Afkicken via AA in 12 stappen

6181-afkicken-via-aa-in-12-stappen

Zo’n 2.000 mensen bezoeken jaarlijks de meetings van de organisatie Anonieme Alcoholisten (AA). Een deel van hen komt uit een kliniek en wil extra nazorg. Een ander deel komt rechtstreeks naar de meetings. De meeste van hen die voor het eerst naar zo’n bijeenkomst zijn geweest zeggen na afloop: ‘Ik dacht dat ik de enige was.’

De oorsprong van de AA ligt in de Verenigde Staten waar de beweging in 1935 werd opgericht door de alcoholverslaafde zakenman Bill Wilson en de arts Bob Smith, eveneens worstelend met zijn alcoholprobleem.


De mannen hadden ontdekt dat het hen enorm hielp door met lotgenoten over hun verslaving te praten. Al snel werden daarna door heel het land therapeutische bijeenkomsten georganiseerd.

In Nederland werd de AA opgericht in 1948. Oorspronkelijk bestond de toenmalige AA-aanpak uit zes stappen. Inmiddels is dit aantal verdubbeld naar twaalf. De belangrijkste stappen hierbij op een rij:

Ik erken dat ik machteloos sta tegenover alcohol en dat ik de controle over mijn leven heb verloren. (2). Ik zet mijn tekortkomingen op een rij. (3). Ik maak een lijst met namen van alle mensen die ik heb benadeeld en ben bereid om het met hen weer goed te maken. (4). Ik probeer om datgene wat ik geleerd heb aan andere alcoholisten door te geven en probeer voortaan volgens deze stappen te leven.

(Bron: AA en De Telegraaf).

***

AUTODIEVEN

(Door Jim Postma)

Onder het kopje ‘Niets is veilig’ worden volgens de politie regelmatig allerlei auto-onderdelen gestolen door heel het land. Geliefde items zijn onder meer wielen, sturen, airbags of navigatiesystemen. Maar een eigenaar van een Seat die zijn wagen in Rotterdam had geparkeerd, weet inmiddels dat ook andere onderdelen voor het dievengilde niet meer veilig zijn. Zoals zijn autodeur… Toen hij terugkwam bij zijn wagen kon hij zo instappen, want de bijrijdersdeur bleek er met grote precisie te zijn uit geschroefd.

***

(Bron: Politie persvoorlichting).

Autodieven (2)

Nog veel sterker was mijn ervaring in deze toen ik (Jim Postma) zelf in mijn toenmalige Pausmobiel van het merk VW was teruggereden vanuit het zuiden van Spanje. Na zo’n 3,000 kilometer kwam ik weer in Rotterdam aan. In etappes was ik daarvoor allerlei kleine hotelletjes gereden met parkeerplaatsen op het binnenterrein om te voorkomen dat er uit mijn wagen werd gestolen. Naast antieke meubeltjes ook nog zo’n honderd liter wijn van de diverse Spaanse boeren.

Nadat ik voor mijn deur die dag er alles had uitgeladen, zonder dat er dus onderweg ook maar iets was gestolen, viel ik van mijn geloof af toen ik de volgende ochtend naar mijn auto wandelde. Mijn gehele voorruit was verdwenen. Via de rubberen randen daar omheen geheel losgesneden door de meest asociale autodieven die ik ooit ben tegen gekomen. Immers het wagentje was mede bedoeld voor het vervoer van een gehandicaptenorganisatie waar ik in die tijd voor werkte. Het was een hele speciale ruit die voor zo’n 1200 euro moest worden besteld.

Toen ik eindelijk van mijn garage in Rotterdam-Zuid te horen kreeg dat de ruit was gearriveerd stapte ik blij in de wagen vanuit mijn woonplaats achter het Centraal Station. Nauwelijks was ik gearriveerd voor het Maastunnelcircuit of er kwam plotseling een hoosbui los die mij geheel aan de weergoden overleverde. Een terug was er niet meer en zo werd ik dus letterlijk achter het stuur, zonder de autoruit, zeik- en zeiknat.

Het allerergste was dat bij tram- en bushuisjes mensen mij stonden na te wijzen, krom van de lach. Een ‘Daily Shit’ om nooit meer te vergeten.

(Bron: Vandaag en Morgen).

***

Lezers kunnen hun dagelijkse ervaringen op dit gebied sturen aan j.postma@vandaagenmorgen.nl

Jim Peter Postma :
Zou nog een klein 'boekkie' (woekkie) kunnen schrijven, beste Ronald, over al die zuinige zuipers die de grootste listen verzinnen om onder hun nodige rondje uit te kunnen komen. Wij kennen ze allemaal met naam en toenaam, breek mij de bek niet open. Om van te kotsen!

En wat wederom onze Wimpke als moraalridder betreft samen met zijn en onze drinkenbroer (of was het nou drankenboer?): Hij of zij die zonder zonde is, bestelt als eerste een flinke borrel!'

Ha, fijn, ha fijn, een borrel van Floryn!

Proost, mijne heren, namens mijn actiecomité AA (tevens nog steeds erelid!).

maandag 22 aug 2016

R.Sorensen :
Op dit moment staar ik naar een glas bier.
Mijn ervaring met alcoholisten is dat ze bier niet als alcohol zien.
1. Drank zonder a. verveelt en is niet lekker.
2. Ik schrijf er wel een boek over.
3. Wie kan me de ledenlijst van de Peveda bezorgen?
4. Let goed op uitvreters bij rondjes geven. Dat is mijn les.
Ik ken een goed betaalde ex politicus, die na drie rondjes waarin hij nam maar zijn beurt liet lopen, naar het toilet ging en alleen voor zichzelf een biertje kocht. Mijn les: Nooit met uitvreters drinken.

donderdag 18 aug 2016

Bernard :
Je hebt gelijk, Wim!
En het zieligst is het puberale gekoketteer met drankprestaties door mannen op leeftijd.

woensdag 17 aug 2016

Wim. :
Leuk al die verhaaltjes alleen bezijden de waarheid voor hen die weten goed te lezen.
En de AA, zielig als volwassen mensen van ver over de 50 zich nog steeds niet kunnen beheersen en geen maat kunnen houden met drank.

dinsdag 16 aug 2016

Bernard :
Wat is toch die fascinatie met de A.A.? Heeft één van u een drankprobleem?

En eh... uitgeschroefd is één woord....

maandag 15 aug 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties