Falende peilers en regionale verschillen

1778-falende-peilers-en-regionale-verschillen (Door Geert-Jan Laan)

Die Hond, Maurice dan, en ook de overige peilers moeten maar even terug in hun hok. De tweestrijd tussen de VVD en de PvdA was wel goed voorspeld maar in de aantallen zetels zaten ze er weer ver naast. Het verschil tussen de werkelijke verkiezingsuitslag en die van de peilingen lag tussen de 24 en 28 zetels. Bij de SP werden het geen 20 maar 15 zetels. Wilders verloor geen 7 maar 9 zetels.Verschillen
Er zijn ook grote regionale verschillen. In het zuiden brak de VVD vaak door als grootste partij. Maar in de grote steden was de winst van de liberalen beperkt en de winst van de PvdA veel groter.

In Rotterdam won de PvdA 6,3% naar 32,3%. De VVD won slechts 2%, maar werd met 19,2% wel de tweede partij in Rotterdam. De PVV zakte met 5,2% naar 13,9%. De grote vraag is hier natuurlijk wat bij de komende Rotterdamse raadsverkiezingen Leefbaar gaat doen.
In het eveneens traditioneel rode Groningen steeg de PvdA met maar liefst 7,8% naar 36,5%. De winst van de VVD bleef beperkt tot 1,2%.

D’66 stabiel
De stabiele vooruitgang van D’66 in vrijwel het gehele land is naast de successen van Rutte en Samsom een verdere aanwijzing dat de bevolking eindelijk genoeg heeft van het bombastische gezwatel op de uiterst linker- en rechterzijde. Het doet denken aan wat een Amerikaanse inlichtingen officier in het zojuist bevrijdde Zuiden van Nederland begin 1945 in zijn rapport schreef: ,,De mensen zijn moe van het extreme geschreeuw. Zij verlangen terug naar hun traditionele partijen, die coalities smeden die werkbaar zijn en de wederopbouw van dit zwaar getroffen land ter hand nemen.”

Je zou zeggen. Mark, Diederik. De handen aan de ploeg.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties