. Achter elke fles gaat een verhaal schuil. Zeker bij onbekende wijnen is er toch elke keer weer die nieuwsgierigheid en spanning. Wat krijg je in je glas? Er zijn zoveel factoren die de wijn maken tot wat die is, dat de combinaties eindeloos zijn(druiven, gebieden, klimaat, productietechnieken en nog zoveel meer)

Uit eigen ervaring weten we dat de wijnen in de supermarkt niet altijd aan de verwachtingen voldoen. Wijn bestellen via overvolle, onoverzichtelijke webshops biedt eveneens geen oplossing. Waar baseer je de keuze voor een wijn op? Hoe kies je die ene lekkere wijn uit het enorme aanbod? Jorik en Sietze willen je kennis laten maken met de parels die de wijnwereld te bieden heeft door middel van een wijn box. Bovendien willen wij laten zien dat een lekker glas wijn niet duur hoeft te zijn. Onze missie? Lekkere wijn toegankelijk maken.

Foto hierboven: "De kleur is mooi, en deze wijn smaakt prima"! (Foto © Rinus Vuik)

Wijnen met een verhaal

Frankrijk, Italie, Spanje, Chili, Zuid-Afrika en Argentinie zijn slechts een paar landen waar zij hun wijnen vandaan halen. Zo zorgvuldig als zij de wijnen selecteren, doen zij dat ook met hun leveranciers en wijnhuizen. VINOOS werkt voornamelijk samen met familiebedrijven, omdat zij geloven dat passie en betrokkenheid iets toevoegen aan de kwaliteit van de wijn. Deze wijnen zal je daarom ook niet in de supermarkt tegenkomen. Regelmatig zullen zij het verhaal van één van de leveranciers delen om wat te vertellen over de oorsprong en filosofie achter de wijn.

Kortom: Mooi verhaal met een lekkere afdronk, op een zaterdagmiddag in Blijdorp. Ik heb genoten en gedronken, en heb een belevenis mogen ervaren in de wereld van de wijn.

Foto hierboven: Deze (jonge) dames lieten het zich smaken (Foto © Rinus Vuik)

Jan Tak :
Redemptionis Sacramentum Jeroen

https://www.youtube.com/watch?v=DxEhnv-zBdM

woensdag 26 apr 2017

Hans Roodenburg :
Haha Jan. Dat hebben wij ook een paar keer meegemaakt. We konden iets gratis krijgen, maar hadden de voorwaarden niet goed gelezen of geïnterpreteerd. Kan gebeuren. Twee jaar lang kurken sparen lijkt mij overigens wel lang. Ik schat in dat de wijnboer van Marcella er minstens 15 procent aan over houdt na aftrek van alle verzend- en koopkosten. Het is wél een reclameverhaal geworden maar dat mag en is rijk geïllustreerd door Rinus.

dinsdag 25 apr 2017

Jan Tak :
Over wijn gesproken, wij drinken veel wijn en als ik zeg veel bedoel ik dit ook, daarom letten we zeker wel op aanbiedingen en zo kwamen we - pak weg - 20 jaar geleden op een aanbieding Spaanse wijnen van Appie. We kwamen elke maand met een paar dozen thuis en ook de glasbak werd wekelijks gevuld.

Nu kwam ik er achter dat er op de fles vermeld werd "Spaar de kurkpunten -Iedere kurk is één punt" en voor een flink aantal kurken kreeg je dan een gratis overnachting inclusief diner en wijn in een Paradorus hotel in Spanje.
Ha dat was spekkie voor ons bekkie wie de Paradores hotels kent weet dat dit eerste klas is.

Wij lekker doordrinken en de kurken in een emmertje na twee jaar hadden we dacht ik zo'n 300 kurken en gingen we naar de site om te boeken.
Wat bleek, die Spanjolen noemden het wel kurkpunten maar je moest een uniek nummer van de wikkel op internet invullen en die wikkels gooiden we weg.

Daar sta je dan met je emmer vol waardeloze kurken. Het sparen kan nog steeds maar wij doen niet meer mee :-(

dinsdag 25 apr 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 2: Oscar Wilde (1854 – 1900)


(Door Kees Versteeg)

Oscar Wilde was een schrijver van Ierse afkomst, die aan het eind van de negentiende eeuw de leider werd van een esthetische cultus; zijn credo luidde l'art pour l'art – kunst om de kunst. In zijn werk wemelt het van de aforismen. Voordat hij als toneelschrijver doorbrak strooide hij al met geestige aforismen op bijeenkomsten van de Londense society. Na een succesvolle reis naar Amerika in 1882 werd hij volgens sommigen de eerste popster uit de wereldgeschiedenis. Maar de geaffecteerde dandy riep ook veel weerstand op. Na een beroemd geworden proces in 1895 werd hij gevangen gezet voor het in de praktijk brengen van zijn homoseksualiteit. In 1900 stierf hij totaal verarmd in Parijs. Hij ligt naast tal van andere beroemdheden begraven op het Cimetière du Père-Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs.

Men moet altijd een tikje onwaarschijnlijk zijn.

De prettigste mensen zijn mannen met een toekomst en vrouwen met een verleden.

Het is monsterachtig hoe mensen tegenwoordig allerlei dingen achter iemands rug zeggen die volkomen waar zijn.

Een cynicus is iemand die overal de prijs, en nergens de waarde van kent.

  • Nieuw

  • Reacties