Thatcher wilde Lubbers te beschermen

(Door Geert-Jan Laan)

Voormalig premier Ruud Lubbers heeft naar aanleiding van de film over de ijzeren dame Margaret Thatcher iets gezegd over de warme verhouding die hij als premier van Nederland met Thatcher onderhield.


Zo zouden Britse ministers uit haar kabinet, die door Thatcher werden genegeerd,Lubbers hebbengebeldom in de vele contacten die hij met Thatcher had ook een punt van hen naar voren te brengen.


Dol op Lubbers

Margaret Thatcher was dol op Lubbers. De toen nog jonge, ik denk nog steeds charmante Ruud Lubbers, kon het goed met haar vinden en de gevoelens waren wederzijds.

Ik geloof dat verhaal van Lubbers ook direct. Ik geloof dat omdat de echtgenote van Lubbers, Ria, mij tijdens een soort talkshow in de Schouwburg aan het Zuidplein in Rotterdam een ander verhaal vertelde over de verhouding tussen haar man en Margaret Thatcher. Als adjunct-hoofdredacteur van Het Vrije Volk moest ik in die schouwburg elke maand een VIP interviewen en ergens in de jaren tachtig was dat Ria Lubbers. Een hele leuke vrouw. Ik kan mij herinneren dat we op weg naar het podium over een boomlange Surinamer moesten heenstappen die, ter voorbereiding van zijn ‘act’, op de grond in de kleedkamer allerlei oefeningen aan het doen was. Hij was gekleed in een klein tijgerbroekje. Ria Lubbers wierp een blik op hem en zei: ,,Als je dat ziet dan is het met Ruud thuis ook soms maar behelpen.”


Dief

Tijdens het interview bracht ik het feit ter sprake dat nog niet zo lang geleden haar man en een zoon een dief die een autoradio had gestolen uit de auto van Lubbers bij hun woonhuis in Kralingen al rennend op de Rotterdamse Oostzeedijk hadden overmeesterd. Binnen een uur had het persbureau Reuter dat bericht over de hele wereld verspreid. Een premier die met zijn zoon een dief hadden gepakt.

Ria Lubbers: ,,Binnen een half uur hing Margaret Thatcher aan de telefoon. Ze was bijzonder verontwaardigd. Ze vroeg of er geen permanente bewaking was van de premier. Het was schandalig dat de auto gewoon op de openbare weg stond zodat iedereen er een bom aan kon kleven. En ze zei tegen Ruud. Ik stuur nu een compagnie van mijn elite soldaten van de SAS naar Rotterdam om jou te bewaken tot de Nederlandse regering afdoende maatregelen heeft genomen.”

Ria glimlachte even. ,,Het heeft Ruud nog aardig wat tijd gekost om dat idee uit haar hoofd te praten.”


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties