Vragenrubriek 'Rechten&Plichten'

5441-vragenrubriek-rechten-plichten Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Door ons ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven.

Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.


Tot 31 december 2014 stond Rechten & Plichten ook in De Oud-Rotterdammer.


AOW en pensioen

Toch nog toeslag gekregen in 2015

Voor mijn drie jaar jongere vrouw zonder enig inkomen krijg ik vanaf de vorige maand toch nog een toeslag. Hoe kan dat want ik dacht dat per 1 januari alle toeslagrechten op de AOW waren vervallen?

Indien u bent geboren in november 1949 dan krijgt u inderdaad uw AOW pas in februari 2015. De toeslag vervalt voor een ieder die na 1 januari 1950 is geboren. U hebt dus net geluk gehad.Samenlevingskwesties

Huurverhoging bij vooroorlogse woning

Dit is niet de woning uit het onderwerp.Mijn huurwoning deugt van geen kanten. Er is bijvoorbeeld geen spouwmuur, enkel glas in de grote ramen en de kozijnen en deuren tochten aan alle kanten. Mijn stookkosten zijn erg hoog. Elk jaar krijg ik wel een huurverhoging voor mijn kiezen. Een klacht bij de huurcommissie heeft volgens mij geen zin. Die geeft ook alleen maar advies. De WOZ-waarde van mijn woning zou omstreeks de 80.000 euro liggen. Niet te geloven voor een huis dat voor de oorlog is gebouwd. Mag de woningbouwvereniging bij mij wel de huurverhogingen doorvoeren?

Elke sociale huurwoning is gekoppeld aan het puntenstelsel wat betreft de hoogte van de huur, de kwaliteit en de grootte. Gezien de WOZ-waarde die u noemt (80.000 euro) heeft het huis ook een geringe waarde.

Tóch kunt u de kwestie van de huur voorleggen aan de huurgeschillencommissie maar als die zegt dat de huur (lees dus het puntenstelsel) in overeenstemming is met de kwaliteit van de woning, dan kunt u daar niks tegen doen. De jaarlijkse huurverhogingen zijn wettelijk bepaald en hebben betrekking op de bestaande overeenkomsten.
Een andere oplossing zou kunnen zijn, dat u over deze kwestie contact zoekt met uw verhuurder en afspraken maakt over woningverbetering en isolatie. Dat mag de verhuurder gewoon doorbereken in de huur aan u, want daarvoor zijn ook punten te verdienen.


Meisjesnaam na de scheiding weer aannemen

Van 1995 tot 2012 ben ik met een Duitse man getrouwd geweest en heb ik in Duitsland gewoond. We zijn in Zoetermeer in Nederland getrouwd. In 2012 hebben we besloten uit elkaar te gaan en de scheiding aangevraagd. Inmiddels heb ik bericht dat de scheiding naar Duits recht een feit is. Betekent dit automatisch dat we ook in Nederland gescheiden zijn? Tijdens mijn huwelijk had ik een dubbele achternaam en ook handtekening van m'n ex-man en mezelf. De naam en handtekening wil ik graag veranderen. Kan dat ‘zomaar’ of moet ik dan eerst een nieuw ID aanvragen?

Voor de Nederlandse wet bent u nu eveneens gescheiden. U kunt in alle andere zaken betreffende uzelf ook alles in uw eigen naam veranderen. Soms zijn daaraan (kleine) kosten verbonden. Wat uw identiteitskaart betreft kunt u een nieuwe aanvragen, maar u kunt ook (uit kostenoverwegingen) de oude ‘opmaken’.Sociale voorzieningen


Kinderopvang kost óók veel bij lage inkomens

Mijn jonge buurvrouw heeft als alleenstaande drie kinderen van wie er twee drie dagen op de crèche verblijven. Zij komt in die drie dagen dat ze niet thuis kan zijn aan een inkomen uit arbeid van circa 15.000 euro per jaar bruto, inclusief vakantietoeslag. Nu ben ik benieuwd hoeveel zij voor het kinderdagverblijf moet betalen en hoeveel zij subsidie krijgt?

We nemen aan dat de kinderen die naar de crèche gaan nog erg jong zijn en dat de oudste al op de basisschool zit. Voor de twee kinderen op de kinderopvang moet zij per maand ruim 2000 euro betalen. Dat is wel afhankelijk van de kosten van de kinderopvang en het aantal uren dat de kinderen worden ondergebracht. Vandaar ook dat de Belastingdienst bij dit lage inkomen een behoorlijke bijdrage geeft als kinderopvangtoeslag.
U kunt er in dit geval van twee kinderen voor samen 240 uur per maand op de crèche ervan uitgaan dat zij hiervoor ruim 1500 euro per maand aan opvangtoeslag krijgt. Zelf betaalt zij uiteindelijk 500 euro per maand. Het is dus bij haar lage inkomen géén vetpot.
Een klein doekje voor het bloeden is dat zij voor de drie kinderen samen waarschijnlijk 616 euro netto per kwartaal aan kinderbijslag krijgt. Dat is per maand ruim 200 euro.
U moet overigens beseffen dat het basisonderwijs voor het derde kind dat niet op de kinderopvang zit eveneens uit de overheidsuitgaven wordt gefinancierd. Voorts krijgt zij wellicht (?) nog een onderhoudsbijdrage van de vader(s) van haar kinderen.
Als zij op de dagen, dat zij een baan heeft, betaald wordt volgens het minimumloon dan staat zij positief tegenover het leven. U moet ze de kost geven het aantal vrouwen dat met drie kinderen thuis blijft en hen zelf met behoud van een uitkering verzorgt.

Over die kwestie is al erg veel geschreven en wordt heel wisselend gedacht. Ook over de vraag of het goed of slecht is voor baby’s en peuters om opgevangen te worden of bij de moeder thuis te zijn.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties