Het simpele programma van Nijntje

5439-het-simpele-programma-van-nijntje (Door Manuel Kneepkens)
Het programma van Nijntje’s Partij, de Partij van de Neenvoud is eenvoudig: zeg doodgewoon overal nee op.
De partij spreekt de neenvoudigen van geest in ons land dan ook zeer aan.
Vooral in ons eigen Notterdam. Daar blijkt de partij nu de grootste.Dat verleidde Nijntje tot de voorspelling, dat haar partij, de PvdN, binnenkort ook de grootste zal zijn in het land en dat dus vroeg of laat haar premierschap onvermijdelijk is.
Onder leiding van de PvdN zal Nederland dan een radicaal andere koers gaan varen, beloofde Nijntje.
Maar wát heeft de PvdN dan wel voor ons in petto?

Allereerst zal Nederland, als de Partij van de Neenvoud het voor het zeggen krijgt, Neenland gaat heten.
Immers enkel de naam Neenland drukt het Neendenken, het nieuwe politieke denken in (voorheen) Nederland adequaat uit.

Hoofdstad van Neenland wordt uiteraard Notterdam. Weg met Namsterdam!
Weg met N66!

Neenland zal vervolgens Neuropa met zijn neurotische neuro verlaten. De ‘Nexit’. Terug naar de gulle gulden van de Jaren Vijftig!

Maar het belangrijkste toch wat de Partij van de Neenvoud voor ons, Neenlanders tot stand wil gaan brengen, is het volgende:

Nijntje: ‘Wilt u neer of ninder Narokkanen?’

De cafèzaal: ‘Ninder! Ninder!’

Nijntje: ‘Nou, dan gaan wij dat negelen!’


De provinciale statenverkiezingen zijn desastreus voor de PvdA verlopen. En ook voor de VVD. Algemeen is dan ook de verwachting, dat het kabinet Nutte (‘Iene miene mutte, drie pond grutten! Zeven wegbezuinigd!’) zal vallen!

Nijntje is dan ook inmiddels al in het diepste geheim door Nillem Alexander, onze Noning, gepolst of zij in dat geval bereid is om een nieuwe regering te vormen.

Maar mevrouw Nijntje heeft Nee gezegd.
Hoe kán het ook anders!

Het woord ‘Ja’ komt nu eenmaal in haar nocabulaire niet voor.

GÉÈF :
De oude koningin Nuliana riep het al: NEEN, NEEN, NEEN
en soms tegen haar prinsgemaal: NIJN, NIJN, NIJN.

dinsdag 24 maart 2015

Hans van den Bos :
Deze verkiezingsuitslag is een Nijn-Nagel aan Neerlands doodkist!

maandag 23 maart 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties