Rechten en Plichten 43: In lat-relatie samen auto aanschaffen

6469-rechten-en-plichten-43-in-lat-relatie-samen-auto-aanschaffen

(Door Hans Roodenburg)

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar


Erf- en schenkingsrecht

Ik ben weduwnaar van 72 jaar en heb een lat-relatie met een weduwe van dezelfde leeftijd. Allebei hebben wij AOW met aanvullend pensioen. Ik heb één dochter en mijn vriendin heeft geen kinderen. Wij hebben geen testament of samenlevingscontract. Nu zijn wij van plan samen een auto aan te schaffen. Ieder betaalt de helft van het aankoopbedrag. Wat gebeurt er nu met de auto indien ik kom te overlijden? Ik wil niet dat dat de auto naar mijn dochter gaat.

Dat zal u dan toch in een testament óf met uw dochter moeten regelen. Als u goed met uw dochter omgaat, dan zal het waarschijnlijk géén probleem geven om met haar af te spreken dat uw lat-relatie in de betreffende auto blijft rijden. Zeker als uw dochter van u nog meer gaat erven. Als zij van u méér erft dan 20.148 euro (vrijstelling in 2017), dan zal zij over uw helft of de uiteindelijke dagwaarde daarna van de auto erfbelasting moeten betalen.

Tweetrapstestament bespaart soms

Ik meen een aardig kapitaaltje te hebben van omstreeks vier ton, inclusief de vrije waarde van mijn eigen huis. Samen met mijn vrouw met wie ik in gemeenschap van goederen ben getrouwd. We schenken al jaarlijks binnen de fiscale vrijstellingen aan onze twee kinderen. Stel je voor dat ik overlijd, wat is dan de beste mogelijkheid om grote fiscale kosten te ontlopen?

Als het op de situatie van u en uw vrouw slaat, dan is misschien een ‘tweetrapstestament’ de oplossing. Maar raadpleeg daarover eerst een notaris. U laat in feite alles na aan uw partner en niets aan uw kinderen. Dat betekent dat uw partner geen erfbelasting hoeft te betalen als haar verkrijging (van u) niet meer is dan €638.089 (in 2017). Na haar overlijden wordt de erfbelasting wel afgerekend over de verkrijgers alsdan!

U en uw vrouw hebben de kans om jaarlijks binnen de vrijstellingen schenkingen te doen aan de kinderen of aan wie u wil! Het is echter een behoorlijk ingewikkelde kwestie waaraan vele haken en ogen zitten. Daarom verwijzen wij u door naar een notaris. Vraag wel van tevoren offertes want de tarieven kunnen behoorlijk verschillen. Het kan soms u en uw vrouw inderdaad vele duizenden euro’s aan erfbelasting schelen.

AOW en pensioen

Belastingdienst legt beslag op AOW

Ik ben Nederlandse en heb 17 jaar in Spanje gewoond. Dus ik word voor 34 procent gekort op mijn AOW. Hoewel het géén vetpot is, heb ik niet zoveel wensen. Het probleem van mij is de Nederlandse belastingdienst. Die stond namelijk al te wachten om, wanneer mijn AOW weer vrij zou komen, op die uitkering voor 98 procent in beslag te nemen.

Er stond namelijk een autobelastingschuld open, die ik had moeten betalen. Onterecht, vind ik nog steeds, want de auto heeft nimmer in Nederland gereden, de auto was gesponsord en direct naar Spanje vertrokken om ingezet te worden voor hulpeloze dieren.

Ik ben in Nederland na advies van de nationale ombudsman bij een persoonlijke belastingadviseur beland, die ik alle documenten heb opgestuurd. Maar daar hoor ik niets meer van. Sinds kort heb ik een beroep gedaan op de rechtbank in Amsterdam.

Mogen instanties zoveel AOW – het gaat om een bedrag van 681 euro - inhouden van mijn AOW? Ik dreig mijn onderkomen kwijt te raken, omdat ik al drie maanden de huur niet heb betaald. Ik ben de wanhoop nabij.

Wat een ellende allemaal! Helpt een afbetalingsregeling met de fiscus?

Wij weten niet waar u vraag op slaat. Is het misschien achterstallige wegenbelasting die u nog moet voldoen? Had u niet beter de auto in Spanje met een Spaans kenteken kunnen registreren? Of was het een exportheffing? Dat komt ook voor.

Het zal niet de belastinginhouding zijn op uw AOW want die is vrijwel niks! Zeker niet met uw belastingvrije voet (alleen voor inkomsten).

Wij vragen ons af of u in al die jaren dat u in Spanje hebt gewoond daar geen inkomen hebt opgebouwd (dus pensioen).

We vrezen dat uw stappen om de rechtbank in te schakelen geen succes zullen hebben. Wij zien dat u allerlei referentienummers opgeeft in verschillende EU-landen. Begin daarin eens te snoeien. Ook al is het allemaal liefdewerk. Dat bespaart kosten. Wij geven alleen maar een eerste advies. U bent rijp voor een échte adviseur.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

The funny side of the moon

Neil deGrasse Tyson @neiltyson

Turns out, there never was a Man on the Moon, only a Woman in the Moon. And her name is Wilma.
  • Nieuw

  • Reacties