Rechten en Plichten 42: Zonder testament is notaris niet verplicht

6460-rechten-en-plichten-42-zonder-testament-is-notaris-niet-verplicht

(Door Hans Roodenburg)

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar


Erf- en schenkingsrecht

Mijn vrouw en ik hebben een en/of-rekening bij twee banken. We hebben twee kinderen. Erg veel spaargeld en vermogen hebben we niet. Als een van ons overlijdt, komt er dan een notaris aan te pas?

Voor de afwikkeling van de nalatenschap als een van u overlijdt is in principe geen notaris nodig als er geen testament speelt. De inschakeling van een notaris is wel aan te bevelen als het na te laten vermogen groot is en er ingewikkelde kwesties spelen. Het kan misschien zijn dat een van de banken na overlijden van een van de rekeninghouders om een verklaring van erfrecht vraagt.

Dat komt soms bij ingewikkelde kwesties wel voor. Zo'n verklaring (die nog niet een afwikkeling van de nalatenschap door de notaris betekent!) kost enkele honderden euro's, maar kan bij het uitzoeken van ingewikkelde erfrechtkwesties behoorlijk hoger uitkomen.

Al met al willen nabestaanden ook hierop vaak bezuinigen, maar zeker als het om de langstlevende én kinderen gaat, kunnen kopieën van zo'n verklaring later ook wel van pas komen.

Sociale voorzieningen

Huishoudelijke hulp wordt minder betaald

Dankzij de wet Wmo heeft mijn huishoudelijke hulp bedenkelijke arbeidsvoorwaarden gekregen. Zij heeft namelijk een contract bij een verzorger getekend waardoor zij er behoorlijk op achteruitgang. Wat kan ik voor haar doen?

We waarderen uw zorgen over de arbeidsvoorwaarden van uw hulp in het huishouden. Met alle respect voor u, het is toch een kwestie tussen uw hulp en haar werkgever (waarschijnlijk een andere thuiszorgorganisatie).

Ze heeft zelf haar contract gewijzigd. Als zij dat niet wil, had zij daarmee ook niet akkoord moeten gaan. Het is een bekend probleem dat mensen die eerst in dienst waren van een andere thuiszorgorganisatie in sommige arbeidsvoorwaarden erop achteruit zijn gegaan. Mogelijk waren ze anders ontslagen en dan zijn ze – afgezien van de afvloeiingsregeling - nog verder van huis. De uitvoering van de Wmo ligt tegenwoordig bij de gemeenten. Alleen nog de nationale wetgeving zit bij het kabinet dat nogal op huishoudelijke hulp heeft bezuinigd. De Tweede Kamer is in meerderheid ermee akkoord gegaan.

Het heeft ook alles te maken met de maximale tarieven die de gemeenten voor huishoudelijke hulpen hanteren. De eigen bijdrage per vier weken is naar rato van het inkomen ook al iets hoger geworden. En voor persoonlijk hulp in de huishouding van de Wmo komen mensen alleen maar in aanmerking als zij aan de criteria voldoen.

Flexpensioen wordt gekort op bijstand

Ik heb een bijstandsuitkering. Ik ben alleenstaand en thans 61 jaar. Nu krijg ik sinds kort flexpensioen van 102 euro per maand dat ik ooit tijdens mijn werkzaamheden in de gezondheidszorg heb opgebouwd. Mag de sociale dienst in mijn gemeente dat flexpensioen helemaal inhouden?

In bijstand worden alle inkomsten uit arbeid en in verband met arbeid uit het verleden (zoals uw flexpensioen) in mindering gebracht. Dat is wettelijk vastgelegd. Soms hebben mensen al lang van tevoren hun flexpensioen kunnen omzetten in een aanvulling op het latere ouderdomspensioen (gaat samen vaak pas in met de AOW). Als dat ruim voor u in de bijstand kwam is gedaan, is er géén man overboord. Probleem is vaak dat mensen daarin geen erg hebben.

In uw situatie is het eigenlijk nu andersom. U krijgt op uw flexpensioen een aanvulling tot het (netto) sociaal minimum van de gemeentelijke sociale dienst.

AOW en pensioen

Pensioenverevening is over gehuwde periode

Ik ben gehuwd geweest van 1970 tot 1988. Mijn ex-vrouw maakt aanspraak op een gedeelte van mijn pensioen. Dit is nu de wet en daar heb ik geen problemen mee. Later kreeg ik weer contact met mijn ex-vrouw en we zijn in augustus 1994 opnieuw met elkaar gehuwd. Dit tweede huwelijk met haar heeft maar een jaar geduurd. Nu wil zij aanspraak maken ook op het pensioen van mij in de tijd dat we niet gehuwd waren. Hoe zit dat?

Het antwoord is heel eenvoudig: zij heeft alleen maar recht op pensioenverevening in de periode dat zij met u gehuwd was of een samenlevingscontract had. Ons advies: stuur haar een brief dat zij rechten alleen kan doen gelden op pensioenverevening tijdens haar huwelijk met u! Als zij over dat ene jaar dat u opnieuw met haar gehuwd was dat ook wil doen, dan is het tijd genoeg om uw pensioenfonds daarbij te betrekken. Is dat al niet geregeld toen u voor de tweede keer van haar ging scheiden?

Hans Roodenburg :
Beiden hebben dus een testament op de langstlevende persoon. In het geval van een auto-ongeluk is al gauw vast te stellen wie de langstlevende is. Bij een vliegtuigongeluk waarbij iedereen om het leven komt, is dat vaak moeilijker. In ieders testament vereist dat als de langstlevende niet meer leeft, beschreven wordt wie dán erft van jullie. Dat kan inderdaad een goed doel zijn dat door de fiscus wordt geaccepteerd, een zogenoemde ANBI.
Overigens moet je wel in de gaten houden dat de fiscus in het geval van niet-samenwonende mensen – en géén fiscale partners – een aardig graantje meepikt bij de dood van één. In het geval van fiscale (geregistreerde) partners is de vrijstelling van vermogen naar de langstlevende zelfs €638.089 (in 1017) en is het tarief van de verkrijging (boven die vrijstelling) slechts 10 procent tot €122.269. Voor alleenstaande AOW'ers op afstand is dat slechts €2129 en betaalt men een veel hogere erfbelasting. Vandaar ook het advies dat de langstlevende het beter kan opmaken.

zaterdag 15 apr 2017

jim postma :
Jana en ik - zij als voormalig Rotterdams stadsdichteres - en ik als haast eeuwenoud journalist (slechts over de afgelopen 50 jaar!!!) - hebben een contract afgesloten bij de notaris over de langstlevende. De langstlevende krijgt dus 'Alles' en uiteraard de 'niet=langstlevende' NIETS.

Stel dat wij in de tussentijd - niet helemaal onwaarschijnlijk - samen omkomen in een verkeersongeluk (samen in onze gezamenlijke auto weliswaar), hoe voorkomen wij gezamenlijk dan dat dit niet naar de meest dichtsbijzijnde familie gaat?

Samen zouden wij dan willen dat in dat geval - van gezamenlijk overlijden - alles gaat (op enkele tienduizenden na voor familieleden) naar een goed doel. Dus bijvoorbeeld Amnesty International of naar Dierenasiels.

Moet je dan ook hiervoor - via de notaris - nog de nodige voorbereidingsmaatregelen treffen?!

woensdag 05 apr 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties