Rechten & Plichten 38: AOW en Pensioen

6336-rechten-plichten-38-aow-en-pensioen

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar.

AOW en pensioen

Toets is vaak onzin bij lijfrente-uitkering

Mijn leeftijd is 65 jaar. Bij de aanvang van mijn AOW in november komen twee rekeningen bij de bank tot uitkering. Dit zijn een gouden handdruk en een lijfrente spaarregeling. Deze dienen overgezet te worden naar een periodieke uitkering. Ik wil dit laten doen bij dezelfde bankinstelling over een periode van 10 jaar. Nu wordt er gesteld dat ik eerst een kennis- en ervaringstoets (€250) moet doen.

Als ik daar één fout in maak dan moet ik een adviseur (€800) in de hand nemen. Er werd gesteld dat ik dit twee keer zou moeten doen omdat het twee verschillende producten zijn. En dit terwijl ik precies weet wat ik met mijn geld wil doen. Dat is tien jaar vast bij dezelfde instelling met een maandelijkse uitkering. Verder niets.

Kunt u mij uitleggen waarom ik die test twee keer moet doen en waarom dat zoveel geld moet kosten? En waarom ik geen enkele fout daarin zou mogen maken met de dreiging dat ik dan verplicht ben een adviseur in de hand te nemen.

De toetsen zijn in uw geval natuurlijk onzin. Alle banken en verzekeringsmaatschappijen vragen tegenwoordig om een ‘beleggerstoets’. Vaak overbodig. Wel zal de bank bij omzetten naar een periodieke lijfrente een kostenvergoeding vragen. Meestal komt die overeen met het bedrag van de lijfrentes. Soms ook is er een eenmalige kostenpost. We zien op internet zelfs aanbiedingen voor eenmalig 90 euro. En een heel gering bedrag voor administratiekosten bij jaarlijkse uitbetaling.

Ga dus in onderhandelingen met uw bank. Op internet kunt u genoeg andere instellingen vinden die, even los van de toets waarop u wijst, bereid zijn om uw lijfrente en gouden handdruk periodiek uit te keren. De hoogte van de rente kan erg veel schelen, maar let ook (tegenwoordig) op de kosten die in rekening worden gebracht.

AOW van vrouw die uit buitenland is gekomen

Mijn vrouw, in 1998 naar Nederland gekomen, krijgt uitgekeerd haar algemene heffingskorting van de Belastingdienst. Dat heet, geloof ik, in de volksmond ‘een aanrechtsubsidie’. Zij is nu ook AOW-gerechtigd maar zij krijgt echter maar over achttien jaar. Daarom slechts een paar honderd euro. Zij viel ook niet onder de toeslagmogelijkheden omdat ik na 1 januari 2015 AOW-gerechtigd ben geworden. Tot wanneer krijgt zij de heffingskorting uitbetaald?

Tot zij AOW-gerechtigd is. Daarna wordt de heffingskorting verrekend met haar AOW. Mochten u en uw vrouw onder het bestaansniveau (bijstand voor gehuwden) vallen dan kunt u bij de Sociale Verzekeringsbank een aanvulling op uw beider AOW-uitkering aanvragen. Maar we vermoeden dat u met uw pensioen erbij daarvoor niet in aanmerking komt. Overigens zal haar AOW iets hoger kunnen zijn dan de uitbetaling van de algemene heffingskorting. Mogelijk was u in die situatie ook al onder het bestaansminimum gedoken.

Erf- en schenkingsrecht

Codicil is soms genoeg bij weinig vermogen

Ik ben een alleenstaande vrouw van 63 jaar, ik heb géén kinderen en heb zes zussen en vier broers. Met één zus en één broer heb ik een directe band. Aan hen wil ik mijn spaarcenten nalaten. De anderen zijn ook aardig voor me maar staan wat op afstand. Ik probeer nu mijn uitvaartwensen op papier te zetten hoewel ik het voornemen heb nog lang te leven. Ik heb een huurhuis en nog een paar spaarcenten. Mijn lieve broer en zus adviseren mij met een notaris te gaan praten. Dat kost toch wat? Is er geen andere manier?

Indien u niet veel bezittingen hebt, kunt u volstaan met een zogenoemd ‘codicil’. Dat is een zelf geschreven verklaring, gedagtekend en ondertekend, waarin u uw wensen met betrekking tot uw uitvaart kunt vermelden en wie dat allemaal moet regelen. Ook daarin kunt u aangeven het legateren van bepaalde eigen goederen zoals meubelen en sieraden.

Het is echter géén alternatief voor een testament. Dus u zult uw erfgenamen op hun blauwe ogen moeten geloven dat zij na uw overlijden niet ruzie gaan zoeken over uw eventuele spaarcentjes en dat zij (vooraf) al akkoord gaan met de door u bedoelde verdeling.

Wil u dit alles officieel voorkomen dan bent u toch gebonden aan een testament waarvoor u een notaris nodig hebt. Of vrijwel alles op de uitvaartkosten na van tevoren opmaken of af en toe de door uw bedoelde zus en broer iets fiscaalvrij toe te stoppen.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties