Hans weet raad (3): Erf- en schenkingsrecht

8202-hans-weet-raad-3-erf-en-schenkingsrecht (Door Hans Roodenburg)

‘Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar hansroodenburg@kpnmail.nl


Erf- en schenkingsrecht

Vier jaar geleden is echtgenote overleden

Vier jaar geleden is mijn echtgenote overleden. Daarna bericht ontvangen van Belastingdienst, dat geen erfbelasting verschuldigd was. Daarna zelf intern boedelbeschrijving en boedelverdeling opgesteld voor onze twee kinderen en voor mij. Daarbij bleek - na aftrek van vrijstellingen - eveneens geen erfbelasting verschuldigd te zijn. Komen de (niet uitbetaalde erfdelen van de kinderen) alsnog ten laste van mijn nalatenschap bij mijn overlijden?

We hebben nog even voor u opgezocht hoeveel de vrijstelling was in het erfrecht voor (eigen) kinderen in 2015 (aannemende dat uw vrouw toen is overleden): €20.047 (in 2019: €20.616). Dus als per kind boven dat gezamenlijk vermogen (elk de helft?) bedrag was uitgekomen had u (of uw kind) erfbelasting moeten betalen. Als u al de bedragen aan uw kinderen hebt uitbetaald (minder dus dan €20.047) dan is er niks aan de hand.

Bij uw overlijden is er weer een andere situatie als u de kinderen nog niet heeft uitbetaald. Want de langstlevende ouder krijgt het beheer, ook over het geld dat de kinderen via erfrecht krijgen.

Uw kinderen moeten eenvoudig aantonen dat hun moeder al in 2015 is overleden als de Belastingdienst dat zelf al niet bijhoudt en dat zij toentertijd een erfrechtvrijstelling hadden van €20.047. Op het moment dat u overlijdt geldt de vrijstelling van dat jaar.

Komt u er niet uit dan valt het altijd aan te bevelen op internet te kijken bij de Belastingdienst. Of een notaris te raadplegen. Meestal zit daar een kostenplaatje aan vast.

Hartprobleem moeder, vader in verpleeghuis

Mijn moeder is 86 jaar, goed bij de tijd en woont op zichzelf. Mijn vader woont sinds een paar jaar in een verpleeghuis en is 91 jaar. Mijn moeder heeft de laatste tijd een paar keer in het ziekenhuis gelegen voor haar hart. Wat gebeurt er als mijn moeder eerder overlijdt dan mijn vader? Wordt dan een van de kinderen waarnemer voor onze vader? Of gaat dan het verpleeghuis alles regelen voor mijn vader? Wat is de regelgeving daarin?

Meestal nemen de kinderen dan de taken van hun moeder wat betreft uw vader over. Als hij helemaal wilsonbekwaam is, dan moet hij onder bewind of curatele worden gesteld (met een uitspraak van de rechtbank; de kosten daarvan vallen overigens wel mee). Daarvoor kan soms ook een vertegenwoordiger van het verpleeghuis worden aangesteld.

Jan Tak :
Met betrekking tot je laatste alinea Hans, de wils onbekwaamheid:

Sinds kort maakt met reclame voor het "levenstestament" dus een vastgelegde wilsbeschikking voor als je zelf de regie niet meer kan voeren, wie mag er dan voor je beslissen en dat kan ver gaan vanaf de medische behandeling, verpleging tot aan euthanasie en zelfs daarna bijv. orgaandonatie.
Wellicht een idee om ook daar één of zelfs meerdere artikel aan te weiden.

Groet Jan

vrijdag 16 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties