Rechten en Plichten 39: Gekort op AOW

6345-rechten-en-plichten-39-gekort-op-aow

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar.


AOW en pensioen

Gekort op AOW door verblijf buitenland

Mijn vrouw en ik hebben gedurende een periode van 29 maanden gewoond in Singapore waar ik alleen een baan had. We hebben in die tijd niet vrijwillig AOW-premie betaald. Ik heb begrepen dat we ieder 5 procent op onze AOW-uitkering worden gekort. Ik word in 2017 AOW gerechtigd. Mijn vrouw drie jaar later. Als zij in Nederland was gebleven had zij ook geen AOW-premie betaald omdat zij geen eigen inkomen had. Is het niet vreemd dat zij daarom ook wordt gekort?

Indien u en uw vrouw in het buitenland hebben verbleven en niet vrijwillig AOW-premie hebben betaald dan wordt men met 2 procent per jaar in het buitenland gekort op de AOW en per persoon. Een voorwaarde voor volledige AOW is namelijk, dat u vijftig jaar (vanaf uw 15de tot uw 65ste) ingezetene in Nederland bent geweest. Of men dan werk (en inkomsten) heeft gehad, maakt niet uit.

De AOW is al lang geïndividualiseerd. Ieder heeft een zelfstandig recht op een uitkering en niet zoals nog velen denken alleen de oudste (vaak de man). Ieder wordt dus 5 procent gekort voor het verblijf in Singapore.

Overigens krijgt u uw AOW voor een gehuwde die totaal thans omstreeks 788 euro bruto per maand, exclusief vakantietoeslag. De toeslag voor uw jongere vrouw is al per 1 januari 2015 afgeschaft.

Erf- en schenkingsrecht

Partnertestament na huwelijk

Rond onze pensioenleeftijd zijn mijn vrouw en ik na een aantal jaren samenwonen (zonder partnerschapsvoorwaarden) getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden. Tijdens de jaren van samenwonen heeft mijn vrouw een erfcontract bij de notaris op laten stellen. Ten gunste van mij en haar kinderen. Ik vraag mij nu af of door het trouwen het erfcontract nog een rol speelt bij overlijden.

Alle erfrechten in een testament via een notaris blijven geldig. Dus ook dat van uw (inmiddels) gehuwde partner. Toch verdient het aanbeveling om te kijken of alles nog ‘past’. Ook andersom. Van uw vermogen naar de erfrechten van uw vrouw. Het erfrecht is per 1 januari 2003 behoorlijk gewijzigd en het vermogensrecht per 1 januari 2012. Komt u zelf er niet uit, raadpleeg dan een notaris. Jaarlijks zijn er ook kleine aanpassingen.

Familierecht

Nieuwe vrouw palmt ex in

Na en huwelijk van ruim 30 jaar ben ik al vele jaren terug gescheiden van mijn ex. Zijn nieuwe vrouw heeft hem helemaal ingepalmd. Nu is hij een paar jaar terug gecremeerd. Onze oudste zoon heeft er nog steeds grote moeite mee dat hij nooit door haar ergens werd bij gevraagd. Heeft u hierop een reactie?

In uw onduidelijke brief stelt u eigenlijk géén vraag. Maar het scheidingsrecht geeft u wel enkele aanknopingspunten. We begrijpen dat u bijna 30 jaar gehuwd bent geweest. In uw echtscheidingsconvenant staat hoe het bij uw scheiding is geregeld. Dat kan bijvoorbeeld zelfs een alimentatie zijn of pensioenverevening. Ook staat daarin geregeld wat er eventueel met uw gezamenlijk kinderen is gebeurd of nog moest gebeuren.

Hebben zij misschien nog erfrechten nu uw ex is gecremeerd? Omdat het ons allemaal onduidelijk is, houden wij het hierbij. Wij raden u aan mondeling contact te zoeken met iemand die u kunt helpen.

Fiscale zaken

Veel betalen aan fiscus in box 3

Ik moet een godsvermogen betalen aan de fiscus in box 3 waar ik ver boven de vrijstellingen kom voor spaargeld van echtparen. Hoe is dat te voorkomen?

Niet zo geschikt daarvoor is spaargeld alleen, waarop je vrij opneembaar nog niet eens 1 procent rente krijgt. De geldontwaarding (inflatie) is overigens ook erg laag.

Indien u enigszins onderlegt bent, kunt u beter proberen te beleggen over langere termijn. Dan maakt u minstens een rendement van misschien wel 4 procent en aan de fiscus betaalt u boven de vrijstelling daarvan 30 procent (feitelijk 1,2 procent). Om een voorbeeld te geven de AEX (de beursindex in Amsterdam) is vorig jaar met circa 6 procent winst afgesloten.

Als u voorzichtig bent – dat proeven we uit uw vraag – dan beperkt u zich deels tot aandelenfondsen.

U kunt uw geld ook door professionele vermogensbeheerders laten beleggen. Zij rekenen meestal wel iets meer maar u krijgt dan ook maatwerk.

De algemene vrijstelling in box 3 is voor partners in 2016 €48.874. Daarover is erg veel politieke discussie. Mogelijk heeft u ook met box 2 (aanmerkelijk belang) te maken.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties