Rechten & Plichten 34: Dementie

6202-rechten-plichten-34-dementie

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar.

Tot 31 december 2014 stond Rechten & Plichten ook in De Oud-Rotterdammer.

________________________________________


Erf- en schenkingsrecht

Mensen met dementie niet té serieus nemen

Mijn moeder is dementerend. Ik heb alles geregeld na mijn vaders begrafenis. Moeder had mij gemachtigd voor bank- en internetzaken. Bij vlagen kan zij ten opzichte van mij en mijn man heel lelijk doen en soms het bloed onder je nagels vandaan halen. Nu hebben we haar bestolen. Haar buurtzorg heeft alles geregeld. Al mijn bankzaken zijn ingetrokken en ik heb sleutels teruggegeven. Nu heeft ze een testament op de langstlevende. Hoe werkt dit? Ik ben bang dat buurtzorg haar helemaal inpalmt.

Mensen met dementie moeten niet al té serieus worden genomen. Overigens als ‘buurtzorg’ (uw term) haar hebben en houwen heeft overgenomen dan moet dat door de rechtbank zijn bepaald want dat gebeurt als iemand onder curatele moet worden gesteld. Bovendien voor elke belangrijke handeling is toestemming nodig van de rechtbank.

Of dat bij u is gebeurd, weten we niet. Wél weten we uit het wettelijk erfrecht dat erfgenamen pas aan bod komen als de demente vrouw of man, is overleden en als er geen testament is uit de tijd dat hij of zij nog wilsbekwaam was.

Natuurlijk heeft u uw rechten (uw term: ‘We hebben haar bestolen.’) verspeeld. U mag nog blij zijn dat er verder geen actie hierin is ondernomen. Het zal wel om kleine kruimels gaan. Onduidelijk is ook in uw geval of uw moeder nog zelf wilsbekwaam genoeg is om alles zelf te regelen.


Sociale voorzieningen

Grenzen aan huur- en zorgtoeslagen

Bij het bepalen of een gehuwd echtpaar in aanmerking komt voor huur- of zorgtoeslag ga ik ervan uit dat hun beide inkomens bij elkaar worden opgeteld. Wanneer een van beiden overlijdt, zal het inkomen van de overblijvende ongetwijfeld achteruitgaan. Als dat verminderde inkomen zodanig is verlaagd, kan de overblijvende dan wel in aanmerking komen voor een huur- of zorgtoeslag? Wat zijn de grenzen?

U hebt gelijk. Als het inkomen van de overblijvende langstlevende niet stijgt en laag is, dan komt hij of zij in aanmerking voor huur- en/of zorgtoeslag. Voor de huurtoeslag is de grens voor AOW’ers – we nemen aan dat het in dit geval hierom gaat - een maximaal inkomen van slechts €22.100 in 2016, inclusief pensioen. Daarnaast is er ook nog een vermogensgrens voor een alleenstaande: €24.437. Dus de huurtoeslag geld alleen voor lagere inkomens en mensen met een klein vermogen in box 3. Bovendien zijn er nog talloze andere voorwaarden.

Voor mensen met een laag inkomen, die zorgtoeslag willen hebben, gelden ook grenzen. Een alleenstaande mag niet meer dan een jaarinkomen hebben van €27.012 per jaar. Het vermogen voor eventuele zorgtoeslag is ook aan een maximum gebonden: in 2016 €106.941 voor een alleenstaande.

U kunt het ook allemaal terugvinden op de site van de Belastingdienst en indien nodig handelen.


Consumentenzaken

Kosten van crematie of begrafenis

Heeft u enig idee wat een uitvaart, crematie of begrafenis, kost?

Ook hierin kan wat wínkelen, bijvoorbeeld op internet of advertenties volgen in een krant, enige uitkomst bieden. Er zijn al eenvoudige uitvaarten, zonder poespas en veel mensen, te organiseren voor in totaal hooguit 3000 euro.

We kregen zelfs een tip van een lezer: ,,Mijn moeder van 96 jaar is in mei overleden. Zij wilde een zeer eenvoudige crematie. Zij was verzekerd voor ruim 3300 euro. Heb de firma gebeld en een mevrouw kwam de crematie regelen. Eenvoudige kist, dertig kaarten. Tsja, moet je dan een aula in het crematorium afhuren? Mevrouw vond dat onzin en vertelde dat je een intieme plechtigheid kon krijgen in een gebouw van een uitvaartverzorger. Hebben wij gedaan. Ma in een mooie hoek omringd met bloemen. Wij zaten rond de kist op goede stoelen. Kop koffie vooraf. Daarna muziek en enkele speeches. Na afloop ging moeder in de rouwwagen naar het crematorium. Wij stonden in een rij om haar nog een laatste groet te geven. Iedereen vond het indrukwekkend. Een aanrader. De totale kosten waren 4100 euro.’’

Aan deze tip hebben we niks toe te voegen.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties