Hans weet raad (1)

‘Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar hansroodenburg@kpnmail.nl


Erf- en schenkingsrecht

Vrijstellingen bij schenkingen

Hoeveel kan ik – dat doe ik altijd aan het eind van het jaar – belastingvrij schenken aan mijn kinderen?

Dat wordt in 2019 per kind maximaal 5428 euro voor ouders totaal en als zij nog 18 tot en met 39 jaar zijn maximaal eenmalig 26.040 euro. De dag van de 40ste verjaardag telt nog mee. Ook mogen ouders daarnaast nog maximaal 5428 euro belastingvrij schenken aan hun kinderen.

Als u de vrijstelling van 26.040 euro gebruikt, mag u niet ook nog eens kiezen voor de schenkingsvrijstelling voor een koophuis of voor een dure studie. U mag namelijk één keer in uw leven één van deze vrijstellingen gebruiken. Als u uw kind schenkt voor een dure studie dan mag u zelfs 54.247 euro belastingvrij schenken. Kijk wél voor de voorwaarden op www.belastingdienst.nl.

Als het om een eigen woning gaat dan kunt u aan hen nog zelfs eenmalig 102.010 euro schenken voor aankoop, verbouwing of aflossing van de hypotheek. De kinderen gebruiken het geld uiterlijk in 2021. Zij hebben niet eerder een 'verhoogde vrijstelling' gebruikt. Uw kinderen moeten alleen maar aantonen dat ze het voor die eigen woning gebruiken of voor vermindering van de hypotheeklasten.

U kunt op deze manier voorkomen dat u en mogelijk uw partner later als u overlijdt onnodig erg veel erfbelasting moet betalen. U vraagt op het tijdstip, dat u de schenkingen wenst te doen, de aangifte schenkbelasting 2019. Want u moet wél aangifte doen.

Sociale voorzieningen

Ziektekostenverzekering premie en inkomen

Ik betaal een nominale premie voor mijn ziektekostenverzekering. Maar ik neem aan ook van mijn inkomen. Hoeveel is dat?

Alle individuele verzekerden betalen de nominale premie en hebben ook nog een eigen risico dat wettelijk is vastgesteld op minimaal 385 euro dit jaar. Vooral jongeren ouder dan 18 jaar nemen een hoger eigen risico als zij zelfstandig wonen omdat zij denken toch niks in de gezondheidszorg te gebruiken omdat zij zich gezond voelen. Pas als er kinderen komen dan hebben ze vaak ook hogere ziektekosten.

Van uw inkomen wordt 5,7 procent ingehouden of verrekend via uw aangifte. Het maximumbijdrage-inkomen in 2019 is €55.927.


Jan Tak :
Welkom terug Hans :-)

dinsdag 30 jul 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties