Hans weet raad (9): Erf- en Schenkingsrecht

8307-hans-weet-raad-9-erf-en-schenkingsrecht

(Door Hans Roodenburg)

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw priva-cy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakel-de deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar hansroodenburg@kpnmail.nl


Erf- en schenkingsrecht

Nalatenschap regelen met een testament

Door het overlijden van mijn zus, zijn wij met de neus op de feiten gedrukt, dat wij onze nalatenschap moeten regelen. Veel gezocht, maar niet alles gevonden. Wij zijn getrouwd en hebben geen kinderen.

Ik heb 30 jaar geleden al het contact met mijn familie verbroken en wil in mijn/ons testament geregeld hebben dat niets naar mijn broers/zussen gaat en ook niet naar hun kinderen. Is dat mogelijk?

Mijn echtgenoot heeft het contact met zijn familie verbroken en gaat nog wel af en toe met zijn neef om. Kan hij in zijn testament regelen dat zijn zus niets erft en zijn neef wél erft? Wat is de grens?

Wat ik weet is dat het handig is om via centrum nalatenschappen een onafhankelijke executeur te benoemen, dat nalaten aan vrienden en een neef een bedrag van €2173 de grens is van vrijstelling van erfrechtbelasting en dat nalaten aan een goed doel mogelijk is voor welk bedrag dan ook, mits dit geregistreerd is bij een ANBI. Waar kunnen wij terecht voor verder informatie?

In uw geval is het misschien toch handig om - in ieder geval een deel - na te laten aan een ANBI. Daarvoor is wél een testament nodig. Daarin kan eenieder de bestemming geven naar wie de nalatenschap (ook naar vrienden) moet en de executeur benoemen. Vraag een gesprek aan bij een notaris en kijk ook even met uw vragen op www.notaris.nl. Een notaris heeft u hoe dan ook nodig bij een testament.

Fiscale zaken

Hardheidsclausule veranderd

Ik geloof dat de hardheidsclausule voor kleine pensioentjes is veranderd per 1 januari 2019. Hoe zit dat?

Per 1 januari 2019 zijn alle minipensioenen vervallen die voor die tijd nog konden worden afgekocht. De pensioenen tot €2 per jaar vervallen. Als u meer daarover wil weten, kijk dan op https://www.wijzeringeldzaken.nl/ of bij de Rijksoverheid.

Gepubliceerd op 27-9-2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties