Schouw special over DE 'newspub'

4704-schouw-special-over-de-newspub

De vroeger bekende ‘newspub’ De Schouw heeft een nieuwe eigenaar, Tineke Speksnijder, en de site Vandaag & Morgen (Rotterdam) bestaat op 2 oktober vijf jaar. Reden om in het kader van onze festiviteiten een ‘Schouw Special’ te maken. Met anekdotes en nostalgische verhalen van collega’s over dit voor journalisten beroemde café aan de Witte de Withstraat.


Bekijk hier de special (versie 031013)

Marian van Andel :
Bolle Frans zag buiten op het terras een man in een rolstoel de man wilde naar binnen. Galant reed hij de man naar binnen en zei hem "zeg maar waar je wil zitten!" Antwoordde de man "ik zit al!"

dinsdag 31 jan 2017

jim peter postma :
Heel mooi Henk Blom! Er was laters nog een mooiere. Er was in Ahoy een personeelsfeest van Het Vrije Volk. Daarna trok de hele meute naar de Schouw. Kale Willem kon die invasie niet meer aan, dus begon ik hem te assisteren achter de toog. Wat iedere HVV 'er ook bestelde, alles zette ik op de bon van onze Herman Wigbold (die dus nooit geld op zak had). Hij wist daar niets van. Totdat hij de volgende dag verscheen bij Bolle Frans. "Staat nog een bonnetje van je Herman', lachte Frans met veel plezier. Het bonnetje stond van boven tot beneden vol met streepjes voor consumpties. Waarschijnlijk toen zo'n 300 gulden. Ook toen vertrok onze Herman geen spier...
Hij declareerde het eenvoudig bij HVV-directeur Gerard Verschoor!

dinsdag 09 feb 2016

Henk Blom :
Prachtige special over de, in de jaren tachtig, mooiste kroeg van Rotterdam.
Aardige anekdote uit die tijd. Herman Wigbold bestelde zelf een biertje in een rustige Schouw. Te weinig mensen dus niets voor Herman, hij vroeg aan Jim Postma, betaal jij even voor me. Goed zei Jim, geef maar geld. Herman gaf hem een briefje van 25, Jim gaf het door aan Frans en zei: "Laat maar zitten." Herman vertrok overigens geen spier en verliet het Schouwtje.

dinsdag 12 nov 2013

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties