Signalen uit de Westerse Beschaving Nr. 42

7051-signalen-uit-de-westerse-beschaving-nr-42 (Door Rein Heijne)


Een halbe zool

Wanneer je vroeger als kind wel eens thuiskwam met een sterk verhaal over wat je die dag beleefd had, dan werd er vaak meesmuilend en ietwat meewarig tegen je geglimlacht. Meestal was dan de reactie “Hé kleine opschepper, halve zool die je bent, je hebt een te grote broek aangetrokken.”

Veel hedendaagse politici hebben nogal eens de neiging om ook “een te grote broek aan te trekken”. Niet alleen om daarmee stemmen te winnen bij verkiezingen maar ook bij hun optreden tegenover politieke tegenstanders. Het gevaar daarvan is dat zij het risico lopen om inschattingsfouten te maken en later door de mand vallen. Omdat de grote wereld wat complexer is dan zij met een simpele gedachtegang menen te kunnen beoordelen.


Opnieuw is het een Nederlands politicus die onlangs blijk heeft gegeven niet helemaal te weten hoe de grote wereld in elkaar steekt. Maar dan toch de euvele moed heeft gehad om een te grote broek aan te trekken. Met veel aplomb speldde hij zijn gehoor op een congres van liberalen iets over zijn zogenaamde internationale ervaring op de mouw. Dat sterke verhaal werd overigens door zijn liberale kameraden slaafs voor zoete koek geslikt.

Binnenlands hoeft een dergelijk optreden nog niet tot grote problemen te leiden maar bij het voeren van een buitenlands beleid kan dat funeste gevolgen hebben, zeker wanneer je net minister ben geworden. Onlangs moest oud-minister en oud-secretaris-generaal van de NAVO, de heer Jaap de Hoop Scheffer, bekennen dat hij de Russische reactie op de snelle uitbreiding van de NAVO heeft onderschat, en dat hierdoor Rusland in de hoek werd gedreven. Wij moeten daarom de rode lijn van Rusland respecteren, aldus De Hoop Scheffer nu.Beide politici vormen een goed voorbeeld hoe zij, als gevolg van een decennialange indoctrinatie over het Russische gevaar, geen enkele blijk van inzicht en interesse hebben getoond in de geschiedenis en cultuur van het Russische volk. En daardoor ook geen enkel oog hadden voor Russische geopolitieke belangen.

Met enige weemoed moet ik terugdenken aan Max van der Stoel, de stille en onkreukbare diplomaat die groot voorvechter van de mensenrechten was. Die zodoende een belangrijke rol op het wereldtoneel heeft gespeeld en alom werd gerespecteerd. Van der Stoel wist tenminste wat diplomatiek en respectvol optreden inhield.

Maar dankzij Halbe Zoolstra is Nederland nu de risee van de wereld geworden.

Rein Heijne

Bestuurslid Huis van Erasmus

Arie C. Torcque :
Zoals een echte nieuwsgierige ex-NL'er ben ik even gaan Googlen omdat mijn kennis betreffende de Humanist "Erasmus" niet verder gaat dan de geldverspillende studenten feesten welke in het buitenland gehouden worden omdat het anders zo aanstootgevend werkt op de gewone werkende bevolking, nou ja en buiten het omslaan van z'n pagina als hij de klok hoort slaan ook al weet hij niet waar de klepel hangt en niet te vergeten het Humanistisch verbond of was het Humanitas, nou ja doet er ook allemaal niet toe. Wat ik wel ontdekt heb in Google is dat de door de heer Heine (ik hoop dat het z'n echte naam is ook al wordt hij door sommige Heintje genoemd, niet te verwarren met "de" Heintje welke nu furore maakt als Hein, ook al zingt hij nu een toontje lager) maar goed als representant van ene culturele humanistische club met als medaille drager, juist ja,.. Erasmus, moet ik teleur gesteld bekennen dat mijn zoektocht niet dat heeft opgeleverd wat ik er van verwachtte, het clubje heeft geen contact adres, ja 1 of 2 tel.

maandag 05 maart 2018

Jan Tak :
"Halve zool"
Rotterdamse haventaal zijnde een verbastering van het Engele "compliment" Asshole

donderdag 01 maart 2018

Jeroen Waardenburg :
Heintje Heine vindt Halbe Zijlstra een halve zool ;zijn gelijk is dat Halbe een kwaje jongensstreek heeft uit gehaald en dat voor een man op zo.n post.
Jammer.Maar of Halbe Zijstra echt een halve zool is is nog maar de vraag.
De halve zool is eerder de man achter de zogenaamde schrijfsel van signalen uit de westerse beschaving.De minachting en haatdragenheid druip er altijd van af. Maar ja zure schrijvers die moet je ook hebben.

woensdag 28 feb 2018

Ronald Sörensen :
Nee hoor meneer Torcque, mooie naam : Hugenoot?
Dat is te doen gebruikelijk in de kringen waarin Heijne verkeerd.
Mensen die anders denken zijn dom, kortzichtig, ongeschoold,simpel etc.

Dit om quasi argumenten wat extra aan te dikken.
Ik zou bijna zeggen, kijk de pennenvruchten van dhr.Heijne er op na, maar dat wil ik u besparen.

woensdag 28 feb 2018

Arie C. Torcque :
Tja,.. meneer Zijlstra is dus een "halve zool" hij heeft het gezien van iemand die het zelf gehoord heeft. Tevens denk ik dat de interpretatie van het uitdrukking "halve zool"niet helemaal juist is weergegeven, omdat met een halve zool iemand wordt bedoeld die ze niet allemaal op een rijtje zou hebben staan, ik kan het mis hebben, tenslotte heb ik een klein begrijpertje en ook ik kan me vergissen.....

woensdag 28 feb 2018

Jeroen Waardenburg :
Daar hebben we Heintje weer..........Hier in NL ja werd gezegd Max van der Stoel is top;in werkelijkheid in het buiten land gruwde ze van Max ze zagen hem liever gaan dan komen en als hij kwam bedacht men hoe komen ze zo snel van die schoolmeester af met die zure kop.

In een ding heeft Heintje nou is gelijk Halbe Zijlstra.ach de korte jongensbroek van sterke verhalen is Halbe nog niet ontworsteld,tekent het niveau van deze regering met meneer Teflon aan het hoofd zwak en verkeerde besluiten besluiten nemend.

woensdag 28 feb 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties