Rechten & Plichten 37: Erf- en schenkingsrecht

6301-rechten-plichten-37-erf-en-schenkingsrecht

Besparen met huwelijk op erfrechtbelasting

Ik woon alleen en wil dat graag zo houden. Met een goede vriendin ga ik al jaren vertrouwelijk om maar ook zij woont tot volle tevredenheid alleen. Aangezien ik tegen de tachtig loop, zou ik om fiscale redenen (erfbelasting) een huwelijk of partnerschap met haar willen aangaan. Echter met behoud van de status quo (dus niet gaan samenwonen). Ik heb enig vermogen, zij in het geheel niet. Kan zij op die manier veel erfbelasting besparen en wat zijn de consequenties voor de AOW voor alleenstaanden die we beiden nu nog krijgen?

Door een huwelijk of een officieel samenlevingscontract aan te gaan, kunt u inderdaad wederzijds erfbelasting besparen. Voor de Sociale Verzekeringsraad betekent dat u in eerste instantie elk alleen nog maar de AOW voor gehuwden krijgt. Tenzij u dan tegelijk kunt aantonen dat u absoluut niet één huishouden vormt. Dat kan nog problemen geven. Zeker als u een huwelijk of partnerschap aangaat.

De vrijstelling voor erfbelasting tussen fiscale partners bedraagt thans ruim 636.180 euro. Zou u per testament aan uw vriendin nalaten dan is haar vrijstelling erg laag.

Het kan voor uw vriendin dus behoorlijk lonen om een huwelijk met u aan te gaan of samen te gaan wonen. Aan de andere kant raakt zij dan haar alleenstaande AOW kwijt.

We raden om gecompliceerde kwesties (bijvoorbeeld wie zijn de wettelijke erfgenamen als u alleen blijft en heeft u nog levende kinderen?) te betrekken of een notaris advies te vragen.

Uitvaartverzekering is niet nalatenschap

Een alleenstaande moeder met veel schulden gaat binnenkort waarschijnlijk dood. Door haar inmiddels ook al overleden ouders is ooit een uitvaartverzekering voor haar afgesloten. Haar zoon zal waarschijnlijk niks erven en hij wil natuurlijk ook niet opdraaien voor eventuele schulden van zijn moeder. Als hij de uitkering van de uitvaartverzekering aanvaardt, loopt hij dan risico voor de schulden op te draaien? Hoe kan hij dat ontlopen en toch de begrafenis van zijn moeder bekostigen?

De uitkering uit een uitvaartverzekering behoort niet tot de nalatenschap want die is bedoeld om de kosten van de uitvaart van een overleden verzekerde te betalen. Dus de zoon zal hierbij geen problemen ondervinden. Wat de nalatenschap betreft, kan hij die zogenoemd 'beneficiair' aanvaarden.

Eenvoudig gezegd komt dat erop neer dat hij even afwacht of de schulden van de nalatenschap niet groter zijn dan de baten. Als blijkt dat er een negatief saldo is, dan hoeft hij niet met z'n privévermogen bij te springen om alle schulden van de overledene te voldoen.

In de praktijk gebeurt beneficiaire aanvaarding alleen als men erft van iemand van wie de vermogenspositie onbekend is. Voor beneficiair aanvaarden en ook voor het verwerpen moet een verklaring worden afgelegd op de griffie van de rechtbank. Indien het zover is, is het verstandig hierover een notaris te raadplegen. Want er zitten ook een paar adders onder het gras.

Financiële kwesties

Vergoeding getuige in strafproces

Mijn zoon heeft een dispuut met zijn vorige werkgever en binnen niet al te lange tijd zullen voor hem getuigen worden gehoord voor de rechtbank. Ik meen nog niet zo lang geleden via de media te hebben vernomen dat getuigen op een of andere manier schadeloos kunnen worden gesteld voor de kosten van het opnemen van (een gedeelte) van een vrije dag hiervoor. Klopt dit?

Inderdaad is het voor getuigen mogelijk een vergoeding te krijgen. Het moet dan echter wel om een strafproces gaan. Dat lijkt in het geval van uw zoon niet aan de orde. De 'verletschade', zoals het officieel heet, is een schadeloosstelling voor de tijd die getuigen kwijt zijn om naar de rechtszaal te komen.

Consumentenzaken

Zoon woont in bij zijn vader

Ik ben 75 jaar en bewoon een huurwoning voor senioren (55+). Mijn zoon van 43 jaar woont tijdelijk bij mij nu hij in een echtscheiding zit verwikkeld. Stel dat mij iets zou overkomen, moet mijn zoon dan de woning verlaten?

Ja. Tenzij hij in het huurcontract opgevoerd staat als medehuurder. Maar dat lijkt ons niet zo waarschijnlijk als hij tijdelijk bij u inwoont. Mocht u onverhoopt overlijden of het huis anderszins verlaten, dan heeft de achterblijvende bewoner in principe geen rechten op het blijven wonen in het huurhuis waarvan u de hoofdhuurder bent.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties