Waarom bleven 6 miljoen kiesgerechtigden thuis?

7120-waarom-bleven-6-miljoen-kiesgerechtigden-thuis

Nieuw Bestuur (Deel 3)

(Door Jim Postma)

Waarom stemden in de afgelopen gemeenteraads verkiezingen haast de helft van de stemgerechtigden niet? Van de dertien miljoen bleven er zo’n zes miljoen thuis. Slechts 55 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen, vier jaar geleden was dit nog minder, zo’n 53 procent. Vooral in de grote steden was de opkomst vaak onder de helft of soms net 50 procent. Heel medialand stond dagenlang bol van de opiniepeilingen , interviews met regionale en landelijke politici en de kiezer. Maar waarom miljoenen hun stem bewust niet horen lieten bleef geheel buiten het rondtrekkende mediacircus.


Na zo’n bijzonder lage opkomst in 2014 zou je van journalisten verwachten om eens een speciale uitzending te wijden over de vraag: ‘Waarom heeft haast de helft van ons land geen geloof meer in de politiek?!’ Dat zou absoluut een eye-opener zijn zo vlak voor de verkiezingen van afgelopen 22 maart, nietwaar. Met een heel rijtje statistische gegevens als uitkomst daarnaast.

Met vragen zoals: ‘Hoe lang stemt u niet? Zowel regionaal als landelijk? Heeft u daarvoor wel gestemd? En zo ja, op wie? Wat gaf voor u de definitieve doorslag om niet meer naar het stemhokje te gaan?

Heeft u uw geloof in dit politieke stelsel totaal verloren? Ziet u nog alternatieven om tot een ander soort bestuur of regeren te komen? Als u zou moeten kiezen voor het besturen van ons land door onafhankelijke niet-politieke wetenschappers of de huidige politici, zou u dan wel gaan stemmen?’

Geen gezicht
Om maar een voorzetje te geven om die niet-stemmers uiteindelijk wel in de schijnwerpers te zetten. Want tot nu hebben die zes miljoen geen enkel gezicht. Gaat het hier merendeels om hoogopgeleiden of juist laagopgeleiden? Mannen of vrouwen? Middenklassers of burgers met uitzichtloze schulden? Jongeren, veertigers of juist ouderen? In grote steden of dorpen? Etnische afkomst? Gelovigen of niet-gelovigen? De voornaamste vijf redenen waarom besloten is om niet meer te gaan stemmen? Welke partij staat niettemin het dichtst bij u, als u toch zou moeten kiezen uit twee kwaden?

Zie hier, zo gaan die thans anonieme grote groep Nederlanders weer een identiteit krijgen, al is het maar voor de statistieken. En wellicht dat zelfs de huidige groep stemmers zich hierin min of meer kunnen herkennen. Tenslotte is uit onderzoeken gebleken dat zo’n 2/3 van de bevolking nog amper geloof heeft in het zogenaamde politieke democratische stelsel in dit land. Kan je úberhaupt nog spreken van democratie als zo wat de helft van de burgers niet meer in dit stemmenspel (lees: stemvee) willen worden betrokken?

Vragen en nog eens vragen die tot op heden amper of niet door de media zijn gesteld. Hoe komt dit? Er nog steeds van uitgaande dat onafhankelijke onderzoekende journalisten de waakhond zijn en blijven van de democratie. Stel dat die zes miljoen niet-stemmers voor zo’n 80 procent weer wel zouden gaan stemmen, hoe zou ons huidige politieke landschap er dan uit zien? Eindelijk een grote meerderheid, eindelijk democratie, waarin de meerderheid wettig regeert,

‘Monddood’
Het is en blijft dus onbegrijpelijk dat deze miljoenen in de aanloop naar de verkiezingen in hun vrijheid van meningsuiting praktisch ‘monddood’ zijn gemaakt. Dit als gevolg van de bewezen desinteresse van de media. Wel helaas een totaal gemiste kans in alle afgelopen mediadebatten. Een beetje fantasierijke tv-regisseur had op de werkvloer vlak voor D-Day een panel gevormd van niet-stemmers. Een doorsnee-selectie van zo’n vijftien mannen en vrouwen. Per lijsttrekker separaat een confrontatie laten aangaan met dit bijzonder kritische panel. Munitie volop en vuurwerk verzekerd!

In het hele mediacircus van de afgelopen week was een bejaarde man te zien voor enkele minuten tv-uitzending. Vlak voor woensdag 22 maart had hij te kennen gegeven ‘blanco’ te stemmen om diverse redenen. Wat een verademing, eindelijk eens een ander geluid. En ja hoor, de tv-ploeg volgde hem de volgende dag naar het stemhokje. Toen hij daaruit kwam stelde de betrokken verslaggever de briljante vraag: ‘Heeft u nu wel of niet gestemd?’ Antwoordde de bejaarde nuchter: ‘Zoals gezegd, heb ik blanco gestemd!’

‘Sleepwet’
Tijdens de spannende race over het referendum van de ‘Sleepwet’ (meer bevoegdheden inlichtingendiensten) bleek dat na het tellen van de stemmen liefst vier procent ‘blanco’ had gestemd. Dat kwam in percentage neer op zo’n 200.000 burgers die dus niet stemden voor het simpele ‘ja’ of ‘nee’.

Na een lange periode van tellen bleek uiteindelijk (los van die vier procent) dat een nipte meerderheid met 48,7 procent had tegen getemd en 47,3 procent voor. Volgens de normale democratie normen zou deze wet dus verworpen zijn.

Maar niet voor politiek Den Haag. ‘Ja’, vertelden politieke commentatoren na afloop, ‘daar zit het kabinet wel een beetje mee in hun maag. Echter met enkele kleine wijzigingen wordt die Sleepwet er toch doorheen gesleept! Dat stond eigenlijk al als een paal boven water in Rutte’s Ivoren Torentje voordat het referendum werd gehouden. Waarom dan toch dit referendum doorgevoerd als een complete fopspeen? ‘Pure democratie’, noemen ze dat in Den Haag, nietwaar.

Is het dan tenslotte een wonder dat zes miljoen kiesgerechtigden zijn thuis gebleven?

Jan Jansen :
Goed zo, Jeroen!

Je maakt jezelf steeds belachelijker. Wij zij blij dat jij niet in de gemeenteraad zit, haha!

Zo, nu een goed glas wijn.

vrijdag 08 jun 2018

Jeroen Waardenburg :
Wat dan jongelui? Gemanipuleerde referenda hebben we al gehad.
Sterke leider, éénpartijstaat en gecontroleerde media? CITAAT.

Wat dacht je gewoon recht doen aan de verkiezingsuitslag zo die in Rotterdam geworden. is

vrijdag 08 jun 2018

Jan Jansen :
De haatbaard is weer eens in de rol van politicoloog gekropen. Nog nooit heb ik iemand zoveel onzin zien uitkramen. En om dan een ander uit te maken voor "blaaskaak", dan durf je.

Wat een tragisch type. (Ik zal niets zeggen over 's mans spelling, want dat mag niet van Jim. Maar het werkt in ieder geval niet gunstig op het beeld dat ik van deze man krijg.)

Ik verzoek onze haatbaard dringend door te gaan met zijn onzinnige geroeptoeter. We hadden vroeger om de dorpsgek ook altijd al zoveel plezier.

vrijdag 08 jun 2018

Jan Tak :
Nog één keer dan Ronald
https://www.youtube.com/watch?v=2ENzT9k1LRs

Plezier ermee (ook ik groeide er mee op)

vrijdag 08 jun 2018

Ronald Glasbergen :
Wat dan jongelui? Gemanipuleerde referenda hebben we al gehad.
Sterke leider, éénpartijstaat en gecontroleerde media?

vrijdag 08 jun 2018

Ronald Sörensen :
http://www.leefbaarrotterdam.nl/newdocs/Nederland_2_0.pdf

Weet je Jeroen. Een familielid had een plaat die voortdurend werd opgezet: Pat Boone. Ook na herhaaldelijk verzoek het niet te doen, werd die plaat weer opgezet.
Ik heb hem toen geprobeerd te breken. Lukte niet, maar hij kon niet meer gedraaid worden. Blij dat mijn familie was!

maandag 26 maart 2018

Jeroen Waardenburg :
Dan moet wel 66% van de kiezers op FvD gaan stemmen. CITAAT.

Neen dan komt men verder met die zoveelste blaaskaak op het politieke toneel Thierry Baudet en zijn mede pluche plakkers. Links of rechts het blijven criminelen.


Politieke partijen zijn een plaag WEG ER MEE.

maandag 26 maart 2018

Ronald Sörensen :
het kartel heeft zich staatsrecherlijk goed ingedekt.
Het systeem valt alleen met 2/3 de meerderheid te veranderen.
Hieronder een oud rapport van LR, waarvan het laatste hoofdstuk een oplossing biedt. Dan moet wel 66% van de kiezers op FvD gaan stemmen.

maandag 26 maart 2018

Jeroen Waardenburg :
Is het dan tenslotte een wonder dat zes miljoen kiesgerechtigden zijn thuis gebleven?CITAAT.

Neen geen wonder ;eindelijk worden de mensen langzaam wakker en ze zeggen..... sodemieter op met je criminele organisatie/ de zogenaamde politieke partijen .

Nog maar een keer politiek partijen zijn een plaag en crimineel. WEG ERMEE.

maandag 26 maart 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties