Trouwen in een oude schuur? Dat kan!

6485-trouwen-in-een-oude-schuur-dat-kan

(Door Zettie Leeuwenburgh)

Rotterdam - Ineens dringt het tot je door: Zij zei ´Ja´ en je voelt je meteen in de zevende hemel. Alleen in de ´zolderkamer´ van de ´grijze celletjes´ begint er iets zachtjes te rommelen. Zij riep ook juichend: ´Je bent m´n Allerliefste, het wordt de mooiste dag van m´n leven´.

Plotseling gieren de zenuwen je door de keel. Het eerste zweetdruppeltje drupt langzaam langs je slaap, hoewel het nog zeker een half jaar duurt voordat je gaat trouwen. Je beseft meteen dat je aan de slag moet. Hoe, waar, en wanneer moeten de voorbereidingen voor een mooi trouwfeest beginnen? Wat moet je erbij uit een hoge hoed toveren?


Danny Scholte (43) en Yana Wervenbos (32) hebben de oplossing voor die vragen. Twee maanden geleden richtten zij samen de website ´Be-Trouw-Baar´ op in Rhoon. Een experiment, dat nog niet eerder is ondernomen in de regio Rotterdam. Deze twee ´Wedding-planners´ willen alle problemen en muizenissen van de schouders van trouwlustigen nemen. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van ´Events´, het al wat oudere evenementenbureau van Danny Scholte.

,,Huwelijksfeesten van pakweg 10 jaar geleden verschillen ontzettend veel van de verwachtingen en ideeën, die jongelui nu hebben¨, vertelt Yana. ,,Vroeger gingen ze naar de gemeentelijke burgerlijke stand of naar de kerk en binnen een uurtje was de huwelijksvoltrekking afgehandeld. In het gunstigste geval ging het kersverse echtpaar nog gezellig een hapje eten met familie en een paar beste vrienden. Daar bleef het meestal bij. Nu zie je echt een wereld van verschil om de mooiste dag van hun leven waar te maken.¨

,, Alle rompslomp kunnen wij oplossen¨, vult Danny aan. ,,Zelfs een origineel huwelijksaanzoek. We zoeken vóór de bruiloft al naar het eigen karakter van het bruidspaar. Luisteren en kijken hoe zij in het leven staan en passen daaraan de plannen aan. Het is een branche van samenwerken met het bruidspaar, maar ook met goede fotografen, stylisten, bloemisten en ´koekenbakkers´. Keuzes maken, is ook een belangrijk onderdeel. Moet het een ´deftige´ bruiloft worden, of een hippe op het strand, in een bos of op het platteland.

Uit Amerika zijn de ´oude-stal-bruiloften´ komen overwaaien. Dat klinkt raar, maar een vervallen schuur midden in een weiland kan worden omgetoverd tot een prachtige locatie, waarin de huwelijksvoltrekking én het feest zich afspelen. Alles op één plek dus. Een ´Vintage thema´, dat echt geen gouden kapitalen hoeft te kosten. Ook de ´Babs´ - Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand - kunnen we regelen. Zelfs een familielid of goede vriend kan zich tegenwoordig laten beëdigen.´

Yana, die tot 1 juni nog bij het gemeentelijk Centrum voor Jeugd en Gezin werkt en Danny, van oorsprong een salesmanager in de Offshore, waren hard toe aan een nieuwe uitdaging in hun leven. Danny ontdekte dat het organiseren van dansfeesten en festivals, gericht op de jeugd van 16 tot 18 jaar en ouder hem op het lijf was geschreven. Tussen zijn gewone werk door geeft hij al 17 jaar ´verkoop-presentaties´ op podia, waarbij ook wethouders en directeuren van bijvoorbeeld banken aanwezig zijn. Yana volgde ondertussen een nieuwe studie bij het NTI van een jaar tot ´wedding-planner´ die zij binnen anderhalve maand met goed resultaat afrondde. Allebei komen zij dus goed beslagen ten ijs voor de nieuwe ´opdracht´ in hun leven.

De liefde tussen twee mensen staat daarbij bovenaan. ,,Iedereen is welkom om te komen praten en overleggen wat wij voor hen kunnen betekenen¨, vervolgt Yana ineens bloedserieus. ,,Of het nu grote of wat kleinere bruiloften zijn, we doen voor iedereen ons uiterste best, ook voor homo´s en lesbiennes, die gaan trouwen Die worden nog steeds te veel apart gehouden. We hebben ons kapot geërgerd aan de berichten over de homoparen, die in Arnhem en Amsterdam in elkaar waren geslagen, alleen maar omdat zij hand-in-hand liepen. Dat verwacht je in ons land al jaren niet meer.¨

Yana haalt even heel diep adem. Danny legt geruststellend een hand op haar schouder en zegt nadrukkelijk: ,, Maak je niet weer zo kwaad om wat andere mensen knorren en brommen meis. Wij trekken ons daar geen mallemoer van aan. Je hebt het goed uitgelegd. Bij ons kan iedereen aankloppen om zijn en haar bruiloft te organiseren. En nog tegen een schappelijk prijsje ook, waar en wanneer zij maar willen. We doen ons werk ´Be-Trouw-Baar´ niet alleen in Rotterdam of Rhoon, maar in het hele land.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 3: Pim Fortuyn (1948-2002)


(Door Kees Versteeg)

Deze ‘Vriend des Vaderlands’ behoeft geen nadere introductie. Nieuwsfeit: gisteren werd de Pim Fortuyn Prijs 2019 uitgereikt. Die eert de strijders voor het Vrije Woord.

De Rotterdamse AD-columniste, televisiepresentatrice en documentairemaakster Fidan Ekiz was één van de genomineerden. Een pikante nominatie volgens velen, gezien haar Nederturkse achtergrond. Ze reageerde daarop in het AD. ‘Dus: wat ik van mijn nominatie vind? De Pim Fortuyn Prijs is keihard nodig. Het is niet alleen schandalig dat ik dit anno 2019 moet schrijven. Het is dieptreurig.’

Ze won niet. De prijs gaat dit jaar naar de misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Paul Vugts. Voor hun onverschrokken verslaggeving over de georganiseerde misdaad. Ze ontvingen tal van doodsbedreigingen en moesten meerdere malen onderduiken.

Van den Heuvel en Vugts zijn goede en dappere journalisten. Fidan Ekiz is een mooie, dappere en intelligente vrouw. De andere genomineerden zijn ook dapper. Laten we hopen dat we nog lang van ze mogen horen, en geen inspiratie ontlenen aan dit aforisme van Pim Fortuyn: ‘Als je onsterfelijk wilt worden, moet je wel op tijd doodgaan’.

  • Nieuw

  • Reacties