Hans weet raad (4): Consumentenzaken

8216-hans-weet-raad-4-consumentenzaken (Door Hans Roodenburg)

‘Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar
hansroodenburg@kpnmail.nl

Consumentenzaken

Beter terecht bij geschillencommissie

Ik kwam op internet tegen een site die zich nogal profileert. Hoe weet ik of deze betrouwbaar is? Ik heb namelijk een vervelende kwestie over een leverancier van meubels?

De stichting Meldpunt Collectief Onrecht, waarachter handige advocaten of bemiddelaars schuilgaan, stelt de zaak erg 'klantjes wervend’ voor. Voordat u ermee in zee gaat, moet u oppassen of uw kwestie het wel waard is aan deze instelling voor te leggen. We zagen al op internet dat het meldpunt als onbetrouwbaar en misleidend is omschreven.

Het stelt wervend dat zij zich hard maakt voor iedereen, particulier of zakelijk, die benadeeld is door het handelen van een (groot) bedrijf, multinational of (semi-)overheid.

Mooie woorden, maar pas zeer zeker op! Als u sterk in uw schoenen staat, dan wil elke advocaat in uw regio u wel tegen honorarium helpen. Bovendien kunt u misschien beter terecht bij de Consumentenbond met uw zaak over een geschil tussen u en uw meubelleverancier. U kunt ook zelf aan de slag gaan bij een geschillencommissie.

AOW en pensioen

Uitkering AOW in Griekenland

Ik heb tot 2014 voor mijn ouders gezorgd. Na de dood van mijn moeder heb ik Nederland voorgoed verlaten. Ik woon nu op Rhodos in Griekenland waar mijn zoon en kleindochter zijn gevestigd. Heb ik nog recht op AOW uit Nederland? Ik word in de loop van 2019 AOW-gerechtigd. In 2012 ben ik uitgeschreven in Nederland.

Als we even snel een rekensom maken dan heeft u waarschijnlijk recht op ongeveer 86 procent van de AOW-uitkering in Nederland. In 2019 ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en vier maanden. De AOW wordt ook gewoon in Griekenland uitbetaald. Als u ook nog een Grieks pensioen krijgt, dan kunt u regelen dat u de AOW uit Nederland tegelijkertijd krijgt uitbetaald.

Mogelijk heeft de uitvoeringsinstantie SVB al met u contact gezocht. Anders moet u dat doen. Zodra de Griekse autoriteiten u benaderen over uw pensioen, kunt u opgeven dat u ook nog een pensioen in Nederland gaat krijgen. Er zijn namelijk internationale verdragen tussen Nederland en Griekenland.


van de uitgever :
Voor financiering is RV&M afhankelijk van bijdragen van lezers, sympathisanten, advertenties etcetera. U kunt Rotterdam Vandaag & Morgen al steunen met een bijdrage vanaf €2 per maand of een eenmalige bijdrage met een bedrag dat u kiest op bankrekening nummer NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

donderdag 22 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties