Weg met de politieke Eerste Kamer

5435-weg-met-de-politieke-eerste-kamer (Door Ronald Sørensen)
(Rotterdam Vandaag & Morgen geeft nu en dan gastschrijvers de gelegenheid hun mening op deze site te ventileren. Rotterdam Vandaag & Morgen is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze artikelen. Gastschrijver van dit artikel is Ronald Sørensen, Rotterdammer en senator in de Eerste Kamer voor de PVV.)

Waarom nieuwe verkiezingen de enige goede oplossing zijn om uit de politieke impasse te komen.


Bij mijn maidenspeech (voor de Eerste Kamer red.) in Den Haag heb ik gesteld dat de senaat een politiek lichaam is, dat op zeer ondemocratische wijze is samengesteld en dat daarom moet worden afgeschaft.

Getrapte verkiezingen
De merkwaardige wijze van kiezen van senatoren via getrapte verkiezingen dateert uit de tijd toen men in Nederland nog beducht was voor teveel ‘Hollandse’ invloed. Men ging ervanuit, dat de statenleden provinciegenoten naar Den Haag zouden afvaardigen, zodat de ‘Hollandse’ dominantie van de politiek een tegenwicht zou krijgen. Die visie is – zeker als we kijken naar de woonplaatsen van de huidige senatoren – volkomen achterhaald. Bij het stemmen krijgt een statenlid het dringende verzoek vooral op de nummer één van zijn lijst te stemmen. Meestal doet men dat ook braaf.
Ook de laatste verkiezingen hebben weer aangetoond dat de oorspronkelijke taak van de senaat, het toetsen van de nieuwe wetten op toepasbaarheid, juridische juistheid en uitvoerbaarheid, bijzaak is geworden. De senaat kan een regering maken en breken en is zich daar volkomen van bewust. Dat is een bewijs van het feit dat ons land helemaal niet zo democratisch is als wij zo graag willen beweren.

‘De senaat (Eerste Kamer) bestaat dus uit door de partijbonzen – die zelf ook graag zitting nemen - benoemde mensen’.Achterkamertjes
Senatoren worden niet door de bevolking gekozen, maar in achterkamertjes benoemd (inclusief ondergetekende). Geen partijcongres – ook zo’n schijn-democratische vertoning – heeft een door de partijregenten voorgestelde kieslijst voor de senaat veranderd of verworpen. Kortom, men volgt slaafs de door de partijleiding voorgestelde kieslijsten. Logisch, zo’n congres dient er voor om je te manifesteren en voor jezelf te lobbyen. Tegen de lijn van het bestaande partijpatriciaat ingaan is niet bevorderlijk voor je politieke carrière.
De senaat bestaat dus uit door de partijbonzen – die zelf ook graag zitting nemen - benoemde mensen. Als we in ogenschouw nemen, dat slecht 2% van de Nederlanders lid is van een politieke partij, waarvan weer slechts 10% vergaderingen bezoekt, dan wordt duidelijk dat democratie een ruim begrip is, want niet de kiezers maar een heel klein deel van de leden van politieke partijen bepalen de samenstelling van de senaat, die alle wetgeving kan tegenhouden. De senaat als sneeuwschuiver (Job Cohen in 2011) die alle wetsvoorstellen blokkeert. Geen chambre de reflection, maar een chambre de resistance of chambre de obstruction!

Ondemocratisch
Voorlopig zitten we nog heel lang met deze ondemocratische politieke laag. Voor een grondwetswijziging is 2/3 meerderheid van de Kamers nodig en afschaffen is niet in het belang van de regenten bij de traditionele partijen dus directie verkiezing en afschaffing zijn niet aan de orde.
De enige mogelijkheid om de politieke angel enigszins uit de Eerste Kamer te halen is om er voor te zorgen dat er weinig verschil is in de politieke samenstelling tussen de Eerste en de Tweede Kamer. Dan kan de Eerste Kamer zich weer helemaal wijden aan haar oorspronkelijke taken die het ondemocratische karakter nog een beetje dragelijk maken.
Snel nieuwe verkiezingen dus! Daarbij; is een regering met 76 van de 150 zetels in de Tweede kamer en 21 van de 75 in de Eerste Kamer nog geloofwaardig?

J.J. Vogel :
De controlerende functie van de eerste kamer moet blijven. Teveel wetten worden door de coalitiepartijen door de tweede kamer heen gejast.
De getrapte verkiezing daar moet zeker wel iets aan gedaan worden.
Om stabiliteit van wetgeving te garanderen, lijkt gelijktijdig kiezen van eerste en tweede kamer me juist weer niet wenselijk.

dinsdag 24 maart 2015

Francis H. :
Het 'Eigen nest' aan het bevuilen Ronald?

Ben het overigens eens met jouw stelling, de Eerste Kamer is niet meer van deze tijd, dus weg ermee!
De wetgeving kan uitstekend door de Tweede Kamer ingevuld worden.

dinsdag 24 maart 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties