Barroso: ´We zitten in hetzelfde schuitje´

3675-barroso-we-zitten-in-hetzelfde-schuitje

Voorzitter EC ziet Europese Federatie van Staten
(Door Ronald Glasbergen)
Rotterdam - Om half acht ’s ochtends gaan de stembureaus open. Diezelfde ochtend om negen uur doet het Duits Constitutioneel hof in Karlsruhe uitspraak over het ESM, zwarte rook zou de Euro in gevaar brengen.


Het wordt witte rook. Een uur later houdt Jose Manuel Barroso in Straatsburg zijn jaarlijkse ‘State of the Union’. Hij roept op tot de spoedige vorming van een Federatie van Europese Staten. Inniger kan niet. Om half acht ’s avonds komen de leiders van de nieuwe Griekse regering bij elkaar. Ze moeten beslissen over nieuwe bezuinigingen. Als het niet lukt wankelt de Euro.


In Griekenland gaan op dezelfde dag leraren, militairen en artsen in overheidsdienst de straat op. Er lopen parlementsleden van de oppositie mee. Die woensdag begint tevens een tweedaagse staking van gemeenteambtenaren in Griekenland. Allen demonstreren tegen nieuwe bezuinigingen.


Samen

VVD en PvdA gaan, tenzij het raar loopt, na de verkiezingen samen regeren. In een coalitie met het CDA erbij, een middenkabinet heet dat. Dan mag De Jager blijven. Of ze gaan met D66, dan wordt het paars. De voorkeuren en onderhandelingen bepalen straks de keuze. Rutte’s VVD wil bezuinigen om het 3% begrotingstekort te halen, net als minister De Jager (CDA) en wil minder Europa. Samsom’s PVDA wil keynesiaans investeren, ten koste van een tikje meer tekort en wil meer Europa maar ook weer minder, want meer eigen zeggenschap over zorg, et cetera. Het CDA wil alleen kerntaken voor Europa. D66 ziet wel wat in de federatieplannen van Barroso. Dat wordt een interessant punt in de formatie. Je vormt een meerderheid in principe met zo min mogelijk partijen, meer parijen maken de onderhandelingen moeilijker. Maar hier kan nood wet breken.

Om negen uur houdt José Manuel Barroso, voorzitter van deEuropese Commissie, in Straatsburg voor het Europese parlement zijn ‘State of the Union’. Barroso legt uit dat voor hem de vorming van een Centrale Europese toezichthouder van banken en een Bankunie waarin dezelfde regels voor alle Europese banken gelden, samen met een Fiscale Unie belangrijke stappen zijn om greep te krijgen op de Eurocrisis. Die Europese instituten zijn volgens zijn State of the Union tevens nodig voor een democratischer en sterker Europa. Dat is nodig om betekenis en identiteit te kunnen hebben in een multipolaire geglobaliseerde wereld. Zo niet, dan zullen reuzen als China en Amerika de dienst uitmaken. Om die reden roept hij op tot spoedige vorming van een Federatie van Europese Staten.


Duitse Constitutionele Hof

Een uurtje later, om tien uur op diezelfde dag, doet hetDuitse Constitutionele Hofuitspraak over het ESM, het Europees Stabiliteit Fonds. Als de uitspraak negatief was geweest, had de EU en daarmee de beurzen, een flinke dreun gekregen, zeg maar een technische knock-out. Nu was de uitspraak positief, Duitsland mag nu grondwettelijk het ESM steunen. Dat is van doorslaggevend belang want Duitsland draagt voor 27% aan het fonds bij.

In Rotterdam is het mooi weer. Het selectoraat, zij die kiezen, is op weg. De opkomst ligt volgens berichten in de media iets onder die van de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Om half acht ‘s avonds komen in Athene de coalitiegenoten Antonis Samaras van de conservatieven, Evangelos Venizelos van de sociaal democraten en Fotis Kouvelis van `Democratisch links’ bij elkaar, zeg maar het Griekse ´paarse´ kabinet. Ze moeten gaan beslissen over het advies van de zogenaamde Troika, de inspecteurs van de Europese Bank, de Commissie en het IMF. Die inspecteurs hebben een deel van de Griekse bezuinigingen afgekeurd en vragen om aanvullende maatregelen. De Grieken moeten onmiddellijk op heel korte termijn de pensioenleeftijd verhogen van 65 naar 67, de achturige werkdag dient te worden afgeschaft, de werkweek opgerekt naar maximaal 78 uur en er moeten duizenden ambtenaren afvloeien.

Als ze negatief beslissen hangt de toekomst van Europa aan een zijden draadje. Het zou kunnen dat Griekenland dan niet meer gesteund wordt en bankroet gaat, de Drachme weer ingevoerd wordt, de meeste schulden niet meer terugbetaald worden en, het ergste, iedereen en alles het vertrouwen in de Europese Munt of de EU kan verliezen.


Op de pof

Griekenland heeft op de pof geleefd tot niemand ze meer wilde lenen. Griekenland begon vervolgens aan een stevige en pijnlijke zelfreiniging: Griekenland heeft al vier jaar een krimpende economie. Dit jaar komt de krimp waarschijnlijk uit op meer dan 4,5%. De vraag is of het einde van de schoonmaak in zicht komt. Om Griekenland te redden scholden banken een deel van de Griekse schuld kwijt. De EU en IMF verschaften grote leningen,140 miljard in 2010 en begin dit jaar opnieuw 130 miljard, om de zaak draaiende te houden.

Veel Grieken zo niet de meeste Grieken – is her en der te horen – hebben geprofiteerd van het op de pof leven. Passief, door relatief hoge lonen, vroege pensioenen enzovoorts en actief, door belastingontduiking en corruptie. Als iedereen het doet is wie het niet doet gek.

Volgens Barroso moet er meer Europese democratie komen. ,,Integratie vraagt om meer Europese democratie.’’ Over integratie wijdt hij uit, over die democratie niet. Dat is ook ingewikkeld, Europees, maar is vooral ook aan de landen, dat is aan bijvoorbeeld, Nederland. Wil dat meer democratie of is het blij dat het, met een beetje geluk, er weer een paar jaar vanaf is? Volgens Barroso krijgen we pas een behoorlijke Europese democratie ,,…als we accepteren dat we in Europa, allemaal in dezelfde boot zitten.’’

Rutte wil niet meer lenen aan Griekenland. De vraag is of hij dat in coalitie en in het Europa van Barroso vol zal houden. Of is, was het retoriek, ten behoeve van de verkiezingen of om de Grieken juist binnenboord te houden?De auteur :
Ik zet in mijn artikel uiteen waarom het Nederlandse kiesstelsel niet – meer – voldoet. Je kan het er niet mee eens zijn, maar zeg dan waarom. De briefschrijver stelt: `Het Nederlandse kiesstelsel is nog een van de beste ter wereld’. Een oneliner zonder uitleg. Kan in de retoriek, in de journalistiek kom je er niet mee weg.
Mijn reden om verandering voor te stellen is dat de afstand tussen electoraat (= zij die mogen kiezen), selectoraat (= zij die kiezen) en de politiek in Nederland de laatste decennia veelal groot en onduidelijk is. Dat corrigeer je deels met een gemengd stelsel of op zijn minst een serieuze discussie over oorzaken en mogelijke oplossingen. Dat is niet zoals briefschrijver Roodenburg stelt `democratisering tot in het oneindige dat is constructivisme, het openen van discussie en serieus nemen van je lezers die ook kiezers zijn'.
Vreemd in dit verband is vervolgens de vaststelling van Roodenburg dat het Duitse systeem ook nadelen heeft. In mijn artikel stel ik impliciet dat alle stelsels nadelen hebben, maar dat bij het gemengde stelsel de voordelen zwaarder wegen. Omdat de briefschrijver nergens inhoudelijk op in gaat, hangt het verwijt van ‘open deuren in trappen’ aan het einde er nogal onbegrepen bij. Het bevestigt de indruk dat dit commentaar door sentiment geleid wordt en niet door argument.

donderdag 20 sep 2012

Roberto Timero :
Lees het laatste deel van de State of the Union van Barosso en je weet waar we naartoe moeten. Inderdaad... een Verenigde Staten van Europa. Het laatste redmiddel om als 'Europa' nog een beetje mee te bepalen waar het op deze aardbol om gaat en waar het uiteindelijk naartoe moet.
Terug naar het recht van de sterkste of op naar een sociale samenleving. Niet dat Amerika nou zo'n geweldig voorbeeld is van dat laatste maar als we blijven hangen in het 'kraal'denken (eigen volk eerst) glijden we weer af naar de jaren dertig.

maandag 17 sep 2012

Jeroen K. :
Onbegrijpelijk, en bedenkelijk dat de rechterlijke macht in Duitsland het gehele parlement buitenspel zet en Angela Merkel een mandaat verschaft voor het verder miljarden pompen in dit geval het EMF.


Dit nieuws heeft de Duitse bevolking wel wakker geschut, dat dacht dat de eerder in de noodlijdende EU-landen gepompte miljarden uit de lucht kwammen vallen.
Wij,Nederlandersweten al langer waar een groot deel van ons belastinggeld naartoe gaat
O.a. Griekenland, 1% deel uitmakend van de totale economie van de EU.
Vanwege een gedeeld Duits- en Frans belang blijven de miljarden richting Griekenland gaan!

De Jager, onze (demissionair)minister van financien, blijft stug volhouden dat het verdwijnen van Griekenland uit de EU nare gevolgen heeft voor onze pensioenen lult dus uit z'n nek, en liegt dus keihard.
Hij durft dus niet te zeggen dat de belangen van Duitsland en Frankrijk vele malen groter zijn, en dus wel moet meedoen.
Hoeveel Nederlands kapitaal in Griekenland is geinvesteerd heb ik van hem nog nietvernomen.
Vast niet zoveel om van invloed te zijn op de hoogte van onze pensioenen!
Stoppen dus met verder miljarden pompen in dit failliete land.
Graag middels een beslissing van de Tweede Kamer,en
deze Duitse variant verre van ons houden.

vrijdag 14 sep 2012

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties