Rechten & Plichten 35: Alimentatie

6214-rechten-plichten-35-alimentatie

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar.

Tot 31 december 2014 stond Rechten & Plichten ook in De Oud-Rotterdammer.


Familierecht

Alimentatie betalen na AOW van ex

Ik ben vijf en een half jaar getrouwd geweest en heb nu al negen jaar betaald. Ik heb nu nog drie jaar te gaan. Mijn ex krijgt binnenkort AOW. Bestaat de mogelijkheid dat ik dan niet meer hoef te betalen, omdat mijn ex toch alleen van de AOW plus een gedeelte van mijn pensioen en toeslagen kan leven?

Het hangt van uw echtscheidingsconvenant (al dan niet door de rechter bepaald) met uw vrouw af. Staat daarin dat u moet blijven doorbetalen, ook als uw vrouw AOW krijgt, dan zit u daaraan vast. Dan bent u met uw alimentatiebetaling er inderdaad pas vanaf na twaalf jaar. Kan ook zijn dat al in uw convenant staat dat uw aanvullend pensioen is ‘verevend’. Dan is er al rekening mee gehouden.

Maar het kan zijn dat daarover niks in het convenant staat. Dan kunt u een beroep doen op uw draagkracht ten opzichte van die van haar. Dat wordt dan wel weer een rechterlijke kwestie met alle kosten van dien. Is dat het geval, neem dan contact op met uw echtscheidingsadvocaat of neem een ander.

Ook niet onbelangrijk is of uw ex wil meewerken. Dat kan enorm schelen in de kosten. De ‘sleutel’ van uw vraag ligt dus in de inhoud van het convenant.

AOW en pensioen

Verevening aanvragen moet binnen twee jaar

In 2005 vond de echtscheiding plaats met mijn echtgenoot met wie ik ruim 30 jaar getrouwd was geweest. In gemeenschap van goederen. Mijn toenmalige echtgenoot weigerde om mij inzage te geven in de pensioenen, die tijdens het huwelijk waren opgebouwd, opdat ik mijn deel via verevening bij ingang van de pensioenen, kon veiligstellen. Zelf heb ik praktisch geen pensioen opgebouwd omdat ik als huisvrouw mijn kinderen moest verzorgen.

Op 1 oktober gaan de pensioenen vanwege zijn 65-jarige leeftijd in. Nog steeds weigert hij om mij inzage te geven waardoor ik mijn wettelijke helft mist, die ik hard nodig heb. Ik ben inmiddels ook al 63 jaar.

Ik weet dat hij diverse pensioenen gaat krijgen. Een van de fondsen weigert om mij inzage te geven. Ik zou afhankelijk zijn van zijn bereidheid om mijn wettelijk deel naar mij over te maken. Omdat mijn ex blijft weigeren om inzage te geven en zijn wettelijke verplichtingen na te komen, vraag ik uw advies over de weg die ik moet volgen om te krijgen waar ik recht op heb.

Het vervelende is dat u te lang hebt gewacht met het actie nemen naar zijn pensioenfondsen. U had binnen twee jaar na de officiële echtscheidingsdatum contact moeten opnemen met de pensioenuitvoerder als hij (uw ex) niet wil meewerken. De meeste pensioenfondsen hebben daarvoor formulieren. Maar geen (hoge) nood!

U bent nu wel gebonden aan juridische procedures. Er zijn diverse advocaten die uw ex het vuur aan de schenen kunnen leggen. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Er zijn ook andere voorwaarden verbonden aan pensioenverevening, waaronder één dat niet meer dan circa 500 euro per jaar aan pensioen is opgebouwd. Uw in te schakelen juridisch adviseur kan dat precies uitleggen.

Erf- en schenkingsrecht

Schenkingen aan de kinderen bij leven

Indien een van ons nog leeft, hoeveel mogen wij dan uit onze vrije ruimte aan vermogen in box 3 en de overwaarde van ons huis schenken aan onze respectievelijk kinderen uit ons eerste huwelijk?

De algemene vrijstelling voor ouders aan kinderen is ongeacht hun leeftijd € 5304 per jaar (in 2016). Echter er zijn nog andere fiscale vrijstellingen mogelijk (eenmalig) tot aan zelfs € 53.016 per kind als het te schenken bedrag wordt gebruikt voor financiering van een huis of studie. U kunt op internet terugzien of bij de Belastingdienst vragen hoe deze regeling in elkaar steekt. Deze situatie is dus het geval als een van de ouders nog leeft.

In het belastingplan voor 2017 staat ook weer dat een belastingvrije schenking tot aan 100.000 euro aan kinderen voor de aanschaf of financiering van een eigen huis mogelijk wordt. Moet er alsnog schenkbelasting worden betaald, dan kunt u als schenker die belasting betalen. Het kind (de verkrijger) moet wel zelf aangifte doen.

Ons advies is kijk maar per jaar hoeveel ruimte dat u hebt en maak zoveel mogelijk gebruik van de fiscale vrijstellingen bij schenkingen. Van belang is wel het daadwerkelijke vermogen in box 3.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties