Afkicken via AA in 12 stappen

6181-afkicken-via-aa-in-12-stappen

Zo’n 2.000 mensen bezoeken jaarlijks de meetings van de organisatie Anonieme Alcoholisten (AA). Een deel van hen komt uit een kliniek en wil extra nazorg. Een ander deel komt rechtstreeks naar de meetings. De meeste van hen die voor het eerst naar zo’n bijeenkomst zijn geweest zeggen na afloop: ‘Ik dacht dat ik de enige was.’

De oorsprong van de AA ligt in de Verenigde Staten waar de beweging in 1935 werd opgericht door de alcoholverslaafde zakenman Bill Wilson en de arts Bob Smith, eveneens worstelend met zijn alcoholprobleem.


De mannen hadden ontdekt dat het hen enorm hielp door met lotgenoten over hun verslaving te praten. Al snel werden daarna door heel het land therapeutische bijeenkomsten georganiseerd.

In Nederland werd de AA opgericht in 1948. Oorspronkelijk bestond de toenmalige AA-aanpak uit zes stappen. Inmiddels is dit aantal verdubbeld naar twaalf. De belangrijkste stappen hierbij op een rij:

Ik erken dat ik machteloos sta tegenover alcohol en dat ik de controle over mijn leven heb verloren. (2). Ik zet mijn tekortkomingen op een rij. (3). Ik maak een lijst met namen van alle mensen die ik heb benadeeld en ben bereid om het met hen weer goed te maken. (4). Ik probeer om datgene wat ik geleerd heb aan andere alcoholisten door te geven en probeer voortaan volgens deze stappen te leven.

(Bron: AA en De Telegraaf).

***

AUTODIEVEN

(Door Jim Postma)

Onder het kopje ‘Niets is veilig’ worden volgens de politie regelmatig allerlei auto-onderdelen gestolen door heel het land. Geliefde items zijn onder meer wielen, sturen, airbags of navigatiesystemen. Maar een eigenaar van een Seat die zijn wagen in Rotterdam had geparkeerd, weet inmiddels dat ook andere onderdelen voor het dievengilde niet meer veilig zijn. Zoals zijn autodeur… Toen hij terugkwam bij zijn wagen kon hij zo instappen, want de bijrijdersdeur bleek er met grote precisie te zijn uit geschroefd.

***

(Bron: Politie persvoorlichting).

Autodieven (2)

Nog veel sterker was mijn ervaring in deze toen ik (Jim Postma) zelf in mijn toenmalige Pausmobiel van het merk VW was teruggereden vanuit het zuiden van Spanje. Na zo’n 3,000 kilometer kwam ik weer in Rotterdam aan. In etappes was ik daarvoor allerlei kleine hotelletjes gereden met parkeerplaatsen op het binnenterrein om te voorkomen dat er uit mijn wagen werd gestolen. Naast antieke meubeltjes ook nog zo’n honderd liter wijn van de diverse Spaanse boeren.

Nadat ik voor mijn deur die dag er alles had uitgeladen, zonder dat er dus onderweg ook maar iets was gestolen, viel ik van mijn geloof af toen ik de volgende ochtend naar mijn auto wandelde. Mijn gehele voorruit was verdwenen. Via de rubberen randen daar omheen geheel losgesneden door de meest asociale autodieven die ik ooit ben tegen gekomen. Immers het wagentje was mede bedoeld voor het vervoer van een gehandicaptenorganisatie waar ik in die tijd voor werkte. Het was een hele speciale ruit die voor zo’n 1200 euro moest worden besteld.

Toen ik eindelijk van mijn garage in Rotterdam-Zuid te horen kreeg dat de ruit was gearriveerd stapte ik blij in de wagen vanuit mijn woonplaats achter het Centraal Station. Nauwelijks was ik gearriveerd voor het Maastunnelcircuit of er kwam plotseling een hoosbui los die mij geheel aan de weergoden overleverde. Een terug was er niet meer en zo werd ik dus letterlijk achter het stuur, zonder de autoruit, zeik- en zeiknat.

Het allerergste was dat bij tram- en bushuisjes mensen mij stonden na te wijzen, krom van de lach. Een ‘Daily Shit’ om nooit meer te vergeten.

(Bron: Vandaag en Morgen).

***

Lezers kunnen hun dagelijkse ervaringen op dit gebied sturen aan j.postma@vandaagenmorgen.nl

Jim Peter Postma :
Zou nog een klein 'boekkie' (woekkie) kunnen schrijven, beste Ronald, over al die zuinige zuipers die de grootste listen verzinnen om onder hun nodige rondje uit te kunnen komen. Wij kennen ze allemaal met naam en toenaam, breek mij de bek niet open. Om van te kotsen!

En wat wederom onze Wimpke als moraalridder betreft samen met zijn en onze drinkenbroer (of was het nou drankenboer?): Hij of zij die zonder zonde is, bestelt als eerste een flinke borrel!'

Ha, fijn, ha fijn, een borrel van Floryn!

Proost, mijne heren, namens mijn actiecomité AA (tevens nog steeds erelid!).

maandag 22 aug 2016

R.Sorensen :
Op dit moment staar ik naar een glas bier.
Mijn ervaring met alcoholisten is dat ze bier niet als alcohol zien.
1. Drank zonder a. verveelt en is niet lekker.
2. Ik schrijf er wel een boek over.
3. Wie kan me de ledenlijst van de Peveda bezorgen?
4. Let goed op uitvreters bij rondjes geven. Dat is mijn les.
Ik ken een goed betaalde ex politicus, die na drie rondjes waarin hij nam maar zijn beurt liet lopen, naar het toilet ging en alleen voor zichzelf een biertje kocht. Mijn les: Nooit met uitvreters drinken.

donderdag 18 aug 2016

Bernard :
Je hebt gelijk, Wim!
En het zieligst is het puberale gekoketteer met drankprestaties door mannen op leeftijd.

woensdag 17 aug 2016

Wim. :
Leuk al die verhaaltjes alleen bezijden de waarheid voor hen die weten goed te lezen.
En de AA, zielig als volwassen mensen van ver over de 50 zich nog steeds niet kunnen beheersen en geen maat kunnen houden met drank.

dinsdag 16 aug 2016

Bernard :
Wat is toch die fascinatie met de A.A.? Heeft één van u een drankprobleem?

En eh... uitgeschroefd is één woord....

maandag 15 aug 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties