Rechten & Plichten. Nr. 49: Financiële- en Fiscale Zaken

6737-rechten-plichten-nr-49-financi-le-en-fiscale-zaken (Door Hans Roodenburg)

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar


Financiële zaken

Kosten aankoop huis voor de makelaar

Toen ik mijn eerste huis kocht, heb ik erg veel makelaarskosten moeten betalen. Hoe zit dat?

Aan de kosten voor de makelaar zitten vaak kopers vast. De verkoper bepaalt namelijk altijd of die kosten ook voor de koper (kosten koper!) zijn. Als de koper zelf nog een makelaar in de arm neemt, dan betaalt hij/zij ook nog een onderling overeen te komen bedrag.

Bank- of adviseurskosten kunnen ontlopen worden als men zelf van de hoed en de rand weet. Afsluitprovisie voor de hypotheek (die hebben te maken met de administratiekosten van de financier) meestal niet. Voorts zijn er nog de notariskosten waar men ook niet omheen kan. Bij elkaar komen de totale kosten op circa 4 tot 7 procent bij aankoop van een huis.

Samenlevingskwesties

Huwen heeft voordeel: zorgen voor elkaar

Ik ben al van oudere leeftijd en heb net een hartinfarct gehad. Daarvan ben ik in een revalidatiecentrum aan het herstellen. Nu hebben mijn vriendin op afstand en ik besloten om te gaan huwen en in mijn eigen huis te gaan wonen. Wat zijn de voordelen?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk uw eigen belang dat u iemand bij u in de buurt hebt om voor u te zorgen en in de gaten te houden. Aannemende dat u geen samenlevingscontract hebt zitten er voordelige erfrechtelijke aspecten aan het op late datum trouwen. Immers mocht u overlijden dan krijgt zij uw nabestaandenpensioen als dat is geregeld en uzelf nog niet met pensioen bent.

Maar in een huwelijk in gemeenschap van goederen is de erfenis van inkomen voor uw partner (over en weer) fiscaal vrijgesteld tot €638.089 (in 2017). Bent u niet getrouwd of hebt u géén samenlevingscontract dan is dat beperkt tot slechts €2.129.

Mocht u ook nog eerder kinderen hebben gekregen dan krijgen zij bij uw overlijden slechts een vordering op de langstlevende tenzij u in een testament ander hebt bepaald. Uw komende echtgenote kan dus alles opmaken, ook uw deel van uw nalatenschap. Er zijn ook nadelen, namelijk bij de AOW.

Fiscale zaken

Aangifte doen is verplicht bij afkoop

Ik heb al enkele jaren terug van de Belastingdienst het bericht gekregen waarin mij werd medegedeeld dat ik geen belastingaangifte meer hoefde te doen daar mijn inkomen te laag is. Wie schetst mijn verbazing dat ik toch aangifte inkomstenbelasting moest doen. De uitkomst is dat ik moet bijbetalen (€648).

Mijn eerste echtgenoot (ex) is overleden en daarom had ik een afkoopsom pensioen.

Mijn AOW is €882,50 netto per maand. Maar daaraan kom ik tekort. Mijn huur is €560, energie €125, ziektekostenverzekering €145 en dan zijn er nog de andere verzekeringen. Per saldo hou ik geen cent over voor de broodnodige boodschappen. Kunt u mij helpen?

Als alleenstaande moet u minstens het bijstandsniveau per maand netto halen. Dat komt per 1 juli ongeveer overeen met circa €1.053 netto per maand (exclusief vakantiegeld dat in mei wordt uitgekeerd). Ga naar de sociale dienst in uw gemeente en men zoekt het voor u uit.

Dat u te weinig belasting heeft betaald, kan wellicht te maken hebben met uw afkoopsom van het pensioen van uw overleden ex-echtgenoot. Pas als het pensioen minder dan €465 bruto per jaar is, kunt u (of het pensioenfonds) dat afkopen. Een groot deel van de pensioenfondsen doet dat verplicht, zoals dat in hun reglement staat (vanwege de jaarlijkse administratiekosten).

De Belastingdienst kijkt alleen maar naar wat er bij u binnenkomt en waarover u belasting moet betalen. Dat de heffing tegelijkertijd de eindheffing was, heeft te maken met het feit dat er géén bijzondere posten waren. Dat is nu met de afkoopsom wel het geval.

Het voert te ver om u hierbij persoonlijk te helpen. We krijgen daarover zoveel vragen binnen dat we daaraan niet kunnen beginnen.

Ook kunt u wat betreft de huurtoeslag een beroep doen op de zogenoemde hardheidsclausule in de huurtoeslagwetgeving. Dat betekent dat u wél belastingplichtig bent over uw afkoopsom maar dat deze niet wordt meegerekend voor de huurtoeslag (afhankelijk van uw inkomen per jaar). Mocht u te veel spaargeld hebben (maximaal 5.940 euro voor alleenstaanden) dan moet u daarop eerst interen als u een aanvulling uit de bijstand krijgt.

Mocht u persoonlijke hulp nodig hebben dan verwijzen wij u naar de maatschappelijke hulp in uw gemeente. Of naar een betrouwbare kennis die enigszins financieel is onderlegd.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De kluts kwijt


Je zou ze de kost moeten geven die gedurende

deze enorme hittegolven de kluts zijn kwijt

geraakt. Waarvan recentelijk weer ondergetekende.


In de bloedhitte ben ik op zoek naar een

Kringloopwinkel in het dorp Oude-Tonge. Daar

buiten, midden in natuurgebied en boerenland,

bivakkeer ik vaak om de hitte in de stad te ontvluchten.


Hoewel, zo ontdek je al snel van stad naar platteland:

‘Vluchten kan niet meer.’


Afijn. Een keer had ik daar jaren geleden in dit vriendelijke

dorpje een matras gekocht voor mijn buitenhuisje.

Maar nu kon ik de tweedehands-winkel niet meer

direct terugvinden.


Geheel de weg kwijt stopte ik mijn oude bestelwagentje

langs de kant van de weg, toevallig in de buurt van

een autogarage. Zo’n vijftig meter daar vandaan.


De goedlachse automonteur wees mij onmiddellijk

de goede richting. Namelijk naar de volgende rotonde.

Ik had mij dus eenvoudig vergist. Omdat de monteur

mijn auto niet zag, vroeg hij: ‘Bent u lopend?! Het is nog

wel zo’n driekwart kilometer hier vandaan?’


Geruststellend antwoord ik hem: ‘Nee, mijn wagen

staat wat verder op. Ik was alleen even de kluts kwijt.’


Op dat moment loopt de monteur naar een van de

auto’s en vraagt met een ‘big smile’: ‘Zo, u was de kluts

kwijt, hè? Nou, dan heeft u geluk. Heb er hier nog eentje

liggen voor een goedkoop prijsje. Hoeft u ook niet meer

naar de Kringloopwinkel.’’


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties