Voorspelbare voorspellingen: Einde Brexit, May en Trump

7800-voorspelbare-voorspellingen-einde-brexit-may-en-trump

(Door Jim Postma)

Het begin van het Nieuwe Jaar wordt wereldwijd aangegrepen om voorspellingen te gaan doen over wat ons allen in 2019 te wachten staat. Daar moet een krant als de onze ‘Vandaag & Morgen’ zeker aan mee doen. Want wie het nieuws van Morgen kent en het Vandaag reeds publiceert loopt voor op alle mediastations op planeet Aarde.

Over de voorspellingen van allerlei zogenaamde mediums en helderzienden met ‘koffiedikkijkerij’ gaan wij ons niet verlagen. Zoals op de nachtelijke tv-stations hier te zien zijn met hoogdravende ‘charletans’ die niks voorspellen, maar alleen vragen aan de argeloze kijker: ‘Klopt dat?’ Het zijn dan ook altijd vragen waar je alle kanten mee op kan. Dus ‘klopt dat vaak’. Let maar eens op in die nachtelijke tv-uurtjes. Belachelijk.


Rotterdam Vandaag & Morgen waagt zich alleen aan ‘voorspelbare voorspellingen’ en niks van koffiedikkijkerij. Wie zeer regelmatig al het nieuws op deze wereld zeer intensief volgt kan bijvoorbeeld oorlogen of andere brandende conflicten op zijn/haar klompen voelen aankomen. Daarvoor hoef je geen ‘helderziende’ of paragnost te zijn. In ons vak spreken wij dan liever over journalistieke ‘intuïtie’.

Voorspelbaar
Laten wij meteen maar met de deur in huis vallen. Premier May van Engeland gaat het niet halen met haar Brexit (29-03-2019). Of zij treedt daarvoor af, of vlak na die datum, vrijwillig of gedwongen. Dit is in het geheel niet zo’n moeilijke voorspelling want de kans daarop is 50/50, nietwaar?! In een totaal verdeeld U.K. zou een nieuwe volksraadpleging niet meer dan redelijk zijn. Dit ook ter geruststelling van de rest van Europa omdat haast nog niemand met zekerheid weet wat alle consequenties zijn of worden bij de uittreding van de U.K. uit de E.U.

Daar is iedereen het wel zo over eens. Vooral als het gaat om de niet voorspelbare economische gevolgen van zo’n Brexit. Zoals: ‘From tomorrow, Bed en Brexit, only!’ (JP).

In 2015 toen Donald Trump toch tot veler verrassing zijn nominatie bekend maakte voor het presidentschap van de U.S.A. haalde menigeen zijn schouders op met de gedachte: ‘Wat heeft die grote blaaskaak in het Witte Huis te zoeken.’ Praktisch niemand kon hem echt serieus nemen.

Nu weten wij met zijn allen wel beter.

Foto van Wim de Boek.

Als eerste
En geloof het of niet, maar onder getuigen en op zwart-en-wit, maakte ik toen via deze krant als eerste wereldwijd bekend dat hij ‘indeed’ de nieuwe president van de Verenigde Staten zou gaan worden. Vanaf het begin van de eerste traditionele voorverkiezing in New Hamspire in februari 2016 tipte ik hem als de ‘number one.’

Nu wilde toen het toeval dat daar Clinton eerste werd en Trump tweede. Onmiddellijk daarop werd ik in mijn kraag gepakt door collega Hans Roodenburg die eiste dat ik redactioneel mijn excuses moest aanbieden voor deze ‘misstap.’

In plaats daarvan bleef ik nog meer volharden tegen alle winden in dat niet Clinton of wie dan ook, maar Donald Trump de uiteindelijk verkiezing zou gaan winnen. Zoals geschiedde. Heb mij achteraf vaak achter mijn oor gekrabd waarom ik in deze zo stellig kon zijn. Waarschijnlijk was het een klein stemmetje die mij dat ooit in mijn oor fluisterde. Niks koffiedikkijkerij dus, maar pure (journalistieke) intuïtie. Geen enkele ‘borstklopperij’ hierbij. Wel is mij reeds enige tijd bekend dat er zich ‘veel meer afspeelt tussen hemel en aarde.’

Foto van Wim de Boek.

Tot op de dag van vandaag (en Morgen) plaagt mijn collega Roodenburg mij er nog mee door te zeggen: ‘Je had er stinkend rijk van kunnen worden.’ Het zij zo. Maar gezondheid en geluk blijven voorgaan.

Melania Trump
Nu het Nieuwe Jaar in alle commotie en wereldwijde ruzies wederom is begonnen, voorspel ik eveneens weer voorspelbaar dat Donald Trump reeds dit jaar het loodje legt. Niet zo moeilijk om te zeggen in een eveneens compleet verdeeld land als de U.S.A., net zoals in de U.K.

Met een meerderheid van Democraten in Het Huis van Afgevaardigden die beslist hun hakken in het zand blijven zetten. Als het gaat om de zogenaamde muur bij Mexico waarvoor Trump 5,7 miljard dollar wil ontvangen van zijn eigen regering. Terwijl hij deze absolute verkiezingsbelofte destijds in de schoenen schoof van de Mexicanen. Die zouden deze rekening wel even gaan betalen: ‘Read my lips!’

Met een voorlopige ‘shutdown’ van zo’n 800.000 overheidsdienaars, door Trump begonnen wereldwijde handelsoorlog, doorlopende onderzoeken ‘á la Watergate’ is zijn einde zeer nabij. Vreemd genoeg gaat hierin zijn vrouw Melania Trump een cruciale rol spelen in zijn uiteindelijke aftreden.

Geschiedenis
Trouwens de geschiedenis blijft zich keer op keer herhalen. Gisteravond ademloos zitten kijken naar Discovery waar Hitler in begin 1941 was begonnen met de bouw van de monsterachtige AtlantikWall. Zo’n 5.000 kilometer lang, met 15.000 cementen gigabunkers gestort in 40 miljoen ton cement. Van Noorwegen tot aan het zuiden van Frankrijk. Tegen een astronomisch bedrag, waarschijnlijk in geld het tienvoudige van de Muur van Trump. Hitler was in juni 1944 woedend dat zijn ‘iron Wall’ nog steeds niet was voltooid, zoals hij het wilde.

Het duurde precies een dag (de lang verwachte invasie op 6 juni 1944) toen zijn hele grote plan volkomen in duigen viel met de eerste doorbraak op Omaha Beach. Met ter plekke slechts zo’n 1500 Duitse soldaten en een enorm te kort aan munitie. Zijn ‘niet in te nemen AtlantikWall’ bleek zo lek te zijn als een mandje. Dit tegenover een gigantische geallieerde overmacht van 150.000 man. Weg Hitler, weg het 1000-jarige Nazi-Rijk. Ken ook hierin je geschiedenis Trump!

Dan hadden wij recent nog de ‘Mauer’ in Berlijn, eveneens van beton, die in 1990 met duizenden sloophamers van ‘gevangen’ Oost-Duitsers, in een fractie werd gesloopt. Dan bestaat er nu nog de Israëlische Muur tegenover de Palestijnen. Vroeger of later zal die eveneens vallen, zoals ooit ook de Muren van Jericho… Ken je geschiedenis Israël.

Of het nu om arme Palestijnen gaat of om arme Mexicanen, zij zijn alleen tegen te houden – met muur of niet – als ter plekke op alle fronten die armoede wordt bestreden door de allerrijksten op deze aarde. Trump zou zich dat als geen ander moeten realiseren, dan pas getuig je van wijsheid.

En o ja, voordat wij die nog vergeten, de oudste nog bestaande is natuurlijk de Chinese Muur. Maar daar kan je als toerist makkelijk met een polsstok overheen springen. (Wordt vervolgd).

Rinus Vuik :
Kleine toelichting:Na WOII vochten twee honden om een been...uiteindelijk gaat de EU ermee heen.Dankzij het feit dat de VS en Rusland elkaar nauwlettend in de gaten moesten houden(o.a. wapenwedloop),kwamen beide niet toe aan het veroveren van (West)Europa.Mooi toch??Ik zou zeggen:Houden zo!!

maandag 14 jan 2019

Rinus Vuik :
Jim,ik begrijp jouw Poetinfobie niet.Zonder Rusland zou Europa niet meer dan een Amerikaanse kolonie zijn geweest.Met het gulle(?)Marshallplan na WOII heeft de VS Westeuropa decennia lang de wil opgelegd en voor honderden miljarden aan Amerikaans spul weten af te zetten.Puur economies gewin dit prachtige hulpfonds.Westeurop feeft zich hiervan weten te ontworstelen en is een sterk EU(was dit maar waar!) de VS een doorn in het oog.Aan de andere kant zou geheel Europa zonder de inbreng van de VS communistisch geworden kunnen zijn.Beide grootmachten grommen naar elkaar maar zullen niet overgaan tot bijten.Buiten hen spelen grotere en ongrijpbare machten binnenkort een grotere rol, met een wellicht fatale afloop voor de mensheid.Politiek in doorsnee wordt achter de schermen gevoerd en wordt slechts schijn naar buiten gebracht en als het niet anders kan.ja dan komt de aap uit de mouw.Het is niet anders!

maandag 14 jan 2019

Jim Postma :
En vergeet in deze niet de Turkeijdeal met grote 'vriend'Erdokan' (het onderste uit de kan (kan niet) met twee miljard (!!!) bijdrage uit de EU-kas om even zo'n twee miljoen vluchtelingen tegen te houden. Een 'tsunami' die Erdokan als pure machtswellusting de hele EU in een gijzelingsgreep houdt.
Gecreëerd door de grootste onbenul en de zijnen in de EU, Mark Rutte, met zijn 'fantastische deal.' Nu puur blootgesteld aan de willekeur van deze gijzeling en zijn pure chantage naar de EU. Immers als hij besluit de sluizen open te gooïen verzuipt heel Europa in een vluchtelingenstroom van miljoenen. Einde EU, einde Europa, chaos en wellicht burgeroorlog alom.
How stupid can you get. Met daarachter een wachtende Poetin, eveneens pure machtswellusteling, op de val van gans Europa. Totaal op het vinkentouw. Binnen twee weken staat Poetin met zijn grote tankmacht in Hoek van Holland...@@@
Ben bang dat deze laatste 'wake-up-call' reeds veel te laat is.
Rutte en consorten. Slaap zacht Rutte!
Amen!

zondag 13 jan 2019

Rinus Vuik :
Ja, en de premier van Hongarije vindt dat de EU moet bijdragen in de kosten ervan, oplopend tot zo'n slordige 400 miljoen euro.Hongarije bewijst volgens hem Europa een dienst met deze wijze van bescherming!

zondag 13 jan 2019

Chris Ripken :
Er staat ook nog een hekje van 800km in Hongarije, gefinancierd door Europa,dat houdenn wij discreet!

zaterdag 12 jan 2019

Jim Postma :
Gelijk heb je, Rinus. Niemand hoeft voorlopig te gaan juichen bij het aangekondigde vroegtijdige aftreden van Trump.

Zijn opvolger, vice-president Mike Pence, een oer-conservatief, is stukken erger dan Trump. Toch zal de geschiedenis zo zijn beloop krijgen.
Crises na crises hier op Moeder Aarde ligt in het verschiet.
Toch optimistisch blijven altijd, na slechter en nog meer veel slechter, zal er uiteindelijk weer een schitterend zonlicht te bekennen aan onze horizon. Nadat alle oorlogen hier zijn uit geroeid.
Amen!

vrijdag 11 jan 2019

Rinus Vuik :
Nou,ik zou even wachten met de aankoop van aandelen!Trump is lomp en vaak onbeschoft, maar gaat het veel langer uithouden dan heks May!Wedden??
Ach, de president van de VS heeft niet veel macht hoor,wel de echte machthebbers achter de schermen, die wij niet kennen en ook nooit zullen zien!May had al veel eerder de eer aan zichzelf moeten houden en op moeten stappen.De ophande zijnde afstraffing zal haar heel veel meer pijn gaan doen.Heel,heel veel meer!Terecht!!!

vrijdag 11 jan 2019

Jim Postma :
Al met al wel zeer positief voor de aandelenbeurzen.

Nu Trump nog!

vrijdag 11 jan 2019

Jim Postma :
En zie hier reeds twee dagen na onze dato 09-01-2019 (Einde Brexit, einde May).
Kopt nu het AD van vandaag (11 januari) :"Britse premier is de controle kwijt.BREXITDEAL ZAL SNEUVELEN. Heeft May snel een plan B?"

vrijdag 11 jan 2019

Rinus Vuik :
Ik kan jouw nobele bedoelingen en gedachtengang goed begrijpen Jim,maar ik ben bang dat de verschillen tussen arm en rijk onomkeerbaar zijn en alleen maar groter zullen worden.Ook al zouden de allerrijksten der aarde de helft van hun vermogen aanwenden ten gunste van de allerarmsten,dan nog blijft de afstand tussen rijk en arm bestaan.Het beschikbaar stellen van geld voldoet maar voor een korte tijd als in de landen waar mensen op sterven na dood zijn geen industrie tot stand komt die hen in staat stelt om in eigen behoefte te voorzien.Zolang dit niet het geval is blijft het dweilen met de kraan open.Bovendien kijken de rijke landen wel uit om met eigen gekd een komende concurrentie te financieren.We hebben te maken met een gigantisch grcompligeerde oplossing,welke ook nog eens door onwil niet wordt aangeslingerd!Dit zal de aanleidig gaan worden tot woede,geweld en uiteidelijk oorlog.M.i. onvermijdelijk!De mensheid is voor een groot gedeelte ziende blind...helaas!We zijn al met 7 miljard op deze aardkloot Jim

vrijdag 11 jan 2019

Jim Postma :
2). En had ik zelf nooit mijn bijdrage kunnen doen in dit verslag, want was ik nooit geboren geworden.
Tussen de enorme 'gap' tussen arm en rijk, die met de dag groter wordt, worden miljoenen mensen, zo niet, honderden miljoenen, met de dag desperater.
De enige oplossing is deze is dat de duizend allerrijksten op deze aarde met hun biljoenen dollars of euro's hierin in de bres springen. Gezamenlijk bezitten zij meer de helft van de 3 1/2 miljard mensen op deze aarde. Als zij de helft van hun vermogen, vrijwillig of goed- en kwaadschiks, worden gedwongen af te staan, hoeft niemand meer op deze aarde van armoede, honger en dorst meer te vluchten. Een andere oplossing is er niet!

Amen!

donderdag 10 jan 2019

Jim Postma :
Een muur, welke muur dan ook, van de AtlanticWall tot aan de Chinese Muur, de Mexicaanse of die (tegenover) de Palestijnen, Afrikanen, Midden-Oosterlingen, Aziaten, of wie dan ook, houdt geen enkele stand. Als het gaat om het ontvluchten van pure armoede, honger, dorst, pure desperado's. Politiek, economisch of wat dan ook. Zij die niks meer in dit leven te verliezen hebben, behalve honger en dorst tot aan het gaatje, komen het halen tegenover aller muren in.
Is dit aan hen te verwijten, of moeten wij alles aan ons zelf verwijten, dat armoede puur troef - met elke dag erger - zij het bij ons komen halen uit puur instinct tot een klein beetje menselijk en humaan leven.

Mijn oude heer ging het halen aan het einde van de Hongerwinter in 1944/1945 bij de boeren (aardappelen, bieten, vaak jatten) tot aan zijn inbraken toe bij welgevulde NSB-ers in die tijd. Dank zij hem hebben zowel mijn moeder als mijn broer en hemzelf die verschrikkelijke periode uiteindelijk overleefd.

donderdag 10 jan 2019

Rinus Vuik :
Ja Arie, de Berlijnse muur was van een geheel ander kaliber en op geheel andere 'gronden' gebouwd.'Een muur is een muur',zou je kunnen zeggen,maar dat zou heel erg kort door de bocht zijn.Ok, Trump gaat wel heel erg ver in 'het beschermen' van de VS met de bouw van een muur, maar nogmaals: Welke maatregelen zouden hem nog meer resten...die op papier staan en in wetten verzameld?Geen Mexicaan die zich hierdoor zal laten weerhouden.Het onrechtmatig overschrijden van de grens met een buurland en illegaal verblijf aldaar kan worden bestempeld als een misdadige handeling.Vertel me niet dat eenieder die zich schuldig maakt hieraan hiervan geen weet heeft.Deze muur in aanbouw beschermt vele Mexicanen tegen zichzelf door de gok op een menselijk bestaan in de VS niet te kunnen/laten nemen!Immigratie is tussen de VS en Mexico reeds decennia lang een heikel punt dat de verhouding vertroebelt.Die muur komt dus niet echt uit de lucht vallen en heeft Mexico blijkbaar schijt gehad aan de door de VS aangevoerde argumenten.

donderdag 10 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja,..Rinus ben het helemaal met je eens, maar dan moeten we ook die muur in Berlijn in ere herstellen, (of was dat anders)

donderdag 10 jan 2019

Rinus Vuik :
Wij Nederlamders kunnen heel goed met het vingertje wijzen,en moeten zonodig het braafste jongetje in de (EU)klas zijn.Met onze grens wagenwijd open is ons land het Mekka onder de vluchtelingen etc. geworden en dus overstroomd met ok vluchtelingen, maar helaas ook met heel veel 'economische' vluchtelingen.Moet kunnen, toch?Trump, en hij niet alleen,ziet de niet aflatende tsunami van Mexicanen als een gevaar voor de Amerikaanse economie, en volgens mij niet geheel ten onrechte want we spreken over miljoenen Mexicanen die van zins zijn de grens de VS klandestien over te steken.Met als gevolg een niet te controleren massa illegalen w.o. ook criminelen.En dan mag Trump geen muur bouwen, eigenlijk de enige doelmatge oplossing om de Mexicanen in Mexico te houden?Zeg het maar!

donderdag 10 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
als ter plekke op alle fronten die armoede wordt bestreden door de allerrijksten op deze aarde.

Meneer Fentener van Vlissingen heeft eens gezegd als we de armen meer macht geven dan moeten we morgen zelf gaan werken en dat is niet de bedoeling.

woensdag 09 jan 2019

jim postma :
Je hebt helemaal gelijk Jan, natuurlijk was dat 6 juni 1944. (Is aangepast. Redactie) Het was het jaar daarvoor dat Hitler elke keer haast een hartattack kreeg omdat de bouw van de AtlanticWall hem niet snel genoeg ging. Toen schakelde hij zijn 'reddende engel' in, veldmaarschalk Rommel. Die zag al vrij snel dat het hele mega-project strategisch gezien een groot 'zooitje' was. Rommel probeerde toen nog te redden was er te redden was en mocht mede als dank daarvoor 'zelfmoord plegen.' Als Rommel dit allemaal vantevoren geweten had (voorspelbare voorspelling) dan had hij Hitler destijds persoonlijk een kogel door zijn kop geschoten. Zou toen ten minste nog een klein beetje 'rechtvaardig zijn geweest'...@@@

woensdag 09 jan 2019

Jan Tak :
De landing op "Bloody" Omaha Beach vond plaats op 6 juni 1944, je zit er een jaar naast maar voor de rest kan je aardig voorspellen Jim :-)

woensdag 09 jan 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties