Trouwen in een oude schuur? Dat kan!

6485-trouwen-in-een-oude-schuur-dat-kan

(Door Zettie Leeuwenburgh)

Rotterdam - Ineens dringt het tot je door: Zij zei ´Ja´ en je voelt je meteen in de zevende hemel. Alleen in de ´zolderkamer´ van de ´grijze celletjes´ begint er iets zachtjes te rommelen. Zij riep ook juichend: ´Je bent m´n Allerliefste, het wordt de mooiste dag van m´n leven´.

Plotseling gieren de zenuwen je door de keel. Het eerste zweetdruppeltje drupt langzaam langs je slaap, hoewel het nog zeker een half jaar duurt voordat je gaat trouwen. Je beseft meteen dat je aan de slag moet. Hoe, waar, en wanneer moeten de voorbereidingen voor een mooi trouwfeest beginnen? Wat moet je erbij uit een hoge hoed toveren?


Danny Scholte (43) en Yana Wervenbos (32) hebben de oplossing voor die vragen. Twee maanden geleden richtten zij samen de website ´Be-Trouw-Baar´ op in Rhoon. Een experiment, dat nog niet eerder is ondernomen in de regio Rotterdam. Deze twee ´Wedding-planners´ willen alle problemen en muizenissen van de schouders van trouwlustigen nemen. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van ´Events´, het al wat oudere evenementenbureau van Danny Scholte.

,,Huwelijksfeesten van pakweg 10 jaar geleden verschillen ontzettend veel van de verwachtingen en ideeën, die jongelui nu hebben¨, vertelt Yana. ,,Vroeger gingen ze naar de gemeentelijke burgerlijke stand of naar de kerk en binnen een uurtje was de huwelijksvoltrekking afgehandeld. In het gunstigste geval ging het kersverse echtpaar nog gezellig een hapje eten met familie en een paar beste vrienden. Daar bleef het meestal bij. Nu zie je echt een wereld van verschil om de mooiste dag van hun leven waar te maken.¨

,, Alle rompslomp kunnen wij oplossen¨, vult Danny aan. ,,Zelfs een origineel huwelijksaanzoek. We zoeken vóór de bruiloft al naar het eigen karakter van het bruidspaar. Luisteren en kijken hoe zij in het leven staan en passen daaraan de plannen aan. Het is een branche van samenwerken met het bruidspaar, maar ook met goede fotografen, stylisten, bloemisten en ´koekenbakkers´. Keuzes maken, is ook een belangrijk onderdeel. Moet het een ´deftige´ bruiloft worden, of een hippe op het strand, in een bos of op het platteland.

Uit Amerika zijn de ´oude-stal-bruiloften´ komen overwaaien. Dat klinkt raar, maar een vervallen schuur midden in een weiland kan worden omgetoverd tot een prachtige locatie, waarin de huwelijksvoltrekking én het feest zich afspelen. Alles op één plek dus. Een ´Vintage thema´, dat echt geen gouden kapitalen hoeft te kosten. Ook de ´Babs´ - Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand - kunnen we regelen. Zelfs een familielid of goede vriend kan zich tegenwoordig laten beëdigen.´

Yana, die tot 1 juni nog bij het gemeentelijk Centrum voor Jeugd en Gezin werkt en Danny, van oorsprong een salesmanager in de Offshore, waren hard toe aan een nieuwe uitdaging in hun leven. Danny ontdekte dat het organiseren van dansfeesten en festivals, gericht op de jeugd van 16 tot 18 jaar en ouder hem op het lijf was geschreven. Tussen zijn gewone werk door geeft hij al 17 jaar ´verkoop-presentaties´ op podia, waarbij ook wethouders en directeuren van bijvoorbeeld banken aanwezig zijn. Yana volgde ondertussen een nieuwe studie bij het NTI van een jaar tot ´wedding-planner´ die zij binnen anderhalve maand met goed resultaat afrondde. Allebei komen zij dus goed beslagen ten ijs voor de nieuwe ´opdracht´ in hun leven.

De liefde tussen twee mensen staat daarbij bovenaan. ,,Iedereen is welkom om te komen praten en overleggen wat wij voor hen kunnen betekenen¨, vervolgt Yana ineens bloedserieus. ,,Of het nu grote of wat kleinere bruiloften zijn, we doen voor iedereen ons uiterste best, ook voor homo´s en lesbiennes, die gaan trouwen Die worden nog steeds te veel apart gehouden. We hebben ons kapot geërgerd aan de berichten over de homoparen, die in Arnhem en Amsterdam in elkaar waren geslagen, alleen maar omdat zij hand-in-hand liepen. Dat verwacht je in ons land al jaren niet meer.¨

Yana haalt even heel diep adem. Danny legt geruststellend een hand op haar schouder en zegt nadrukkelijk: ,, Maak je niet weer zo kwaad om wat andere mensen knorren en brommen meis. Wij trekken ons daar geen mallemoer van aan. Je hebt het goed uitgelegd. Bij ons kan iedereen aankloppen om zijn en haar bruiloft te organiseren. En nog tegen een schappelijk prijsje ook, waar en wanneer zij maar willen. We doen ons werk ´Be-Trouw-Baar´ niet alleen in Rotterdam of Rhoon, maar in het hele land.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties