Dovemansoren

6725-dovemansoren (Door Rein Heijne)


Signalen uit de Westerse Beschaving Nr. 40:

Over “De klacht van de Vrede” ٭

Dit jaar (2017) is het vijfhonderd geleden dat Erasmus de Klacht van de Vrede publiceerde. In de eeuwen die daarna zijn gevolgd heeft zich een koor van roependen in de woestijn gevormd, van grote denkers tot vredesactivisten. Van mensen die bereid waren naar de Klacht van Vrouwe Vrede te luisteren. Maar de vaak gehoorde roep Nooit meer oorlog stierf iedere keer geleidelijk weer weg.

In 1983 waarschuwde de polemoloog Johan Niezing tijdens een Internationale Humanistische Vredesconferentie tegen het moderne geweldsdenken: Als we er niet in slagen om de bewapeningsdynamiek onder controle te krijgen, rest ons een toekomst waarin we volstrekt overgeleverd zullen zijn aan vormen van irrationaliteit waarmee vergeleken die van de holenmens, de middeleeuwen, de inquisitie, zelfs het fascisme, slechts milde varianten zullen lijken.


In 2002 toonde voormalig hoofdredacteur van de NRC J.L.Heldring zich in een interview weinig optimistisch: Ik durf de these te verdedigen dat we kwetsbaarder zijn voor verschijnselen als het fascisme dan zeventig jaar geleden. Maar het blijft kennelijk tevergeefs praten tegen de dovemansoren.

Anno 2017 is er helaas opnieuw sprake van “bruinhemden” in de straten van Duitse steden en zitten er binnenkort weer nazi’s in het Duitse parlement.

Het is onvoorstelbaar en eigenlijk absurd dat in onze moderne tijd, waarin veel geschermd wordt met termen als ‘beschaving’ en ‘vooruitgang’ en de burgers voortdurend gewezen wordt op het belang van normen en waarden, politici nog steeds terugvallen op de gewelddadige aanpak van conflicten. Erasmus wees al eerder op dergelijk gedrag van de politieke leiders in zijn tijd: Juist de eer -, en hebzucht van de vorsten is dé grote oorzaak van oorlogen. Ter wille van de vorsten en ten koste van het volk worden geschillen door middel van grof geweld uitgevochten, en trekken de Christenen het zwaard tegen elkaar. Gelukkig is er nu de hoogleraar Daniel Shapiro van Harvard, die zelfs ideeën heeft hoe het conflict met Noord-Korea geweldloos kan worden opgelost. Toch nog iemand die heeft geluisterd.

Vrouwe Vrede richtte in Erasmus’ Klacht van de Vrede haar oproep tot vrede aan iedereen in haar tijd, maar vanaf 1517 is de urgentie ervan alleen maar aan urgentie toegenomen:

Allen moeten samenzweren tegen de oorlog, allen hun stem tegen hem verheffen. De vrede echter moeten zij in het openbaar en in het particuliere leven prijzen, roemen en het volk inprenten.

Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg………

Rein Heijne
Bestuurslid Huis van Erasmus


Hierboven een deel van de omslag van het boek Erasmus: De Klacht van de Vrede door Ad Donker (Bron foto: Bol.com)

٭ Op zaterdag 28 oktober zal Peter van den Dungen, dertig jaar lang de algemeen coördinator van het Internationale Netwerk van Vredesmusea, duidelijk maken dat Erasmus de eerste was die het begrip ‘vrede’ een moderne inhoud gaf, en dat hij als eerste begon met wat nu ‘vredeseducatie’ heet.

Jim Postma :
p.s. Of blijven wij hier door gaan om elkaar 'Erasmus-vliegen' af te vangen. Zonder enige verdere visie op deze NU hedendaagse bloedlinke bedreigende wereld van een aanstaande W.O 3.

In dat geval, laat uw TRUMP-trompetten (oologstrommels) maar verder luidruchtig horen. Nogmaals: Alleen Grootmacht China kan voorkomen dat deze zeer serieuze dreiging nog in de kiem wordt gesmoord. Zonder VS, zonder Rusland, zonder Zuid-Korea en zonder Japan.

TONG-TOE (betekent kusje op zijn Chinees)!

vrijdag 22 sep 2017

jim postma :
Kennelijk zit ik in de categorie van: 'Ik ben niet van deze wereld!' En:
Ík zit al lang in een hele andere wereld (dan Erasmus en consorten)'

Voor het eerste sinds de Tweede Wereldoorlog (nu al reeds weer zo'n 72 jaar geleden en nadat in 1945 de eerste atoombommen op Japan zijn gegooid), staat deze hele wereld nu écht serieus voor een nieuwe atoom-brandhaard. VS/Noord-Korea. En nu komt daarbij ook nog Iran om de hoek kijken met de nodige (atoom-)dreigementen versus VS (en rest van de wereld).
Of hebben wij hierbij soms te maken met de 'Ver van mijn bedshow?!' (BADSHOW).
Forget it.

Bon Nuit (slaap zacht Nederland op Hollandse klompen). Of zijn wij met zijn allen struisvogels geworden, met de koppen in het zand? Wat niet weet, wat niet deert, nietwaar?
(Ik neem er nog maar een dubbele whisky op!). Slanzi!

vrijdag 22 sep 2017

Ronald Sörensen :
Omdat ik volkomen sympatiseer met de AfD, val ik dus ook onder de noemer bruinhemd.
Bruinhemden zijn verantwoordelijk voor de Tweede Wereldoorlog, industriële vernietiging van Joden, zigeuners, homo’s en andersdenkenden, experimenteren met mensen, vernietiging van mensen met een geestelijke handicap en de ontwikkeling van massavernietigingswapens etc. etc.
Het is onvoorstelbaar om – met zijdelings gebruik van de naam Erasmus – de Duitsers die AfD willen stemmen en mij zo te betittelen, juist omdat we ons verzetten tegen de ongevraagde, ondemocratische import van een miljoen mensen, die – voor een groot deel gezien hun religieuze en politieke standpunten - juist wel voldoen aan de kwalificatie bruinhemd.

Nu is het de gewoonte van meneer Heijne om zijn quasi belezenheid te manifesteren door het citeren van anderen in de trend van: In 1869 betoogde Nietzsche bij zijn aanstelling tot hoogleraar filologie op te passen voor mensen, die de naam van Erasmus te pas en te onpas gebruiken. Hij sloot daarbij aan Dostojewski, die in 1842 bij een congres te st. Petersburg ook zoiets gezegd had. Vrij vertaald zei hij: “Pas op voor de valse profeet die zich Erasmuskenner zal noemen en die niet verder komt dan het napraten van linkse ( oh, wat deug ik toch) journalisten”

Ik stop verder, want ik heb er na 16 jaar meer dan genoeg van om zo door m.i. politieke analfabeten te worden bejegend. Gefeliciteerd erudiete Erasmuskenner! En probeer eens te polemiseren zonder anderen te beledigen!

vrijdag 22 sep 2017

jim Postma :
Voor de duidelijkheid in mijn naïve reacties bedoelde ik hier uiteraard mee de huidige bloedlinke confrontatie tussen Noord-Korea-VS.

Was dit eerste nog allemaal zogenaamde 'blufpoker' en het weglachen van zo'n krankzinnige allerheerser (dictator is hier nog niets bij) als Kim-Il-jun, beginnen zich ook in dit land gelukkig steeds meer zorgen te maken (zie ingezonden brieven bij kranten).
Zorgtoeslag of niet, salarissen verhoging van leraren of niet (politie e.d., werknemers, uitkeringsgerechtigden, of pensioengerechtigen of niet,
staat straks allemaal in de complete schaduw van het aanstaande wereldgebeuren. Proost, vast, op de goede afloop!

donderdag 21 sep 2017

Jim Postma :
En als er verder (2)nog een land die dit aanstaande 'Armageddon' nog kan voorkomen is dit alleen Grootmacht CHINA!

Now 'Back of USA, back of Russia', laat dit hele zogenaamde conflict geheel over aan onze 'bondgenoot' in deze, China dus.

United Nations, predik deze laatste boodschap wereldwijd, anders zeker geen 2018 meer (waarvan nu bij akte de agenda's al weer in de boekhandel liggen. Maak in ieder geval alleen om deze redenen binnenkort niet al te veel afspraken meer, zeker niet vooruit lopend op 2018. Amen!

donderdag 21 sep 2017

Jim Postma :
Met Trump aan het roer - oorlog of vrede - begrijp ik thans helemaal niet meer waar jullie met zijn allen zich nog druk overmaken?!

Zoals ik in den BEGINNE voorspelde tegen alle 'odds' in dat Donald Trump de nieuwe president zou gaan worden (met als een van mijn prille getuigen en dit zonder meer kan beamen - vanaf nog voor de eerste verkiezing in New Hampshire), zo heb ik eerder (helaas) gezegd, c.q. voorspeld, dat in het jaar onze Heren 2017, wereldwijd 'The Big Bang' zal geschieden.
Allee een Godswonder zal dit ooit nog kunnen voorkomen. Inshalah!

donderdag 21 sep 2017

Hans Roodenburg :
Terecht wijst Rein Heijne op fascisme en nazipraktijken van extreem-rechts. Hij vergeet echter extreem-links mee te nemen. Die kan er ook wat van (anarchisten, goeddunkers omdat ze 'links' zijn en naïevelingen).

donderdag 21 sep 2017

Fred Valkenburg :
Wat een helder stuk, uit het hart gegrepen, 500 jaar geleden geschreven en nog zo actueel. Ben heel benieuwd naar die lezing van Van den Dungen op de verjaardag van Erasmus in de Centrale Bibliotheek. Een pluim voor Stichting Huis van Erasmus

donderdag 21 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties