Rechten en Plichten 43: In lat-relatie samen auto aanschaffen

6469-rechten-en-plichten-43-in-lat-relatie-samen-auto-aanschaffen

(Door Hans Roodenburg)

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar


Erf- en schenkingsrecht

Ik ben weduwnaar van 72 jaar en heb een lat-relatie met een weduwe van dezelfde leeftijd. Allebei hebben wij AOW met aanvullend pensioen. Ik heb één dochter en mijn vriendin heeft geen kinderen. Wij hebben geen testament of samenlevingscontract. Nu zijn wij van plan samen een auto aan te schaffen. Ieder betaalt de helft van het aankoopbedrag. Wat gebeurt er nu met de auto indien ik kom te overlijden? Ik wil niet dat dat de auto naar mijn dochter gaat.

Dat zal u dan toch in een testament óf met uw dochter moeten regelen. Als u goed met uw dochter omgaat, dan zal het waarschijnlijk géén probleem geven om met haar af te spreken dat uw lat-relatie in de betreffende auto blijft rijden. Zeker als uw dochter van u nog meer gaat erven. Als zij van u méér erft dan 20.148 euro (vrijstelling in 2017), dan zal zij over uw helft of de uiteindelijke dagwaarde daarna van de auto erfbelasting moeten betalen.

Tweetrapstestament bespaart soms

Ik meen een aardig kapitaaltje te hebben van omstreeks vier ton, inclusief de vrije waarde van mijn eigen huis. Samen met mijn vrouw met wie ik in gemeenschap van goederen ben getrouwd. We schenken al jaarlijks binnen de fiscale vrijstellingen aan onze twee kinderen. Stel je voor dat ik overlijd, wat is dan de beste mogelijkheid om grote fiscale kosten te ontlopen?

Als het op de situatie van u en uw vrouw slaat, dan is misschien een ‘tweetrapstestament’ de oplossing. Maar raadpleeg daarover eerst een notaris. U laat in feite alles na aan uw partner en niets aan uw kinderen. Dat betekent dat uw partner geen erfbelasting hoeft te betalen als haar verkrijging (van u) niet meer is dan €638.089 (in 2017). Na haar overlijden wordt de erfbelasting wel afgerekend over de verkrijgers alsdan!

U en uw vrouw hebben de kans om jaarlijks binnen de vrijstellingen schenkingen te doen aan de kinderen of aan wie u wil! Het is echter een behoorlijk ingewikkelde kwestie waaraan vele haken en ogen zitten. Daarom verwijzen wij u door naar een notaris. Vraag wel van tevoren offertes want de tarieven kunnen behoorlijk verschillen. Het kan soms u en uw vrouw inderdaad vele duizenden euro’s aan erfbelasting schelen.

AOW en pensioen

Belastingdienst legt beslag op AOW

Ik ben Nederlandse en heb 17 jaar in Spanje gewoond. Dus ik word voor 34 procent gekort op mijn AOW. Hoewel het géén vetpot is, heb ik niet zoveel wensen. Het probleem van mij is de Nederlandse belastingdienst. Die stond namelijk al te wachten om, wanneer mijn AOW weer vrij zou komen, op die uitkering voor 98 procent in beslag te nemen.

Er stond namelijk een autobelastingschuld open, die ik had moeten betalen. Onterecht, vind ik nog steeds, want de auto heeft nimmer in Nederland gereden, de auto was gesponsord en direct naar Spanje vertrokken om ingezet te worden voor hulpeloze dieren.

Ik ben in Nederland na advies van de nationale ombudsman bij een persoonlijke belastingadviseur beland, die ik alle documenten heb opgestuurd. Maar daar hoor ik niets meer van. Sinds kort heb ik een beroep gedaan op de rechtbank in Amsterdam.

Mogen instanties zoveel AOW – het gaat om een bedrag van 681 euro - inhouden van mijn AOW? Ik dreig mijn onderkomen kwijt te raken, omdat ik al drie maanden de huur niet heb betaald. Ik ben de wanhoop nabij.

Wat een ellende allemaal! Helpt een afbetalingsregeling met de fiscus?

Wij weten niet waar u vraag op slaat. Is het misschien achterstallige wegenbelasting die u nog moet voldoen? Had u niet beter de auto in Spanje met een Spaans kenteken kunnen registreren? Of was het een exportheffing? Dat komt ook voor.

Het zal niet de belastinginhouding zijn op uw AOW want die is vrijwel niks! Zeker niet met uw belastingvrije voet (alleen voor inkomsten).

Wij vragen ons af of u in al die jaren dat u in Spanje hebt gewoond daar geen inkomen hebt opgebouwd (dus pensioen).

We vrezen dat uw stappen om de rechtbank in te schakelen geen succes zullen hebben. Wij zien dat u allerlei referentienummers opgeeft in verschillende EU-landen. Begin daarin eens te snoeien. Ook al is het allemaal liefdewerk. Dat bespaart kosten. Wij geven alleen maar een eerste advies. U bent rijp voor een échte adviseur.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties