Rechten en Plichten 41: Erf- en Schenkingsrecht

6443-rechten-en-plichten-41-erf-en-schenkingsrecht (Door Hans Roodenburg)

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar


Erf- en schenkingsrecht

Aangifte bij fiscus na minstens één maand

Binnen welke termijn moet een nalatenschap worden afgehandeld? Kan ik de notaris die dit behandelt achter de vodden zitten?

Daar staat geen termijn voor. Dat hangt namelijk af van het in kaart brengen van de erfgenamen. Wel is het zo dat als een notaris de boel traineert, hij tot spoed kan worden aangemaand of dat erfgenamen een andere notaris vragen. Als een van de erfgenamen is gemachtigd de afhandeling te doen, en hij of zij alles op zijn beloop laat, kunnen andere erfgenamen hem of haar er weer van afhalen of juridische stappen ondernemen.

In principe moet elke erfgenaam zijn of haar erfenis opgeven als deze onder de erfbelasting valt. Overigens is dat voor de Belastingdienst vrij makkelijk na te gaan vanwege de aangifte voor de inkomstenbelasting van de overledene. Daarvoor stuurt de fiscus na minimaal een maand een zogenoemde F-aangifte.

Of er moet uitstel worden gevraagd om goede redenen. Als de nalatenschap nog niet 'verdeeld' is, zal de inspecteur van belastingen een voorlopige aanslag opleggen

Vrijstellingen bij ouders en kinderen

Hoeveel erfbelasting moet je betalen als een ouder overlijdt met twee kinderen? Hoe hoog is het vrijgestelde bedrag en wat moet men daarboven betalen?

Aannemende dat er geen testament is, geldt de wettelijke regeling. Dat betekent dat de langstlevende ouder voorlopig alles in beheer krijgt en de twee kinderen over hun deel een vordering op die ouder houden. De vrijstelling voor erfbelasting tussen fiscale partners (gehuwden en samenlevenden) bedraagt in 2017 dit jaar maximaal € 638.089. Voor kinderen (ouder dan 23 jaar en die niet meer worden onderhouden door de ouders) is de vrijstelling € 20.209. Pas als zij meer erven dan € 20.209 betalen zij 10 procent tot € 122.269. Daarboven 20 procent.

Sociale voorzieningen

Huurtoeslag ook bij rente te verkrijgen

Wij zijn een gelukkig echtpaar van 80 en 82 jaar. Men heeft mij gezegd dat men geen huurtoeslag krijgt als men zelfs maar één euro rente ontvangt op zijn spaargeld. Klopt dit?

Nee. De huurtoeslag is niet alleen afhankelijk van uw maandelijkse inkomsten (AOW, pensioen, etc.) maar ook hoeveel spaargeld en ander vermogen u bezit. U als echtpaar, beiden met AOW mag in 2017 samen niet meer dan € 30.175 als jaarinkomen hebben en de zogenoemde rekenhuur mag niet lager zijn dan € 219,79 en niet hoger dan € 710,68 per maand zijn.

Het spaargeld en andere bezittingen (in box 3) mag niet meer zijn dan €50.000 voor een AOW-echtpaar. De belastingdienst bekijkt aan de hand van de aangiftes of u aan deze voorwaarden voor huursubsidie voldoet.

Consumentenzaken

Nieuwe platte tv heeft steeds euvel

Het lukt de elektronicazaak maar niet mij een deugdelijke platte televisie van omstreeks 500 euro te leveren. Nadat ik de tv had gekocht bleek er voortdurend een storing op te zitten. Het toestel heb ik teruggebracht en het zou worden gerepareerd. Een heleboel keren daarover contact gehad en langs geweest, zonder resultaat. Uiteindelijk een ander toestel gekregen met hetzelfde euvel! Nu wil ik mijn geld terug. Hoe moet ik handelen?

Een leverancier is op grond van de garantieverplichtingen én consumentenwetten gehouden om een deugdelijk product te leveren. Dat betekent dat als u een product koopt, en het is niet in orde, de leverancier/winkelier in de gelegenheid gesteld moet worden een goed product af te leveren. Dat betekent niet automatisch dat u uw geld kan terugeisen als de leverancier het niet lukt een deugdelijk apparaat te leveren.

U hebt ook een koopovereenkomst gesloten waarbij u zich hebt verplicht een product af te nemen. In de praktijk zullen echter vele goede leveranciers na een reeks van problemen met een product niet zo moeilijk doen om u het aankoopbedrag terug te betalen. Spreek daarop de leverancier aan!

Komt u er met de leverancier niet uit, dan moet u onderzoeken of de kwestie is voor te leggen aan de geschillencommissie van de branche waartoe de leverancier behoort. Het is ook verstandig om eerst na te gaan of het euvel niet door iets anders is ontstaan, bijvoorbeeld door uw aansluitingen. Dat laatste zou best eens het geval kunnen zijn indien u inmiddels al een andere tv van de leverancier hebt gekregen.

Het is in uw geval onduidelijk waar hiervan sprake is. Het kan ook door eigen fouten zijn ontstaan.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties