Verzet en knokploegen staan digitaal

5499-verzet-en-knokploegen-staan-digitaal (Door Hans Roodenburg)
Het is fascinerend om te zien welke rol de Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers (LO) en haar gewapende tak Landelijke Knokploegen (LKP) in de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam hebben gespeeld.

Sinds 11 april is alle informatie daarover vrij eenvoudig terug te vinden in ‘Het Grote Gebod’, de digitale uitgave van het al 64 jaar bestaande gedenkboek van het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog.


Het is een blijvend digitaal monument van het verzet geworden. Wie hierin is geïnteresseerd, moet eens op de site (door vrijwilligers opgezet en financieel ondersteund door diverse stichtingen) www.lo-lkp.nl kijken. Het is onvoorstelbaar wat er allemaal gebeurd is. Op de site is er ook een handige zoekfunctie voor degenen die alleen over namen van Rotterdammers beschikken en daarop willen terugzoeken in de ruim 1300 pagina’s van het boek dat in pdf-vorm is te downloaden op de site.

Het beledigen van het ‘nationaal-socialisme’ (de NSB) kon je in de oorlog een bekeuring door oom agent opleveren. Geen avonturiers
Benadrukt moet worden dat de mensen van de LO en LKP over het algemeen geen avonturiers waren die hun leven in de waagschaal stelden maar veelal gewone burgers die gewetensvol voor zichzelf risico’s gingen nemen om anderen te helpen in het verzet tegen ‘de moffen’ zoals de Duitse bezetters consequent worden genoemd.
Het gedenkboek ‘Het Grote Gebod’ is eigenlijk ontstaan uit het dieptepunt van de Tweede Wereldoorlog toen steeds meer verzetsmensen werden opgepakt en vaak het leven lieten door fusillades van de Duitse bezetters. De oorspronkelijke verzetsstrijders die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd wilden nauwelijks meewerken aan de geschiedschrijving omdat zij huiverig waren voor persoonsverheerlijking.
De naoorlogse uitgaves van ‘De Zwerver’, het weekblad van de Stichting LO-LKP, had daar voortdurend mee te maken. Dat het verzet en het bieden van onderduikadressen een grote zaak was van het christendom (en alle sectoren daarin) moge duidelijk zijn in een tijd dat Nederland nog zeker voor driekwart zeer gelovig was. Deze kant is ook terug te vinden in het boek. Het is geschreven en uitgegeven opdat de in harde bezettingsjaren opgedane ervaringen aan het nageslacht worden overgedragen. En dat zonder enig eerbetoon aan de verzetsmensen.

Bombardement
Over de vele in het boek geschreven facetten over Rotterdam komt uiteraard het bombardement op 14 mei 1940 uitgebreid aan de orde. Duitse vliegers hebben deze stad ‘vermoord’. Een van de auteurs, mevr. J. Grandia-Smits, schrijft in haar hoofdstuk over de Zuid-Hollandse LO dat alle Rotterdammers die niet van de NSB of nazisympathisant waren ‘een machteloze haat hebben gevoeld, toen Mussert (NSB-voorman) de triomferende Duitse luchtmacht de bronzen klok uit Lunteren aanbod om omgesmolten te worden tot oorlogsmateriaal voor dezelfde nazi-luchtmacht’.
Veel wordt er in het boek geschreven over verraad en executies van medewerkers van de onderduikorganisatie en van de knokploegen.
Rotterdam was na een onsamenhangende periode een van de zeven districten in Zuid-Holland waartussen na verloop van tijd een verband kwam te staan en er veel werd gecoördineerd. Opvallend is ook dat veel verzet en onderduikorganisatoren in Rotterdam van protestantse, gereformeerde of roomskatholieke huize waren.

Wraak

Eén aspect uit het boek willen wij u niet onthouden. Knokploegen namen zonder enig mededogen wraak op de ‘beruchte Groep 10’ van de Rotterdamse politie die als een soort Hollandse gevreesde Sicherheitsdienst is omschreven. Die was uiterst gevaarlijk voor het verzet. Twee knokploegen pleegden tegelijkertijd een aanslag op vier mannen van de Groep 10. Drie van de vier werden neergeschoten. Maar ‘wat nog belangrijker was, Groep 10 werd opgeheven’.
Misschien is het dan ook tijd dat De Oud-Rotterdammer, waaraan veel ex-politiemensen bijdragen leveren, met hun tegenwoordige bril op aandacht besteden aan deze kwestie die grote impact heeft gehad op het Rotterdamse (foute) gezag in de Tweede Wereldoorlog.

Heel veel verhalen zijn terug te vinden op de site www.lo-lkp.nl. Het boek ‘Het Grote Gebod’ is nog steeds in de boekhandel te verkrijgen of te bestellen.

Johannes :
Bedankt voor de tip Hans en een aanrader voor degenen die menen dat "het verzet" alleen bestond uit knokploegen.

zaterdag 02 mei 2015

R.Sorensen :
Gisteren is Albert Oosthoek gepromoveerd aan de EU op een proefschrift over o.a. het verzet. Schijnt (nog niet gelezen) dat hij een ander licht werpt op het verzet van het laatste jaar.
Foto is m.i. een politieagent.
Er kwamen zelfs speciale rechtbanken, die beledigingen of pesterijen van of tegen bezetter c.q. collaboratie direkt bestrafte.

zaterdag 02 mei 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties