Rechten en Plichten 39: Gekort op AOW

6345-rechten-en-plichten-39-gekort-op-aow

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar.


AOW en pensioen

Gekort op AOW door verblijf buitenland

Mijn vrouw en ik hebben gedurende een periode van 29 maanden gewoond in Singapore waar ik alleen een baan had. We hebben in die tijd niet vrijwillig AOW-premie betaald. Ik heb begrepen dat we ieder 5 procent op onze AOW-uitkering worden gekort. Ik word in 2017 AOW gerechtigd. Mijn vrouw drie jaar later. Als zij in Nederland was gebleven had zij ook geen AOW-premie betaald omdat zij geen eigen inkomen had. Is het niet vreemd dat zij daarom ook wordt gekort?

Indien u en uw vrouw in het buitenland hebben verbleven en niet vrijwillig AOW-premie hebben betaald dan wordt men met 2 procent per jaar in het buitenland gekort op de AOW en per persoon. Een voorwaarde voor volledige AOW is namelijk, dat u vijftig jaar (vanaf uw 15de tot uw 65ste) ingezetene in Nederland bent geweest. Of men dan werk (en inkomsten) heeft gehad, maakt niet uit.

De AOW is al lang geïndividualiseerd. Ieder heeft een zelfstandig recht op een uitkering en niet zoals nog velen denken alleen de oudste (vaak de man). Ieder wordt dus 5 procent gekort voor het verblijf in Singapore.

Overigens krijgt u uw AOW voor een gehuwde die totaal thans omstreeks 788 euro bruto per maand, exclusief vakantietoeslag. De toeslag voor uw jongere vrouw is al per 1 januari 2015 afgeschaft.

Erf- en schenkingsrecht

Partnertestament na huwelijk

Rond onze pensioenleeftijd zijn mijn vrouw en ik na een aantal jaren samenwonen (zonder partnerschapsvoorwaarden) getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden. Tijdens de jaren van samenwonen heeft mijn vrouw een erfcontract bij de notaris op laten stellen. Ten gunste van mij en haar kinderen. Ik vraag mij nu af of door het trouwen het erfcontract nog een rol speelt bij overlijden.

Alle erfrechten in een testament via een notaris blijven geldig. Dus ook dat van uw (inmiddels) gehuwde partner. Toch verdient het aanbeveling om te kijken of alles nog ‘past’. Ook andersom. Van uw vermogen naar de erfrechten van uw vrouw. Het erfrecht is per 1 januari 2003 behoorlijk gewijzigd en het vermogensrecht per 1 januari 2012. Komt u zelf er niet uit, raadpleeg dan een notaris. Jaarlijks zijn er ook kleine aanpassingen.

Familierecht

Nieuwe vrouw palmt ex in

Na en huwelijk van ruim 30 jaar ben ik al vele jaren terug gescheiden van mijn ex. Zijn nieuwe vrouw heeft hem helemaal ingepalmd. Nu is hij een paar jaar terug gecremeerd. Onze oudste zoon heeft er nog steeds grote moeite mee dat hij nooit door haar ergens werd bij gevraagd. Heeft u hierop een reactie?

In uw onduidelijke brief stelt u eigenlijk géén vraag. Maar het scheidingsrecht geeft u wel enkele aanknopingspunten. We begrijpen dat u bijna 30 jaar gehuwd bent geweest. In uw echtscheidingsconvenant staat hoe het bij uw scheiding is geregeld. Dat kan bijvoorbeeld zelfs een alimentatie zijn of pensioenverevening. Ook staat daarin geregeld wat er eventueel met uw gezamenlijk kinderen is gebeurd of nog moest gebeuren.

Hebben zij misschien nog erfrechten nu uw ex is gecremeerd? Omdat het ons allemaal onduidelijk is, houden wij het hierbij. Wij raden u aan mondeling contact te zoeken met iemand die u kunt helpen.

Fiscale zaken

Veel betalen aan fiscus in box 3

Ik moet een godsvermogen betalen aan de fiscus in box 3 waar ik ver boven de vrijstellingen kom voor spaargeld van echtparen. Hoe is dat te voorkomen?

Niet zo geschikt daarvoor is spaargeld alleen, waarop je vrij opneembaar nog niet eens 1 procent rente krijgt. De geldontwaarding (inflatie) is overigens ook erg laag.

Indien u enigszins onderlegt bent, kunt u beter proberen te beleggen over langere termijn. Dan maakt u minstens een rendement van misschien wel 4 procent en aan de fiscus betaalt u boven de vrijstelling daarvan 30 procent (feitelijk 1,2 procent). Om een voorbeeld te geven de AEX (de beursindex in Amsterdam) is vorig jaar met circa 6 procent winst afgesloten.

Als u voorzichtig bent – dat proeven we uit uw vraag – dan beperkt u zich deels tot aandelenfondsen.

U kunt uw geld ook door professionele vermogensbeheerders laten beleggen. Zij rekenen meestal wel iets meer maar u krijgt dan ook maatwerk.

De algemene vrijstelling in box 3 is voor partners in 2016 €48.874. Daarover is erg veel politieke discussie. Mogelijk heeft u ook met box 2 (aanmerkelijk belang) te maken.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Soldatenrondje op het terras’


Het gesprek tussen de

gepensioneerden op

het zonovergoten terras

gaat over hun lang

verleden als militair.


De ene anekdote volgt

na de andere en na

het zoveelste biertje is

het dus lachen, gieren

en brullen, zoals in

de vroegere diensttijd.


De jongste van het stel

ene Daan begint nu over

zijn vroegere meerdere

aan wie zijn compagnie

inmiddels een pesthekel

had gekregen.


Daan: ‘En toen zongen wij

uit volle borst, waar hij

bij ouderwets schreeuwend

en vloekend aanwezig was:


‘Beter je zus als hoer dan je

sergeant-majoor als broer.’


JP


(Andere dienstervaringen zijn

hier van harte welkom).


  • Nieuw

  • Reacties