RECHTEN&PLICHTEN

Rechten & Plichten 45: Erf- en schenkingsrecht

(Door Hans Roodenburg)

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar

Oma hoeft kleinzoon niet te schenken

Een moeder in een verzorgingshuis heeft twee nog levende kinderen en een kleinzoon van haar zoon die al eerder is overleden. Is zij vrij om naar eigen goeddunken schenkingen aan haar kinderen te doen? Of kan de kleinzoon ook een schenking eisen? En heeft hij bij overlijden van deze vrouw ook het recht op een derde van haar nalatenschap? Er is geen testament.

Een levende persoon mag natuurlijk de schenkingen doen aan wie hij of zij wil doen. Waarbij meestal de schenker wel rekening houdt met de fiscale vrijstellingen. De enige beperking is een fiscale, namelijk dat schenkingen die binnen 180 dagen voor het overlijden van de schenker zijn gedaan, worden beschouwd krachtens erfrecht te zijn verkregen. In het wettelijk erfrecht neemt de kleinzoon de plaats in van zijn overleden ouder. Per testament kan de moeder (en oma) natuurlijk wel anders bepalen.

Afwikkeling erfenis tante duurt te lang

Mijn vrouw wacht nu al vier jaar op de verdeling van een nalatenschap van een tante van haar, waarbij trouwens veel erfgenamen zijn betrokken. Het eigen huis van die tante staat al die tijd leeg en is niet verkocht. Wat kunnen we eraan doen dat de notaris eindelijk eens deze kwestie afwikkelt? Mogen wij ook inzien welke kosten hij tot nu toe heeft berekend?

We kunnen uw vrouw alleen maar aanraden de huidige notaris het vuur aan de schenen te leggen. Want wat zijn de oorzaken waarom de notaris nog niet tot afhandeling kan overgaan? Heeft hij/zij daarover al iets gezegd? Zijn er nog erfgenamen die voorlopig niet op te sporen zijn? Waarom kan hij/zij inderdaad nog niet overgaan tot de verkoop van huis met toestemming van de erfgenamen? Zijn die allen al getraceerd?

Laat uw vrouw zich ook niet afschepen door het notariskantoor op haar relevante vragen. Uw vrouw (als een van de erfgenamen) mag gerust zeggen dat zij het een slechte zaak vindt en dat zij van plan is naar de raad van toezicht van het notariaat te stappen. En als meerdere erfgenamen zich onheus behandeld voelen kunnen zij gezamenlijk een andere notaris eisen.

Het lijkt ons belangrijk dat er opheldering komt over de 'knelpunten' bij de afhandeling door de notaris.

Familierecht

Scheiden doet ook financieel lijden

Mijn vriend en zijn ex zijn gescheiden. Zij heeft het huis overgenomen. Hij heeft al een deel van de schulden betaald. Nu blijkt nog een schuld open te staan. Zij zegt dat hij daaraan ook mee moet betalen. Hij heeft het bewijs dat hij de andere schulden heeft betaald. Hij wil niet meer betalen en daardoor hebben ze een conflict. Wie heeft er gelijk?

Als mensen in gemeenschap van goederen zijn gehuwd geweest, dan moeten ook de schulden uit dat huwelijk verdeeld worden tussen de twee partners bij scheiding. Dus eenvoudig gesteld, uw vriend draait op voor de helft van de schulden uit zijn huwelijksperiode.

Het kan zijn dat in het echtscheidingsconvenant al een verrekening is opgenomen. Dan zou de situatie iets anders kunnen liggen als de nu door zijn ex aangedragen schulden daarin al zijn opgenomen. Wil hij niet betalen, dan kan zijn ex besluiten een juridische procedure en/of een invordering tegen hem te beginnen.

Consumentenzaken

Beëindiging contract internet bij detentie

Mijn neef heeft bijna negen maanden in het huis van bewaring gezeten. Tijdens zijn detentie heeft hij zijn internetprovider gemeld dat hij zijn abonnement per direct wilde beëindigen. Hij kreeg geen reactie. Hij heeft al die tijd geen gebruik kunnen maken van het internet. Vervolgens kreeg hij een rekening van 350 euro van een incassobureau. Hij was er helemaal van overtuigd dat zijn abonnement was afgesloten. Hoe moet hij dat oplossen?

Indien uw neef met de internetprovider een contract is aangegaan voor een bepaalde periode (meestal het eerste jaar), zit hij daaraan vast. Vanwege zijn detentie had hij een beroep kunnen doen op voortijdige beëindiging van het contract. De meeste providers willen daarop wel ingaan.

Hij of familie had echter wel een beroep kunnen doen op het onvermogen vanwege de detentie om van de provider gebruik te maken en daarover nader contact moeten leggen. Alleen maar een opzegbriefje of –telefoontje volstaat niet. Misschien dat hij bij overlegging van een kopie van de schriftelijk opzegging (meestal nodig!) de provider en het incassobureau nog op andere gedachten kan brengen.

Lees verder

Rechten en Plichten 44: Curator van oud

6476-rechten-en-plichten-44-curator-van-oudste-broer-in-verpleging
(Door Hans Roodenburg) Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), bel[...]

Rechten en Plichten 43: In lat-relatie s

6469-rechten-en-plichten-43-in-lat-relatie-samen-auto-aanschaffen
(Door Hans Roodenburg) Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), bel[...]

Rechten en Plichten 42: Zonder testament

6460-rechten-en-plichten-42-zonder-testament-is-notaris-niet-verplicht
(Door Hans Roodenburg) Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht[...]

Rechten en Plichten 41: Erf- en Schenkin

6443-rechten-en-plichten-41-erf-en-schenkingsrecht
(Door Hans Roodenburg)
Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Rechten en Plichten 40: Advocaat vraagt

6381-rechten-en-plichten-40-advocaat-vraagt-om-bankafschriften
Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Rechten en Plichten 39: Gekort op AOW

6345-rechten-en-plichten-39-gekort-op-aow
Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Rechten & Plichten 38: AOW en Pensioen

6336-rechten-plichten-38-aow-en-pensioen

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Rechten & Plichten 37: Erf- en schenking

6301-rechten-plichten-37-erf-en-schenkingsrecht
Besparen met huwelijk op erfrechtbelasting Ik woon alleen en wil dat graag zo houden. Met een goede vriendin ga [...]

Rechten & Plichten 36: Fiscale zaken

6261-rechten-plichten-36-fiscale-zaken


Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Rechten & Plichten 35: Alimentatie

6214-rechten-plichten-35-alimentatie
Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Social media

KOPSTOOT

NEIN, ZWEI! ..

Toen in 1982 ene Helmut Kohl de nieuwe Duitse Bondskanselier werd, was nog maar weinig over hem bekend. Van Duitse collega journalisten hoorde ik dat de nu bij zijn overlijden zo geprezen politicus erbarmelijk slecht Engels sprak. Later hoorde ik wat voorbeelden hiervan.

Kohl was op bezoek bij president Reagan en op weg naar het Witte Huis crashte de limousine van de voor hem rijdende Margaret Thatcher op de limousine van president Reagan. Thatcher stapte uit en sprak:,, I am so sorry." Reagan antwoordde beleefd:,, I am sorry too." Waarop de limousine van Kohl ook botste en de Bondskanselier uit de auto sprong:,, I am sorry Three " sprak Kohl trots.

Later in New York na een bijeenkomst van de VN ging Kohl in een Amerikaanse kroeg wat met zijn secretaresse drinken. Zij wilde sherry. De barkeeper vroeg: ,,Do you want dry sherry?".

Kohl met stemverheffing: ,,NEIN, ZWEI!"

Fotobijschrift: in 1995 bezocht de toenmalige Bondskanselier Helmut Kohl het monument van Zadkine in het hartje van onze stad. Geflankeerd door links toenmalig premier Wim Kok en rechts van Kohl toenmalige burgemeester Bram Peper.
  • Nieuw

  • Reacties