Hans weet raad (11): Mogelijke fraude met toeslagen en subsidie

8346-hans-weet-raad-11-mogelijke-fraude-met-toeslagen-en-subsidie

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar hansroodenburg@kpnmail.nl

Erf- en schenkingsrecht

Mogelijk fraude met toeslagen en subsidie

Onlangs zijn mijn broer en schoonzus na elkaar overleden. Zij waren kinderloos en hadden geen testament. Mijn broer had een flinke spaarpot welke hij bij onze zus in de kluis heeft laten leggen om redenen de maximale vergoedingen bijstand, thuishulp en huurtoeslag te ontvangen.

Een van onze zussen heeft de laatste jaren zijn administratie en aanvragen subsidies verzorgd. Tevens ook de uitvaart en andere financiële zaken.

De familie van zijn vrouw zijn wel op de begrafenis geweest maar wisten niets van de spaarpot en zijn uiteraard buitengesloten. Wel heb ik hun schriftelijk op de hoogte gehouden van deze vreemde houding van mijn zus. De laatste twee jaar is hij in een verzorgingshuis verpleegd.

Voor zijn overlijden heeft hij zijn zussen elk een bedrag geschonken. Mijn zus wil geen inzage geven over het bedrag uit de kluis en bankrekeningen. Ik heb mijn zus laten doorschemeren, dat als zij blijft weigeren, ik misschien de toeslagenfraude belastingdienst zal inschakelen.

Wat een onverkwikkelijke zaak waarin wellicht behoorlijk is gefraudeerd!

Ook als er contanten (boven de 534 euro in 2019) zijn moet uw zus die opgeven in box 3. Het maakt niet uit wie de feitelijke eigenaar is die de aangifte moet doen! Wij vermoeden dat als uw overleden broer de ‘eigenaar’ is, hij die bij zijn belastingaangifte had moeten opgeven. Wij nemen aan dat ook zijn zus die aangifte heeft gedaan en de afhandeling van zijn overlijden. Wij gaan ervan uit dat u met uw waarschuwing aan uw zus goed zit. Of u ook werkelijk de Belastingdienst moet inschakelen is de tweede mogelijkheid.

Als de officiële (wettelijke?) erfgenamen het risico willen lopen dat zij ook nog worden aangeslagen voor het niet betalen van de achterstallig ten onrechte gekregen bijstand, huurtoeslag en mogelijk ook nog thuishulpsubsidie dan zijn ze misschien verder van huis. De Belastingdienst hanteert een termijn van vijf jaar voordat de definitieve aanslag de deur uitgaat.

Wij halen uit uw mail dat u nogal veraf staat van de familie van uw overleden broer. Was hij getrouwd in gemeenschap van goederen? Kortom, we hebben veel meer vragen dan we advies kunnen geven. Mogelijk bent u (en uw zussen) erfgenaam van uw broer.

Financiële zaken

Parkeervergunning niet overgeschreven

Dit jaar een andere auto aangeschaft. Door mijn griep vergeten over te schrijven van de parkeervergunning naar een ander woonadres In Rotterdam. Daardoor helaas een paar parkeerbonnen gehad. Die zijn echter kwijtgescholden omdat parkeerbeheer ook wel besefte dat zij procedurele fouten had gemaakt nadat ik bezwaar had aangetekend.

In principe moet binnen zes weken na ontvangst van de boete of beschikking uw bezwaar zijn gedaan. Als uw bezwaar is afgewezen (dat gebeurt meestal vrij snel), kunt u ervoor kiezen in beroep te gaan bij de belastingrechter.

Goed dat parkeerbeheer zijn procedurele fouten heeft ingezien. We vermoeden namelijk dat uw griep geen argument is geweest. Op internet zijn er talloze voorbeeldbrieven te vinden voor bezwaarschriften.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties