Rechten & Plichten 45: Erf- en schenkingsrecht

6547-rechten-plichten-45-erf-en-schenkingsrecht

(Door Hans Roodenburg)

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar

Oma hoeft kleinzoon niet te schenken

Een moeder in een verzorgingshuis heeft twee nog levende kinderen en een kleinzoon van haar zoon die al eerder is overleden. Is zij vrij om naar eigen goeddunken schenkingen aan haar kinderen te doen? Of kan de kleinzoon ook een schenking eisen? En heeft hij bij overlijden van deze vrouw ook het recht op een derde van haar nalatenschap? Er is geen testament.

Een levende persoon mag natuurlijk de schenkingen doen aan wie hij of zij wil doen. Waarbij meestal de schenker wel rekening houdt met de fiscale vrijstellingen. De enige beperking is een fiscale, namelijk dat schenkingen die binnen 180 dagen voor het overlijden van de schenker zijn gedaan, worden beschouwd krachtens erfrecht te zijn verkregen. In het wettelijk erfrecht neemt de kleinzoon de plaats in van zijn overleden ouder. Per testament kan de moeder (en oma) natuurlijk wel anders bepalen.

Afwikkeling erfenis tante duurt te lang

Mijn vrouw wacht nu al vier jaar op de verdeling van een nalatenschap van een tante van haar, waarbij trouwens veel erfgenamen zijn betrokken. Het eigen huis van die tante staat al die tijd leeg en is niet verkocht. Wat kunnen we eraan doen dat de notaris eindelijk eens deze kwestie afwikkelt? Mogen wij ook inzien welke kosten hij tot nu toe heeft berekend?

We kunnen uw vrouw alleen maar aanraden de huidige notaris het vuur aan de schenen te leggen. Want wat zijn de oorzaken waarom de notaris nog niet tot afhandeling kan overgaan? Heeft hij/zij daarover al iets gezegd? Zijn er nog erfgenamen die voorlopig niet op te sporen zijn? Waarom kan hij/zij inderdaad nog niet overgaan tot de verkoop van huis met toestemming van de erfgenamen? Zijn die allen al getraceerd?

Laat uw vrouw zich ook niet afschepen door het notariskantoor op haar relevante vragen. Uw vrouw (als een van de erfgenamen) mag gerust zeggen dat zij het een slechte zaak vindt en dat zij van plan is naar de raad van toezicht van het notariaat te stappen. En als meerdere erfgenamen zich onheus behandeld voelen kunnen zij gezamenlijk een andere notaris eisen.

Het lijkt ons belangrijk dat er opheldering komt over de 'knelpunten' bij de afhandeling door de notaris.

Familierecht

Scheiden doet ook financieel lijden

Mijn vriend en zijn ex zijn gescheiden. Zij heeft het huis overgenomen. Hij heeft al een deel van de schulden betaald. Nu blijkt nog een schuld open te staan. Zij zegt dat hij daaraan ook mee moet betalen. Hij heeft het bewijs dat hij de andere schulden heeft betaald. Hij wil niet meer betalen en daardoor hebben ze een conflict. Wie heeft er gelijk?

Als mensen in gemeenschap van goederen zijn gehuwd geweest, dan moeten ook de schulden uit dat huwelijk verdeeld worden tussen de twee partners bij scheiding. Dus eenvoudig gesteld, uw vriend draait op voor de helft van de schulden uit zijn huwelijksperiode.

Het kan zijn dat in het echtscheidingsconvenant al een verrekening is opgenomen. Dan zou de situatie iets anders kunnen liggen als de nu door zijn ex aangedragen schulden daarin al zijn opgenomen. Wil hij niet betalen, dan kan zijn ex besluiten een juridische procedure en/of een invordering tegen hem te beginnen.

Consumentenzaken

Beëindiging contract internet bij detentie

Mijn neef heeft bijna negen maanden in het huis van bewaring gezeten. Tijdens zijn detentie heeft hij zijn internetprovider gemeld dat hij zijn abonnement per direct wilde beëindigen. Hij kreeg geen reactie. Hij heeft al die tijd geen gebruik kunnen maken van het internet. Vervolgens kreeg hij een rekening van 350 euro van een incassobureau. Hij was er helemaal van overtuigd dat zijn abonnement was afgesloten. Hoe moet hij dat oplossen?

Indien uw neef met de internetprovider een contract is aangegaan voor een bepaalde periode (meestal het eerste jaar), zit hij daaraan vast. Vanwege zijn detentie had hij een beroep kunnen doen op voortijdige beëindiging van het contract. De meeste providers willen daarop wel ingaan.

Hij of familie had echter wel een beroep kunnen doen op het onvermogen vanwege de detentie om van de provider gebruik te maken en daarover nader contact moeten leggen. Alleen maar een opzegbriefje of –telefoontje volstaat niet. Misschien dat hij bij overlegging van een kopie van de schriftelijk opzegging (meestal nodig!) de provider en het incassobureau nog op andere gedachten kan brengen.

jim postma :
Is het zogenaamde erfrecht (qua belastingen) niet totaal achterhaald? Immers mensen die hun hele leven hebben gespaard (wit) en hun huis hebben afbetaald (eveneens met totaal wit geld), daar wil de belastingen als een 'kannibaal' ook nog met zijn grauwgrijze klaauwen aan mee lopen graaïen. Totaal oneerlijk, ook om hun kinderen hiermee op te zadelen (waardoor soms de grootste dramatische familieruzies en vetes ontstaan, die nooit meer zijn recht te breiën.
Hetzelfde geldt in dit kader voor de zogenaamde 'Kansspelbelasting'. Als je wint moet je betalen. Als je verliest krijg je niks terug. Een zaak om mee naar de rechtbank te gaan. Anders moet je het geen KANSSPEL-belasting meer noemen. Kansspel volgens de wet betekent dat je met dat spel kan winnen of verliezen. Dus bij verlies ook 30 % terug!!!

woensdag 14 jun 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties