RECHTEN&PLICHTEN

Rechten en Plichten 44: Curator van oudste broer in verpleging

6476-rechten-en-plichten-44-curator-van-oudste-broer-in-verpleging

(Door Hans Roodenburg)

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar

Erf- en schenkingsrecht

Curator van oudste broer in verpleging

Sinds 1986 ben ik curator over mijn oudste broer (thans 87 jaar) die sinds zijn twaalfde jaar verpleegd wordt. Zijn vermogen bedraagt ruim €40.000. Ik weet dat bij diens overlijden mijn curatorschap eindigt. Echter er is geen testament. Voor zijn eventueel overlijden ben ik naar eer en geweten door de hele familie aangewezen als regelaar. Stel dat mijn oudste broer overlijdt, hoe dien ik dan te handelen met betrekking tot de erfgenamen van mijn overleden broer?

Indien uw oudste broer overlijdt en u bent zijn curator dan gaat het wettelijk erfrecht in werking treden. Vooral ook als er geen testament is dat anders bepaalt. Alle erfgenamen zijn dan uw broers en zussen omdat hij géén kinderen nalaat. Gaat het om overleden mensen dan gaat de plaatsvervulling en rol spelen. Dus hun kinderen. U als curator zou nog een poging kunnen wagen om een testament voor uw oudste broer te kunnen maken. Maar dat is vaak héél moeilijk omdat u te maken krijgt met de rechtbank die vooral kijkt of u zichzelf niet bevoordeelt.

Samenlevingskwesties

Bij samenwonen géén pensioenverevening

Eind 2006 ben ik gaan samenwonen. Begin 2007 hebben wij een samenlevingsovereenkomst op laten stellen bij een notaris. Eind mei 2013 ben ik weer alleen gaan wonen. Nu kreeg ik van zijn pensioenfonds een brief waarin stond dat ik bij het overlijden van mijn vroegere samenlevingspartner een nabestaande uitkering zou krijgen zolang ik leef. Nu is hij met pensioen. Had ik ook géén deel van zijn pensioen moeten krijgen nu hij omstreeks deze tijd met pensioen gaat? We hadden toch een samenlevingscontract?

Het lijkt er wel op. Maar dan hadden u en uw partner ten tijde van het samenlevingscontract enige handelingen moeten verrichten ten opzichte van het pensioenfonds waarbij uw partner destijds aangesloten was. Bovendien gaat het om ‘verevening’. Dat betekent dat uw pensioenrechten in mindering worden gebracht op die van uw partner.

Vaak zijn mensen met een samenlevingscontract daarin nalatig. Bij de beëindiging van een samenlevingsverband worden de pensioenen alleen verevend wanneer dat bepaald is in het pensioenreglement van het pensioenfonds of in het samenlevingscontract.

Als in het samenlevingscontract pensioenverevening is afgesproken, dan moet het pensioenfonds daarvan bij het afsluiten van het contract op de hoogte worden gesteld.

Daarom verwijzen wij u naar een goede advocaat, maar wij vrezen voor u dat u het gaat mislopen. Kijk op internet naar de mogelijkheden.

Consumentenzaken

Besparingen op waterverbruik

In het kader van meer bewust leven en spaarzaam omgaan met energie zijn er al jaren campagnes gevoerd om het verbruik van energie te laten dalen. Niet in de laatste plaats omdat dit eveneens het opwarmen van de aarde vermindert.

Met alle energiebesparende aspecten in huis opende ik vol verwachting de e-mail van mijn waterleidingbedrijf. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het is me gelukt om één kubieke meter water minder te consumeren dan het jaar ervoor. Dat komt neer op 1,3 procent van mijn totale waterverbruik. Ik dacht nog prima: ik draag een druppel bij aan de reductie van het energieverbruik.

Maar in plaats dat het mij vervulde met veel vreugde heb ik de nota nog eens goed bekeken. De totale in rekening gebrachte kosten voor mijn waterverbruik bedroegen €470,86, waarvan €411,52 betreft aan vastrecht, waterbelastingen en heffingen. Ik kan dus besparen door minder onder de douche te gaan staan, maar buiten mij om kosten de heffingen en belastingen mij erg veel waarop ik geen invloed heb. Maar mij wordt wel gevraagd te besparen op het waterverbruik. Hoe zit dat? Ik zet voorlopig de kraan wel weer gewoon open!

U betaalt met de belastingen, ook mede via uw energierekening, om uiteindelijk sociale uitkeringen te kunnen bekostigen en veel andere collectieve zaken. Onzinnige en zinnige. En dan hebben we het nog niet eens over de btw op uw eindafrekening.

U gaat er ook enigszins aan voorbij dat u op gas en elektronica wel behoorlijk kan besparen in energie, want daar zit in verhouding niet zoveel belastingen en vastrecht op. Om een voorbeeld te noemen 10 procent minder elektriciteit en gas levert per jaar al minstens 150 euro op! Dus voor heel Nederland gaat het om enorme hoeveelheden. Water is veruit het goedkoopst. Even afgezien van vastrecht en belastingen. Het vastrecht is voor het dure (te onderhouden) leidingnet.

Lees verder

Rechten en Plichten 43: In lat-relatie s

6469-rechten-en-plichten-43-in-lat-relatie-samen-auto-aanschaffen
(Door Hans Roodenburg) Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), bel[...]

Rechten en Plichten 42: Zonder testament

6460-rechten-en-plichten-42-zonder-testament-is-notaris-niet-verplicht
(Door Hans Roodenburg) Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht[...]

Rechten en Plichten 41: Erf- en Schenkin

6443-rechten-en-plichten-41-erf-en-schenkingsrecht
(Door Hans Roodenburg)
Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Rechten en Plichten 40: Advocaat vraagt

6381-rechten-en-plichten-40-advocaat-vraagt-om-bankafschriften
Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Rechten en Plichten 39: Gekort op AOW

6345-rechten-en-plichten-39-gekort-op-aow
Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Rechten & Plichten 38: AOW en Pensioen

6336-rechten-plichten-38-aow-en-pensioen

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Rechten & Plichten 37: Erf- en schenking

6301-rechten-plichten-37-erf-en-schenkingsrecht
Besparen met huwelijk op erfrechtbelasting Ik woon alleen en wil dat graag zo houden. Met een goede vriendin ga [...]

Rechten & Plichten 36: Fiscale zaken

6261-rechten-plichten-36-fiscale-zaken


Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Rechten & Plichten 35: Alimentatie

6214-rechten-plichten-35-alimentatie
Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financi[...]

Rechten & Plichten 34: Dementie

6202-rechten-plichten-34-dementie
Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financië[...]

Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties