Hans weet raad (10): Erf- en schenkingsrecht

8328-hans-weet-raad-10-erf-en-schenkingsrecht (Door Hans Roodenburg)


Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw priva-cy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakel-de deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar
hansroodenburg@kpnmail.nl

Erf- en schenkingsrecht

Huurhuis opleveren in oorspronkelijke staat

Onze moeder is overleden. Zij had een huurhuis waarin zij twintig jaar geleden was getrokken. Toen is zij ermee akkoord gegaan dat de vorige huurder een wandje van een slaapkamer had verwijderd en daarvoor een toog had gemaakt waardoor er een mooie combinatie van zit- en eetkamer ontstond.

Nu eist de woningbouwvereniging dat wij als erfgenamen de huurwoning in oorspronkelijke staat opleveren. Dat betekent nogal wat dure werkzaamheden. Kan de woningbouwvereniging dit eisen?

Ja. Als nooit door de verhuurder toestemming is verleend voor de belangrijke huisaanpassingen kan hij het opleveren in oorspronkelijke staat eisen. Soms willen verhuurders en woningbouwverenigingen duidelijke verbeteringen aan het huis accepteren en af en toe zelfs daarvoor een kleine vergoeding (na afschrijvingen) bieden.

Echter het weghalen van een muur en daarvoor een toog neerzetten zal niet snel als een verbetering worden beschouwd. Mensen hebben vaak ook liever een slaapkamer erbij dan een ruime zit- en eetkamer. Dus dan zit er niks anders op dat de erfgenamen gaan klussen of een bouwbedrijf inhuren.

Dat laatste kan een behoorlijke kostenpost opleveren. Misschien is de verhuurder van plan het pand toch te renoveren en kunt u proberen tot een schikking te komen.

Financiële zaken

Lagere functie nemen door ongeschiktheid

Ik ben deels arbeidsongeschikt geworden en ouder dan 55 jaar. In overleg met mijn werkgever heb ik mij bereid getoond een lager betaald en gemakkelijker baantje te aanvaarden.

Dat gebeurt dus geheel vrijwillig. Het is wél goed van u om een lagere baan te willen met uw leeftijd en uw arbeidsongeschiktheid. Dat is altijd beter dan om door te gaan in een functie die u niet aankunt. We zitten nog tegen uw arbeidsongeschiktheid aan te hikken. Misschien kunt u nog een beroep doen op een of andere uitkering om uw inkomen aan te vullen. Daarvoor willen we wél meer van u weten.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties